Ανησυχία για την θαλάσσια βλέννα και έρευνα του φαινομένου

Ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον της αλιείας προκαλεί στους επαγγελματίες του κλάδου η παρατεινόμενη παρουσία της βλέννας στο Βόρειο Αιγαίο, ένα φαινόμενο που μετρά αρκετές δεκαετίες. 

Η βλέννα στην Θάλασσα του Μαρμαρά, που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, τόσο στον τουρισμό όσο και στην αλιεία της Τουρκίας, κατέβηκε νοτιότερα και έχει απλωθεί στις ακτές της Ροδόπης και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. «Πρώτα ήταν το πρόβλημα με το πλαγκτόν που ήταν πρωτόγνωρο και ξεκίνησε από τα τέλη Ιανουαρίου και τώρα η βλέννα από την θάλασσα του Μαρμαρά». Ο επαγγελματίας αλιέας Κωνσταντίνος Τσατσαρίδης αναφέρει ότι είχε εμφανιστεί και το 2010, αλλά κράτησε λίγες ημέρες. «Τώρα δεν μπορούμε να σηκώσουμε τα εργαλεία γιατί από το βάρος θα βουλιάξουμε», τονίζει.

Η Τουρκία έχει τεράστια μόλυνση στα παράλια, ενώ εμείς δεν έχουμε μόλυνση στο Αιγαίο και ρίχνουμε το βάρος στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Διαμαντάκης, πρόεδρος των παράλιων αλιέων. Την σκυτάλη πήραν οι ειδικοί και άρχισαν οι έρευνες. Η βλεννώδης μάζα αποτελείται από συσσωματώματα νεκρών και ζωντανών οργανισμών, αλλά και των απεκκρίσεών τους. Ο Δρόσος Κουτσούμπας, Αναπληρωτής καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, διευκρινίζει ότι η βλέννα είναι αποτέλεσμα από συγκέντρωση πλαγκτονικών οργανισμών. Ευνοείται ιδιαίτερα από ασθενή θαλάσσια κυκλοφορία, αυξημένες εισροές θρεπτικών ουσιών στο σύστημα, και συχνά από ανθρωπογενείς παράγοντες. Η βλέννα αποτελείται από νεκρούς και ζωντανούς πλαγκτονικούς οργανισμούς, που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των θαλασσών, και που μετακινούνται παρασυρόμενοι από τα ρεύματα, από τις απεκκρίσεις τους και από βακτήρια που μετατρέπουν σε ανόργανα συστατικά αυτήν την οργανική ύλη. Το φαινόμενο καταγράφεται από την δεκαετία του ΄70, αλλά τώρα εξαπλώνεται σε περισσότερες περιοχές και έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Γίνεται πιο έντονο με την αύξηση της θερμοκρασίας και πιθανότατα σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Εξετάζεται και ήδη καταγράφεται αύξηση της θερμοκρασίας της Μεσογείου κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Όπως εξηγεί ο κ. Κουτσούμπας τα αυξημένα αστικά απόβλητα και τα υπολείμματα λιπασμάτων στις ακτές, ευνοούν την δημιουργία ανθίσεων τοξικού φυτοπλαγκτόν. Εάν οι συγκεντρώσεις αυτές οφείλονται σε τοξικές συγκεντρώσεις πλαγκτόν, τότε υπάρχει μεγάλη ανησυχία, γιατί περνούν στην τροφική αλυσίδα, αλλά οι εξετάσεις δείχνουν ότι αυτό ευτυχώς δεν ισχύει στις Ελληνικές θάλασσες. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που αναμένονται σε δέκα ημέρες θα δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του φαινομένου, και οι αλιείς δεν έχουν παρά να περιμένουν να υποχωρήσει για να ξαναρίξουν τα δίχτυα τους.

 

www.parallaximag.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top