Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις της χρήσης των βρώσιμων εντόμων

Ως μια πολλά υποσχόμενη λύση αναδεικνύονται ολοένα και πιο έντονα τα βρώσιμα έντομα, τόσο για τη διατροφή του ανθρώπου, την χρήση τους ως ζωοτροφή, αλλά και για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ενώ η δυνατότητά τους να εκτρέφονται σε αγροτικά παραπροϊόντα, ενισχύει τη θέση τους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Είναι λόγω της παγκόσμιας ανάγκης για εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στη διατροφή, στο πλαίσιο και της αυξανόμενης ζήτησης για τρόφιμα και ζωοτροφές, αλλά και σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ιδίως εν μέσω και της κλιματικής κρίσης, που η επιστημονική κοινότητα και η βιομηχανία τροφίμων αναζητούν νέες καινοτόμες πηγές πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης.
Τα πλεονεκτήματα σημαντικά, αλλά και οι προκλήσεις καταγράφονται μεγάλες, ενώ η αποδοχή των βρώσιμων εντόμων από τους καταναλωτές, έχει μάλλον… δρόμο ακόμα να επιτευχθεί, ιδίως στις δυτικές κοινωνίες, κυρίως σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

«Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα, η εισαγωγή των εντόμων στην αγροδιατροφική αλυσίδα συνοδεύεται από μια σειρά προκλήσεων και θέματα που σχετίζονται με την βιολογική και χημική ασφάλεια κατά την εκτροφή, επεξεργασία και διάθεση των εντόμων στην αγορά, απαιτούν ενδελεχή έρευνα και ανάπτυξη κατάλληλων κανονισμών», ξεκαθαρίζει.

Τα πλεονεκτήματα

Τα βρώσιμα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα αμινοξέα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, τα έντομα μπορούν πιθανά να συμβάλλουν στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του μέλλοντος, επισημαίνει.

Τονίζει, ότι η εκτροφή τους απαιτεί σημαντικά λιγότερους φυσικούς πόρους, παρουσιάζει χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και έτσι αποτελούν μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, ενώ η χρήση τους ως ζωοτροφή, πιθανά να βελτιώσει την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος και μειώνει την εξάρτηση από πρώτες ύλες με ψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Τα έντομα μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας, υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε πιο πράσινες πρακτικές παραγωγής κρέατος».

Σε πρώιμο στάδιο ο τομέας παραγωγής εντόμων – Οι κανονισμοί στην ΕΕ

Λέγοντας ότι ο τομέας παραγωγής εντόμων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, με πολλούς παράγοντες να εξακολουθούν να είναι ανεξερεύνητοι, η κ. Βροντάκη σημειώνει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την ασφάλεια των βρώσιμων εντόμων συμπεριλαμβάνονται το υπόστρωμα και η μέθοδος εκτροφής, η συγκομιδή, το είδος του εντόμου, το στάδιο ανάπτυξής του και η μετέπειτα επεξεργασία του. Βέβαια, η εκτροφή βρώσιμων εντόμων στην ΕΕ διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, ενώ η εκτροφή τους εντάσσεται και στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων που απαιτεί την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας και υγιεινής για την πρόληψη ασθενειών.

Την τοποθέτησή της έκανε η κα Βροντάκη σε βραδινή ενότητα στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο το Κρέας και τα Προϊόντα του, που διοργανώθηκε στη ΔΕΘ στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia και στόχο έχει την ανάδειξη όλου του σύγχρονου επιστημονικού και εφαρμόσιμου προβληματισμού γύρω από την πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση – επεξεργασία κρέατος, τη διακίνηση και διάθεση στον καταναλωτή, τον επίσημο έλεγχο – πιστοποίηση, την τρέχουσα νομοθεσία, τις εφαρμοσμένες πολιτικές και τεχνικές για τον τομέα του κρέατος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2.00k
error: Content is protected !!
Κύλιση στην κορυφή