Σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι πιθανότητες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές της χώρας, και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες για τους οδηγούς, ιδίως στο ύψος του Χαϊδαρίου.
Αγέλες αγριογούρουνων εμφανίζονται και στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού από το ύψος του Χαϊδαρίου μέχρι και τη λίμνη Κουμουνδούρου, με μία ολοφάνερη τάση των ζώων να περάσουν από το Ποικίλο Όρος προς το όρος Αιγάλεω και στην περιοχή του Σχιστού, επισημαίνει ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μέχρι στιγμής κλιμάκια του Δασαρχείου Αιγάλεω και της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ, έχουν καταφέρει να «αιχμαλωτίσουν» ανώδυνα με παγίδες περισσότερα από 10 αγριογούρουνα, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνθηκαν και απελευθερώθηκαν σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές εκτός αστικών περιοχών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις νυχτερινές διελεύσεις που επιχειρούν τα αγριογούρουνα κάθετα σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, όπως η Εθνική Οδός.
Σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι πιθανότητες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές της χώρας, και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες για τους οδηγούς, ιδίως στο ύψος του Χαϊδαρίου.
Η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ και τα όργανα του Δασαρχείου Αιγάλεω πραγματοποιούν συχνές περιπολίες στην περιοχή, ώστε να διαπιστώνουν έγκαιρα τα σημεία διέλευσης ή συγκέντρωσης των αγριόχοιρων, και να οργανώνουν καλύτερα τις επιχειρήσεις ανώδυνης σύλληψης και απομάκρυνσης τους.
Συχνές παρουσίες μεγάλου αριθμών ζώων παρατηρούνται σε χώρους δίπλα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί, καθώς και στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο στην απέναντι πλευρά της Εθνικής, όπου οι συνθήκες βλάστησης ευνοούν τους αγριόχοιρους.
Σημείο προτίμησης για τα ζώα αποτελεί, επίσης, η λίμνη Κουμουνδούρου, καθώς οι όχθες της αποτελούν πόλο έλξης για τις αγέλες των αγριόχοιρων.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γουρδομιχάλης, όλα δείχνουν ότι μετά την εμφάνιση των αγριογούρουνων στα βόρεια προάστια της Αττικής (Εκάλη, Κηφισιά, Διόνυσος, Αγ. Στέφανος κλπ), το είδος επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς και στις περιοχές της Δυτικής Αττικής.
«Με μόνο την Εθνική Οδό να χωρίζει το Ποικίλο Όρος από το όρος Αιγάλεω, δεν θα απορήσω καθόλου αν σε λίγους μήνες τα αγριογούρουνα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε περιοχές του όρους Αιγάλεω που «ακουμπάνε» στις παρυφές του βουνού, όπως την Αγία Βαρβάρα, το Χαϊδάρι, τον Κορυδαλλό, το Κερατσίνι, τη Νίκαια και το Πέραμα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ.
«Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως τη νύχτα, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ταΐζουν, να προσεγγίζουν ή να ενοχλούν με οποιοδήποτε τρόπο τα αγριογούρουνα. Επίσης περιπατητές, και ιδιαίτερα συνοδοί σκύλων, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί εάν συναντηθούν με τέτοια ζώα, ώστε να μην προκαλέσουν τα αμυντικά αντανακλαστικά των αγριόχοιρων», καταλήγει ο κ. Γουρδομιχάλης.
Ο ΠΕΣΥΔΑΠ σημειώνει ότι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης αγριόχοιρων από περιαστικές περιοχές της Δυτικής Αθήνας και σημεία εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, πραγματοποιούν τον τελευταίο μήνα συνεργεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και του Δασαρχείου Αιγάλεω.