Για όσους από εσάς αγαπούν τα σπορ βουνού, η Ελλάδα θα αποτελέσει το ιδανικότερο σκηνικό για τις αθλητικές σας δραστηριότητες: χιονοδρομικά κέντρα με πίστες υψηλών προδιαγραφών και μοναδικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Εμπειρίες αναρρίχησης που θα σας πάνε… στα ουράνια με φόντο τοπία επιβλητικά. Χωματόδρομοι, λόφοι, μονοπάτια ανάμεσα σε δέντρα, ορεινά δάση ανοιχτά για ποδηλασία βουνού… υψηλών προδιαγραφών.
Ποιοι είναι όμως οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στην Ελλάδα για σπορ βουνού; Ας τους ανακαλύψουμε!
Σκι στην Ελλάδα: δημοφιλείς πίστες
1. Παρνασσός: Το μεγαλύτερο και αρτιότερα εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, βρίσκεται κοντά στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα και στο Λιβάδι, σε υψόμετρο 1.600 έως 2.300μ. Διαθέτει 19 πίστες συνολικού μήκους 36χλμ, ενώ οι πίστες Βάκχος και Ηνίοχος είναι πιστοποιημένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (F.I.S. Homologation) για τη διοργάνωση αγώνων.
2. «Τρία Πέντε Πηγάδια»: Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο από 1.430 έως 2.005μ., περικυκλωμένο από καταπράσινο δάσος. Φημίζεται για την πίστα «Φίλιππος», την καλύτερη «μαύρη» (μεγάλης δυσκολίας) πίστα της Ελλάδας, καθώς και για την πίστα «Αριστοτέλης», μήκους 2.000μ. εγκεκριμένη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (F.I.S.) για την τέλεση Αγώνων Πανευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
3. Καρπενήσι: Ένα από τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα οροπέδιο του Βελουχίου (Τυμφρηστού). Εκτείνεται σε 5.500στρ., σε υψόμετρο από 1.850 μέχρι 2.200μ. και διαθέτει 18 πίστες, με συνολικό μήκος 7,5χλμ. Από αυτές η μια είναι «μαύρη» για έμπειρους χιονοδρόμους.
4. Βασιλίτσα: Το χιονοδρομικό της κέντρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα και βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου σε ένα μαγευτικό περιβάλλον (2.150μ.). Διαθέτει 18 πίστες, συνολικού μήκους 24χλμ. και πάρκο snowboard.
5. Καλάβρυτα: Πολύ δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο, με 12 πίστες μήκους 20χλμ. Εδώ υπάρχει και η μεγαλύτερη σε μήκος πίστα της Ελλάδας, η «Νεφέλη», η οποία ξεκινάει από τα 2.340μ.
6. Σέλι: είναι η «κοιτίδα» των χειμερινών σπορ στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα, με πίστες καταβάσεων αναγνωρισμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (F.I.S.). Επίσης, πίστες δρόμων αντοχής (langlauf).
7. Φαλακρό Δράμας: Είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Μακεδονίας. Έχει καταπληκτική ποιότητα χιονιού και χιονοδρομική περίοδο, που διαρκεί συνήθως από τον Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο.
8. Βίγλα: Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας βρίσκεται σε μια ωραιότατη τοποθεσία στη βόρεια πλαγιά του όρους Βίτσι. Σε μια έκταση από τα 1.600 μέχρι τα 1.900μ., υπάρχουν 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών.
9. Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί: Μικρότερα, αλλά καλά οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν επίσης στο Βίτσι της Καστοριάς, στον Λαϊλιά Σερρών, στο Καϊμακτσαλάν, στο Πήλιο, στο Μέτσοβο, στο Περτούλι, στο Ελατοχώρι Πιερίας, αλλά και στη Ζήρεια στην Πελοπόννησο.
Αναρρίχηση στην Ελλάδα: δημοφιλείς προορισμοί
1. Μετέωρα: Μια μοναδική εμπειρία παγκοσμίως. Σε αυτά τα βράχια θα απολαύσετε την κλασική αναρρίχηση σε μεγάλες διαδρομές, χωρίς περιττές ασφάλειες, με φυσικά «πιασίματα» που βοηθούν τους αρχάριους. Τι θα σας εντυπωσιάσει; Σε κορυφές και κοιλότητες των βράχων, θα ανακαλύψετε ερειπωμένα μοναστήρια και εγκαταλελειμμένα ασκητήρια.
2. Συκιά, Γκιώνα: Μια επιβλητική «ορθοπλαγιά» υψώνεται πάνω από το χωριό Συκιά και σε προσκαλεί σε μία δυνατή εμπειρία αναρρίχησης. Αντικείμενο «πόθου» των ορειβατών, το μέτωπο του κάθετου βράχου, που υψώνεται αρχικά στα 1.000μ και συνεχίζει ως τα 2.500μ. Η Πλάκα της Συκιάς αναδεικνύει τις δεξιότητες των ικανών.
3. Κάλυμνος: Το 1936 ο Ιταλός Αντρέα Ντι Μπάρι ανακάλυψε τα ασβεστολιθικά βράχια και τις αναρριχητικές δυνατότητες στο νησί και έτσι σήμερα η Κάλυμνος είναι αναγνωρισμένος αναρριχητικός προορισμός. Εδώ, θα βρείτε πάνω από 60 πεδία και πάνω από 1.300 σηματοδοτημένες και ασφαλισμένες διαδρομές, ενώ συχνά γίνονται συναντήσεις αθλητών αναρρίχησης παγκοσμίου φήμης.
Πεζοπορία στην Ελλάδα: δημοφιλείς διαδρομές
1. Μύτικας, Όλυμπος: Η κλασική ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου γίνεται από τη θέση Πριόνια (1.100μ.). Είναι το ψηλότερο σημείο που μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητό σας Από εδώ περνά το μονοπάτι Ε4 μέσω του Λιτόχωρου και του φαραγγιού του Ενιπέα, για να συνεχίσει μέχρι τις κορυφές του Ολύμπου.
2. Φαράγγι του Βίκου: Κλασική πεζοπορική διαδρομή από τις πιο συναρπαστικές στην Ελλάδα, που ενώνει τα χωριά Μονοδέντρι και Βίκος και περνάει μέσα από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Η διαδρομή (6 ωρών) στο μεγαλύτερο μέρος έχει σκιά, η ποικιλία στη χλωρίδα είναι απίθανη, ενώ σε κάποια σημεία μπορείτε το καλοκαίρι να κάνετε και μπάνιο.
3. Ταΰγετος: Μόνο στη λακωνική πλευρά το δίκτυο των σηματοδοτημένων μονοπατιών ξεπερνά τα 90 χιλιόμετρα και αποτελείται από πολλά μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας και αποστάσεων. Αντίστοιχο δίκτυο υπάρχει και από τη μεσσηνιακή πλευρά με τα περίφημα φαράγγια της Κοσκάρακας, του Βυρού και του Ριντόμου.
4. Πήλιο: Περπάτημα στο βουνό, δίπλα στη θάλασσα, μέσα σε κατάφυτες ρεματιές, πάνω σε διατηρημένα καλντερίμια και πετρόκτιστα γεφύρια. Το Πήλιο είναι από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας για πεζοπορία.
5. «Φάραγγας» της Σαμαριάς: Στο μεγαλύτερο και πιο γνωστό φαράγγι της Κρήτης καταφθάνουν για πεζοπορία επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου, για να νιώσουν την απόλυτη εμπειρία της κρητικής φύσης.
Ποδηλασία βουνού στην Ελλάδα: δημοφιλείς διαδρομές
1. Βαρυμπόμπη: Λίγο έξω από την Αθήνα, βρίσκεται ο παράδεισος της ποδηλασίας βουνού. Πάνω από τα πρώην βασιλικά κτήματα, σε μία πευκόφυτη περιοχή 30.000 στρεμμάτων θα ευχαριστηθείτε δράση, σε υψόμετρο από 320μ. έως 850μ.
2. Κανάλι του Ασωπού: Στην πεδιάδα του ποταμού Ασωπού βρίσκεται το κανάλι, που φέρνει νερό από τον Μόρνο. Το κανάλι αυτό είναι ανοιχτό και ο δρόμος δίπλα του στρώνει μπροστά σας μια όμορφη και εύκολη διαδρομή για ποδηλασία.
3. Ορεινή Αρκαδία: Αφετηρία, το όμορφο χωριό Βυτίνα. Σε μία διαδρομή 60χλμ., με λίγες και εύκολες ανηφόρες, θα περάσετε από τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα και θα επιστρέψετε από ασφαλτόδρομο στην καρδιά του βουνού.
4. Λίμνη Πλαστήρα: Κοντά στην Καρδίτσα, ένας γνωστός ποδηλατικός προορισμός. Ολόγυρα, οι άγριες κορυφές των Αγράφων, η Nιάλα και το Φλυτζάνι, κάνουν το τοπίο πραγματικά αλπικό. Ακόμα και την άνοιξη, στα 800μ. υψόμετρο, ο αέρας είναι κρύος.
5. Λίμνη Αώου: Συγκλονιστική κυκλική διαδρομή στα όρια του Εθνικού Δρυμού Πίνδου, δίπλα στη Βάλια Κάλντα.
6. Όρος Βίτσι–Νυμφαίο: Ξεκινάτε από το χωριό Πολυκέρασος (υψόμετρο 1.250μ.), περνάτε από δάσος με οξιές, από το εγκαταλελειμμένο χωριό Περικοπή και καταλήγετε στο γραφικό Νυμφαίο. Εξαιρετική διαδρομή για ποδηλασία βουνού.
7. Λάδωνας: Μοναδικά μονοπάτια και δασικοί δρόμοι δίπλα στον ποταμό Λάδωνα σάς περιμένουν για εξερεύνηση.