Άκρως ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις του προβλήματος με τους πληθυσμούς του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της Κρήτης. Μάλιστα, κάθε τόσο το πρόβλημα εντείνεται, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους επαγγελματίες ψαράδες που βλέπουν την περιουσία τους να ζημιώνεται μέρα με τη μέρα.
“Σε λίγο δεν θα μπορεί να κολυμπήσει ούτε τουρίστας στις θάλασσές μας. Πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Οφείλουν να επιδοτήσουν την αλιεία του λαγοκέφαλου, να μας δώσουν κίνητρα με ειδικά εργαλεία. Χρειαζόμαστε ειδικά δίχτυα και παραγάδια με συρματόσχοινο, αλλιώς ξεφεύγουν και δεν πιάνονται”, τόνισε για άλλη μία φορά κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, είναι πολλά τα περιστατικά με ατυχήματα, περίπου 200 περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί από λουόμενους τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας. Ο ίδιος αναφέρει με νόημα: Είναι ένα φαινόμενο που διαρκώς πολλαπλασιάζεται και ο πληθυσμός τους αυξάνεται. Δυστυχώς, θα έρθει μέρα που δεν θα μπορεί να κολυμπήσει ούτε… τουρίστας”.
Να σημειωθεί πάντως, ότι με βάση μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, η συνολική αποζημίωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με οικονομικά κίνητρα ανά επαγγελματία αλλά και αποζημίωση για τις ζημιές στα δίχτυα, φθάνει τις 6.500 – 7.000 ευρώ.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.cretalive.gr