Η προσομοίωση του κυνηγίου

Του Νίκου Υφαντή, προπονητού σκοποβολής

 

Να ‘μαστε λοιπόν στο σκοπευτήριο. Πήραμε την απόφαση, μόνοι μας ή με την παρότρυνση κάποιου φίλου, να επισκεφτούμε αυτόν το χώρο και να γνωρίσουμε από κοντά τη σκοποβολή πήλινου στόχου.
Η πρώτη μας επίσκεψη, λοιπόν, ας είναι διερευνητική, χωρίς το άγχος της συμμετοχής και το φόβο της αποτυχίας. Ας υποθέσουμε πως βρισκόμαστε εκεί για να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα μάτια εάν τα δρώμενα μας ενδιαφέρουν και μας αφορούν ως κυνηγούς, που στην αδράνεια της νεκρής κυνηγετικά περιόδου αποζητάμε μια σύνδεση με την αγαπημένη μας δραστηριότητα, μέσω ενός αθλήματος.

Εξοικείωση με το χώρο
Αρχικά, το σκοπευτήριο ίσως μας προκαλέσει κάποιο δέος. Κόσμος πάει κι έρχεται, τουφεκιές ακούγονται απ’ το βάθος κι εμείς δεν γνωρίζουμε κανέναν εκεί. Ας παρατηρήσουμε το χώρο γύρω μας. Ένα αναψυκτήριο μας υποδέχεται, όπου διάφοροι σκοπευτές πίνουν τον καφέ τους συζητώντας αστειευόμενοι και οι ματιές τους δείχνουν φιλόξενες. Στον εξωτερικό χώρο, άλλοι ετοιμάζουν τα όπλα τους και φορούν σκοπευτικά γιλέκα, ωτοασπίδες και ειδικά γυαλιά, ενώ άλλοι επιστρέφουν με τα όπλα τους στον ώμο από τα σκοπευτικά τερέν, δείχνοντας να συλλογίζονται βαθιά τις προηγούμενες ενέργειές τους. Κάποιοι από τους παρευρισκομένους μάς προσεγγίζουν με άνεση, κάνοντας εύκολη μια πρώτη γνωριμία ή ίσως από την άλλη, εμείς νιώθοντας οικεία, χωνόμαστε σε κάποια παρέα σε μια προσπάθεια επικοινωνίας με τον καινούργιο αυτό κόσμο. Ναι, αυτό είναι το σκοπευτήριο!

Γνωριμία με τα σκοπευτικά αθλήματα
Όπως είναι φυσικό, ο επισκέπτης σε ένα σκοπευτήριο ρωτά και μαθαίνει για τα σκοπευτικά αθλήματα. Πολύ πρόθυμα, ο οποιοσδήποτε σκοπευτής, με ευγένεια προσπαθεί να εξηγήσει στον αρχάριο τι σημαίνει Trap, Double Trap, Skeet και Sporting, τα οποία ως σκοπευτικά αθλήματα, στον αρχάριο φαίνονται ιδιαίτερα πολύπλοκα. Εάν ο επισκέπτης συνοδεύεται από κάποιον φίλο που έχει τη σχετική εμπειρία τού σκοπευτηρίου, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, βέβαια, ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος απευθύνεται από την αρχή σε κάποιον ειδικό για να μάθει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο όσα επιθυμεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το αίσθημα της αβεβαιότητας για τη συμμετοχή σε κάποιο από τα αθλήματα είναι υπαρκτό, με ταυτόχρονη την περιέργεια για μια πρώτη δοκιμή. Γι’ αυτό, καλό θα είναι, ο αρχάριος να εισέλθει για πρώτη φορά στο σκοπευτήριο χωρίς το όπλο του. Έτσι, δεν θα αποσπάται η προσοχή του από συγκεχυμένες επιθυμίες.

Επίδειξη ικανοτήτων
Η σκοποβολή, όπως είπαμε σε προηγούμενα άρθρα, ξεκίνησε ως μια προσομοίωση του πραγματικού κυνηγίου, χάριν επιδείξεως των σκοπευτικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων κυνηγών της εποχής.
Μπορεί όμως ο σημερινός κυνηγός να εντοπίσει κάποια σύνδεση του κυνηγίου με τη σκοποβολή πήλινου στόχου; Και σε αυτή την πιθανή σύνδεση, υπάρχει άραγε όφελος για τον ίδιο τον κυνηγό ή απλώς η σκοποβολή λειτουργεί ως ένα παιχνίδι διασκέδασης και τίποτα άλλο;

Σημαντικός ο ρόλος της ψυχαγωγίας
Είναι βέβαιο πως οποιοσδήποτε κυνηγός εισέρχεται στο χώρο της σκοποβολής, το κάνει για να αποκομίσει οφέλη για την αγαπημένη του δραστηριότητα. Σκέπτεται πως θα είναι καλύτερα να κρατά την επαφή με το όπλο του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ παράλληλα με τη συνεχή τριβή θα μάθει να σκοπεύει καλύτερα. Σωστά μέχρι εδώ, αλλά στη σκοποβολή δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το ρόλο της ψυχαγωγίας που είναι πάρα πολύ σημαντικός. Μόνο εάν κατανοήσουμε τη σπουδαιότητά της στη σκοποβολή θα μπορέσουμε να απολαύσουμε πραγματικά την ενασχόλησή μας με αυτή.
Όσο για τα οφέλη που θα προκύψουν για τη σκόπευση στο  ίδιο το κυνήγι, αυτά είναι τεράστια και ο αρχάριος τα αντιλαμβάνεται από την πρώτη του κιόλας επίσκεψη. Βλέπει σκοπευτές να σπάζουν με μεγάλη ευκολία πήλινους δίσκους που πετάγονται με πολύ υψηλές ταχύτητες από διάφορες κρύπτες. Ο κάθε αρχάριος εντυπωσιάζεται και βάζει τον εαυτό του στη θέση των σκοπευτών.

Σύνδεση κυνηγίου και σκοποβολής
Οι πιο παρατηρητικοί θα διαπιστώσουν από την πρώτη φορά πως η στάση των σκοπευτών στους βατήρες των διαφόρων σκοπευτικών αθλημάτων τους θυμίζει εικόνες σκόπευσης στο πραγματικό κυνήγι. Η στάση αναμονής του σκοπευτή στο Trap, για παράδειγμα, ίσως μας φέρνει στο μυαλό την εικόνα ενός κυνηγού που σκοπεύει ένα απομακρυνόμενο από τη φέρμα τού σκύλου ορτύκι (Φωτό 1). Αντίστοιχα, η στάση ενός σκοπευτή του Skeet, ίσως θυμίζει τη στάση του μπεκατσοκυνηγού που περιμένει το ξεπέταγμα μιας μπεκάτσας μέσα από τις πυκνούρες (Φωτό 2) και η στάση στο βατήρα του κουνελιού στο Sporting μπορεί να θυμίσει την αντίστοιχη στάση σκόπευσης στο λαγοκυνήγι (Φωτό 3). Η σύνδεση του κυνηγίου με τη σκοποβολή είναι άμεσα αντιληπτή από τον καθένα.

Η απόφαση της συμμετοχής
Υπήρξαν πολλοί κυνηγοί που επισκέφθηκαν ένα σκοπευτήριο στο παρελθόν και λόγω της λανθασμένης προσέγγισης, η οποία συνοδεύτηκε από το πικρό αίσθημα της πλήρους αποτυχίας, δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους εκεί. Είναι οι ίδιοι που ακούμε καμιά φορά να κοκορεύονται πως στην πρώτη τους επίσκεψη νίκησαν κατά κράτος τον πρωταθλητή Ελλάδας παρακαλώ, οπότε δεν είχε νόημα να συνεχίσουν. Μη γελάτε, το έχω ακούσει και αυτό!
Η απόφαση για ενασχόληση με τη σκοποβολή έρχεται αβίαστα όταν ο ενδιαφερόμενος προσεγγίσει σωστά το χώρο και απομένει να ιεραρχηθούν οι όποιες προτεραιότητες του καθενός.

Μόνο οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε
Η σκοποβολή πήλινου στόχου μόνο να ωφελήσει μπορεί και αυτό το κάνει με πολλούς τρόπους. Μεγάλα είναι τα οφέλη της, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και θα προέτρεπα τους γονείς, κυνηγούς και μη, να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με αυτόν το χώρο. Διότι πάνω απ’ όλα, η σκοποβολή είναι ένα σπουδαίο άθλημα με μεγάλες απαιτήσεις από τον αθλητή και μπορεί να διαμορφώσει κατάλληλα τον χαρακτήρα ενός παιδιού.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο