Χειμερινό ψαροντούφεκο και εξοπλισμός

Του Άριστου Αριστείδου

 

Ορισμένοι ψαροντουφεκάδες δεν βλέπουν την ώρα και την στιγμή να πλησιάσει ο χειμώνας για να επιδοθούνε στο αγαπημένο τους άθλημα. Άλλοι πάλι μόλις νιώσουν ότι έχει πιάσει ψύχρα φυλάνε ψαροντούφεκα και εξοπλισμούς και είτε ασχολούνται με άλλα είδη ψαρέματος ή επιδίδονται σε προπονήσεις σε θερμαινόμενες πισίνες μέχρι να μπει η Άνοιξη.

Ποιες όμως είναι πραγματικά οι χειμωνιάτικες συνθήκες για το ψαροντούφεκο και πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε; Εκείνο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι ο χειμώνας προσφέρεται για σοβαρό ψαροντούφεκο. Είναι η εποχή όπου η θερμοκρασίες των νερών αλλάζουν αλλά όχι τόσο απότομα όπως στην ατμόσφαιρα. Το νερό αρκετές φορές τον χειμώνα είναι σε ψηλότερη θερμοκρασία από ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας. Αυτή την εποχή εκατοντάδες ψάρια φεύγουν από τις βαθιές ζώνες και επισκέπτονται πιο ρηχές περιοχές είτε για σκοπούς αναπαραγωγής είτε για σκοπούς εύρεσης τροφής. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι αυτή την εποχή το ρηχό το ψαροντούφεκο έχει τα πάνω του. Είναι η εποχή όπου δεν έχει σημασία πόσο βαθιά καταδύεσαι σημασία έχει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος και να συμπεριφέρεσαι σωστά μέσα στο νερό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα ένα. Όπως είπαμε λοιπόν ο χειμώνας προσφέρεται για ρηχό ψαροντούφεκο, ρηχά καρτέρια, ψαχτήρια και πλαναρίσματα. Για να μπορέσουμε όμως να κινηθούμε σωστά και όχι άτσαλα στις ρηχές ζώνες αυτό το διάστημα θα χρειαστούμε δύο πράγματα. Σωστό εξοπλισμό και σωστή τεχνική. Σήμερα θα μιλήσουμε κυρίως για το θέμα εξοπλισμού. Αυτό το διάστημα μπορεί κάποιος μόνο και μόνο με την σκέψη ότι θα βγει από την ζεστασιά που του προσφέρουν τα χειμερινά του ρούχα για να μπει σε μιαν βρεγμένη στολή ίσως και να τουρτουρίζει .  Αλλά είπαμε να τα πάρουμε ένα ένα.

 

Ζεστή σαπουνιά

Ένας παλιός Θέρμος με ζεστή (όχι τσουρουφλιστεί) σαπουνιά θα μας βοηθήσει άνετα και ζεστά να φορέσουμε την στολή μας. Μάλιστα οι πιο απαιτητικοί ίσως φυλάξουν και λίγη σαπουνιά για να βγάλουν την στολή. Στην θέση του θέρμου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα πλαστικό μπουκάλι τυλιγμένο με μια πετσέτα. Η σαπουνιά να είναι όσο το δυνατό πιο αραιωμένη και να χρησιμοποιείται σαπούνι για το δέρμα όχι για τα αμαλιά ή τα πιάτα.

 Η σωστή στολή

Η χειμερινή στολή πρέπει να είναι οπωσδήποτε στα μέτρα μας χωρίς περιθώρια απώλειας. Η πλήρης θερμομόνωση είναι το ζητούμενο μας για ένα άνετο και πολύωρο ψάρεμα. Το πάχος της στολής και το υλικό της εξαρτάτε από εμάς. Οτιδήποτε πάνω από 5 mm σε ποιοτικό υλικό λογικά θα  κάνει την δουλειά του. Τώρα για τους καρτεριτζίδες αυτοί προτιμότερο να επιλέξουν μια λεία ξυρισμένη από 5,5-7 mm. Ενώ όσοι έχουν διάθεση να τρίβονται σε βράχια και να κολυμπάνε συνεχώς καλύτερα να παραμείνουν σε φόδρα ξυρισμένη ή λάϊγκρα .

Γιλέκο

Το γιλέκο είναι μια βοηθητική ανακάλυψη η οποία βοηθάει στο να προστατεύουμε ακόμη περισσότερο από το κρύο τα κύρια όργανα του σώματος μας όπως καρδιά, πνεύμονες , στομάχι. Είναι συνήθως 2-3 mm κατασκευασμένο από ύφασμα λείο –ξυρισμένο ή λείο -φόδρα. Το φοράμε κάτω από την στολή με προσοχή και βάζουμε αρκετή σαπουνιά όταν φορέσουμε την στολή από πάνω του. Όσοι νιώθουν ότι κρυώνουν με μια πεντάρα στολή μπορούν αν δοκιμάσουν και το γιλέκο .

Γάντια και καλτσάκια

Τα γάντια και τα καλτσάκια αυτή την εποχή έχουν μεγαλύτερη σημασία. Το καλοκαίρι μπορούμε να βάλουμε και τρύπια γάντια ή καλτσάκια χωρίς να μας ενοχλήσουν ιδιαίτερα αλλά τον χειμώνα μια τρύπα στο γάντι ή το καλτσάκι θα μας είναι αρκετά ενοχλητικό. Θέλουμε μεν ζεστασιά αλλά και άνεση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα γάντια πρέπει να πιάνουν εύκολα , να οπλίζουν , να ξεμπλέκουν και διάφορες άλλες εργασίες. Ενώ τα καλτσάκια εκτός του ότι πρέπει να μην δυσκολεύουν στο φόρεμα των πεδίλων πρέπει αν εφαρμόζουν και καλά στο πόδι μας.

Υπάρχουν από όλες τις εταιρείες χειμερινά καλτσάκια  που φτάνουν και τα 5mm ενώ και σε γάντια υπάρχουν μέχρι τα 3μμ

Βάρη

Εδώ είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως. Τα βάρη. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι ξέρετε την αρχή που λέει ότι πρέπει να φέρουμε  βάρη για να είμαστε τουλάχιστο ¾ θετική από την απόσταση που θέλουμε να βουτήξουμε. Επίσης φαντάζομαι γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι όσο πιο χοντρή είναι η στολή μας τόσα περισσότερα βάρη θα χρειαστούμε γιατί η στολή προκαλεί άνωση. Έτσι λοιπόν σκεφτείτε κάποιος να φοράει μια 6,5mm στολή και να ψαρεύει στα 5 μέτρα. Αυτός ο άνθρωπος πιθανό να χρειαστεί 10+ κιλά για να μπορεί να κάνει με άνεση ένα καρτέρι. Εάν όμως βάλει δέκα κιλά στην ζώνη του το πιο σίγουρο ότι θα βγει έξω με δισκοπάθεια. Έτσι λοιπόν οι διάφορες εταιρείες έφτιαξαν για ρηχό ψάρεμα και ιδιαίτερα για τον χειμώνα. Επίσης στα ρηχά αρκετοί προτιμάνε τα πλαστικά βάρη καθώς είναι πιο οικολογικά και δεν κάνουν τόσο θόρυβο όσο τα κανονικά. Με αυτά μπορούμε πιο άνετα να τριφτούμε σε βράχια.

Γιλέκο πλάτης

Πρόκειται για γιλεκάκι που μπαίνει πάνω από την στολή και έχει στο πίσω μέρος συνήθως βάρη με ίσα κατανομή από ένα μέχρι πέντε κιλά. Πρέπει να εφαρμόζει καλά στο κορμί μας να μην αφήνει πιθανότητες μπλεξίματος στον βυθό και κυρίως όταν καταδυόμαστε να μένει στην θέση του.  Τα βάρη στην πλάτη προσφέρουν ένα ισοζύγιο με τα βάρη στην μέση και διευκολύνουν πολύ τόσο την κατάδυση όσο και το καρτέρι. Καλύτερα να μπαίνουν μικρά κομμάτια από βάρη παρά ένα μονοκόμματο. Το βάρος στην πλάτη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4 κιλά καθώς μετά θα έχουμε πρόβλημα να κρατηθούμε με το κεφάλι εκτός νερού

Βάρη στα πόδια

Υπάρχουν και βάρη τα οποία τοποθετούνται κοντά στους αστραγάλους υπό μορφή βραχιολιού. Αυτά τα βάρη κυμαίνονται από μισό μέχρι ένα κιλό και πέραν από το επιπρόσθετο βάρος που μας δίδουν βοηθούν στο να κρατάνε τα πόδια οριζοντιωμένα στο καρτέρι.

Έτσι λοιπόν αν κάποιος χρειάζεται δέκα κιλά μπορεί να βάλει ένα γιλέκο πλάτης με τέσσερα κιλά, μια ζώνη με τέσσερα κιλά και δύο ή ένα κιλό στα πόδια.

Πέδιλα

Πέδιλα θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που  έχουμε εάν όμως είναι από fibber glass ή carbon να προσέξουμε λίγο να μην τα κοπανάμε συνεχώς στα βράχια. Καλύτερα όμως εάν έχουμε σκοπό να συρθούμε σε βράχια να χρησιμοποιήσουμε ένα ζευγάρι πλαστικά μαλακά πέδιλα.

Όπλο και παρεμφερές

Στο ρηχό ψάρεμα οι περισσότεροι προτιμούν να χρησιμοποιούν όπλα κάτω από 90 εκατοστά. Ο λόγος είναι ότι με πιο κοντά όπλα μπορούν πιο εύκολα να κάνουν ψαχτήρι , να γυρίσουν το όπλο σε μία κοντινή βολή. Το όπλο μπορεί  να είναι και χωρίς μουλινέ αλλά ένα Bungee θα βοηθήσει να είναι τεντωμένα τα μήκη του όπλου. Σήμερα υπάρχουν βέργες με εγκοπές ή καρχαριάκα και για ποιο κοντά όπλα. Αυτές οι βέργες μας βοηθούν να οπλίζουμε εύκολα και ασφαλισμένα το όπλο μας. Αν θα επιλέξουμε βέργα με εγκοπές να βεβαιωθούμε ότι κρατάει καλά την καμπάνα του όπλου. Επίσης στα ρηχά ψαρέματα προτιμούμε η απόσταση μεταξύ της μύτης της βέργα και του πύρου με το φτεράκι να είναι πιο κοντά για να ανοίγει γρήγορα  το φτεράκι καθώς οι βολές είναι πιο κοντινές.

Είναι σημαντικό αυτό το διάστημα όταν τελειώνουμε το ψάρεμα μας σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού βγούμε από το νερό να βγάλουμε από πάνω μας την βρεγμένη στολή και να στεγνώσουμε το κορμί μας με μια πετσέτα και να ντυθούμε ζεστά. Αν θα ταξιδέψουμε πάνω στο σκάφος με την στολή καλύτερα να βάλουμε και ένα αδιάβροχο από πάνω μας . Αυτή την εποχή μπορούμε να βρούμε στα ρηχά μεγάλους σορκούς, κέφαλους ακόμη συναγρίδες, μινέρια και ροφούς. Έτσι με τον σωστό εξοπλισμό μπορούμε σε θάλασσες ήσυχες να έχουμε επαφές με σπουδαία θηράματα.

 

 

www.cyprusfishingmagazine.com

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top