Πρακτική Σκοποβολή: Τι να προσέξουμε όταν επιλέγουμε ένα μεταχειρισμένο πιστόλι…

Το ισχυρό κίνητρο του χαμηλού κόστους ενός μεταχειρισμένου πιστολιού, μας οδηγεί πολλές φορές να προτιμούμε την αγορά του, έναντι της αγοράς ενός καινούργιου. Αν πρόκειται για ένα πιστόλι που διαιτηρείται σε καλή κατάσταση, ιδιαίτερα αν γνωρίζουμε την ιστορία του, τότε η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή περίπτωση για εμάς, βοηθώντας μας να εξοικονομήσουμε χρήματα. Ο κανόνας βέβαια του ότι πληρώνεις παίρνεις, εξακολουθεί να ισχύει, αφού το καινούργιο είναι καινούργιο. Άλλωστε, ένα πιστόλι του κουτιού, το οποίο έρχεται κατευθείαν από το εργοστάσιο, είναι μηδενικής φθοράς και εγγυημένο πως δεν παρουσιάζει προβλήματα. Στην αντίθετη περίπτωση, ένα μεταχειρισμένο πιστόλι, τις περισσότερες φορές μας είναι εντελώς άγνωστο ως προς τη χρήση του και ως προς τις πιθανόν μετατροπές που μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται να προβούμε σε μια τέτοια αγορά.

Ποια είναι τα σημεία όμως που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή, ώστε να μην μπούμε σε μπελάδες με ένα μεταχειρισμένο πιστόλι; Ας ξεκινήσουμε από την εξωτερική του εμφάνιση. Αυτή μπορεί μεν να αποτελεί μια ένδειξη για την κατάσταση του πιστολιού, δεν αποτελεί όμως και εγγύηση. Ένα περιποιημένο πιστόλι εξωτερικά δεν σημαίνει πως θα είναι και λειτουργικώς εντάξει. Όσον αφορά το εξωτερικό του, αρκεί να ελέγξουμε τυχόν σκουριές, ενώ με το χέρι μας μπορούμε να σιγουρευτούμε για την σταθερότητα των επιμέρους εξαρτημάτων, όπως τα σκοπευτικά. Επίσης, ένας έλεγχος σε τυχόν ράγες που φέρει το όπλο και χρησιμοποιούνται για την υποδοχή επιπρόσθετων εξαρτημάτων θα βοηθούσε, ώστε να δούμε αν είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν ‘φαγωθεί’ ή παρουσιάζουν οποιαδήποτε δυσλειτουργία. Ένα παράδειγμα, που αφορά τα σώματα ασφαλείας, είναι οι ράγες στις οποίες ενσωματώνεται ο φακός.

Αγοράζοντας ένα μεταχειρισμένο πιστόλι, καλό είναι να είμαστε σχετικά υποψιασμένοι και να μην θεωρούμε τίποτα σίγουρο ως προς τη λειτουργία του ή την ύπαρξή του. Έτσι, δεν θα ήταν υπερβολικό να βεβαιώσουμε ότι διαθέτει επικρουστήρα και πως αυτός λειτουργεί. Σε περίπτωση που δεν έχουμε την δυνατότητα να ρίξουμε με το πιστόλι, ώστε να το δοκιμάσουμε με πραγματικά πυρά, μπορούμε να βάλουμε ένα στιλό μέσα στην κάνη και να δούμε αν θα τον πετάξει ο επικρουστήρας όταν πατήσουμε τη σκανδάλη. Αν το πιστόλι που σκοπεύουμε να αγοράσουμε διαθέτει ασφάλεια αφόπλισης, θα πρέπει επίσης να σιγουρέψουμε ότι αυτή λειτουργεί σωστά σε σχέση με τον επικρουστήρα. Εξαφανίζεται ο επικρουστήρας από το σημείο που τον χτυπάει η σφύρα του πιστολιού όταν κατεβάζουμε την ασφάλεια αφόπλισης; Καλό είναι να τσεκάρουμε και την ασφάλεια του πιστολιού ως προς τη λειτουργία της. Γεμίστε το πιστόλι με ένα άδειο γεμιστήρα και οπλίστε, έπειτα με την ασφάλεια ενεργοποιημένη, σιγουρευτείτε ότι δεν πέφτει η σφύρα. Στην συνέχεια, απενεργοποιήστε την ασφάλεια, η σφύρα θα πρέπει να παραμείνει στην θέση της. Γενικότερα, οτιδήποτε μπορούμε να ελέγξουμε για τη λειτουργία του, θα πρέπει να το κάνουμε. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ελέγξουμε όλους τους γεμιστήρες αν φορτώνονται και απασφαλίζονται εύκολα και όχι μόνο τον έναν.

Υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος για να ελέγξουμε τη σκανδάλη του πιστολιού. Θα πρέπει πρώτα να σηκώσουμε τη σφύρα του πιστολιού και αφού το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να σπρώξουμε τη σφύρα προς τα εμπρός. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμή σας.

Σε περίπτωση που η σφύρα πέσει, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με τη σκανδάλη και πιθανότατα, αυτό συμβαίνει εξαιτίας επιπρόσθετων εργασιών από κάποιον οπλουργό. Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγξουμε και τη λειτουργία του κλείστρου, να σιγουρευτούμε για τη σωστή παλινδρόμησή του και πως οι ανοχές δεν είναι μεγάλες. Θυμηθείτε πως το κλείστρο θα πρέπει να μένει ανοικτό όταν το πιστόλι είναι άδειο, κάτι που επίσης πρέπει να σιγουρέψουμε πως συμβαίνει. Επί της ευκαρίας, καλό είναι να ελέγξουμε και την καλύπτρα της κάνης, πιέζοντας το δακτυλό μας από πάνω, ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν κουνιέται.

Ένα σημαντικό μέρος του πιστολιού είναι η κάνη του. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, μια και μία γρατζουνιά της κάνης εσωτερικά, ιδιαίτερα στο μπροστινό μέρος της, μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια των βολών μας σε μεγάλο βαθμό. Δεν μιλάμε καν για ράγισμα, άλλωστε αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο να το εντοπίσουμε δια γυμνού οφθαλμού και χρειάζεται ηλεκτρονικός έλεγχος για να γίνει κάτι τέτοιο. Πάντως, θα πρέπει να εξετάσουμε εξωνυχιστικά την κάνη του πιστολιού, κοιτώντας στο εσωτερικό της από την μπροστινή μεριά του πιστολιού, για τυχόν γρατζουνιές. Προσοχή χρειάζεται μόνο, ώστε να μην θεωρήσουμε τυχόν σκουπιδάκια ως γρατζουνιές.

Κάνοντας όλα τα παραπάνω, έχουμε σίγουρα πραγματοποιήσει έναν αρκετά λεπτομερή έλεγχο ως τώρα στο πιστόλι. Δεν αρκεί όμως να μείνουμε σε αυτόν, αφού θα πρέπει να το λύσουμε, ώστε να δούμε και την κατάστασή του εσωτερικά. Βέβαια από εδώ και πέρα, αρχίζουν να χρειάζονται πιο εξειδικευμένες γνώσεις, διότι δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε λεπτομέρειες χωρίς αυτές. Μπορούμε όμως να ψάξουμε τα βασικά μέρη του πιστολιού, μήπως εντοπίσουμε τυχόν τροποποιήσεις ή γενικότερα δυσλειτουργίες. Ένας έλεγχος θα πρέπει να γίνει και στη γλύστρα της θαλάμης, αφού σε αυτό το σημείο είναι πιθανόν να έχει μπει χέρι οπλουργού και να υπάρχει κάποια τροποποίηση.

Η αγορά ενός μεταχεισμένου πιστολιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν μία επιλογή μας αποδειχθεί λάθος, τότε αυτή θα μας κοστίσει πολύ παραπάνω σε σχέση με την αγορά ενός καινούργιου. Μπορούμε όμως, με λίγες βασικές κινήσεις και όντας λίγο πονηρεμένοι, να μειώσουμε τις πιθανότητες μιας λάθους επιλογής. Για παράδειγμα, αν δούμε πειραγμένες τις βίδες του πιστολιού, αυτομάτως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι κάποιος, μάλλον οπλουργός, δεν έχει αρκεστεί στο απλό λύσιμο του πιστολιού. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι το πιστόλι βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Θα πρέπει όμως να το προσμετρήσουμε.

Τέλος, να σημειώσουμε πως κάθε πιστόλι έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, άλλα διαθέτουν ασφάλεια σκανδάλης και άλλα όχι. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσαρμόζουμε τους ελέγχους μας στα πιστόλια που κοιτάμε. Είναι ευκολονόητο πως παραπάνω έχουμε εστιάσει στα πιστόλια ημιαυτόματου τύπου. Τώρα αν πρόκειται για πιστόλι άλλου τύπου, για παράδειγμα ένα revolver, τότε αλλάζουν αρκετά πράγματα, μην πούμε όλα, αφού αλλάζει εντελώς ο τρόπος λειτουργίας του πιστολιού και μαζί με αυτόν και τα μέρη που το αποτελούν. Συνεπώς ξεφεύγουμε από το παρόν θέμα, ίσως όμως επανέλθουμε σε μελλοντικό μας άρθρο.

 

www.shooters.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο