Ανοησίες με «οικολογικό» περιτύλιγμα

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες πριν τις γιορτές, η Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ακούνε την ίδια και απαράλλαχτη ανοησία πασπαλισμένη με… «οικολογικό» περιτύλιγμα.
Με τον ερχομό του Δεκέμβρη αρχίζουν οι κραυγές για τα έλατα των Χριστουγέννων που κόβονται, μαζί με συστάσεις για αντικατάστασή τους από τα πλαστικά δέντρα των σουπερ μάρκετ.
Έχουν περπατήσει ποτέ σε βουνά όσοι τα λένε αυτά; Έχουν κατανοήσει πως δεν ζούμε όλοι γύρω από το Σύνταγμα και τον Λευκό Πύργο;

Έχουν δει με τα μάτια τους ορεινό ελατιά, από αυτούς που ήταν πάντα το καταφύγιο του «κλέφτη», του ληστή, του αντάρτη, του κάθε δίκαια ή άδικα κατατρεγμένου;

Έχουν μοιραστεί ποτέ ένα τσίπουρο με ξυλοκόπο; Έχουν βρεθεί ποτέ στα χωριά του Χολομόντα,  στον Τυμφρηστό, στα Άγραφα ή στο Περτούλι;

Όχι!

Δεν έχουν δει ποτέ υλοτόμο και δεν ξέρουν τη σκληρή ζωή του. Δεν έχουν δει στο μέτωπο τη βαθιά ρυτίδα του αγώνα του…

Ούτε ξέρουν πως υπάρχουν τόποι όπου όλα είναι αγώνας και μάχη. Μάχη με τη γη, με το νερό, με την πέτρα και με το χιόνι, με το δέντρο το ίδιο…

Τα έλατα που κόβονται, είναι δένδρα από φυτείες που δεν θα υπήρχαν ποτέ, αν δεν υπήρχαν οι μικρές ορεινές κοινωνίες που ζουν από αυτά.

Αυτές οι κοινωνίες ανθρώπων τα φύτεψαν, υλοτόμοι και καλλιεργητές τα ανάστησαν και τα φρόντισαν, αυτοί και οι οικογένειές τους τα προστάτεψαν από τις φωτιές και τις αρρώστιες, αυτοί οι ίδιοι ξωμάχοι της υπαίθρου φροντίζουν για καθένα που κόβουν να φυτεύουν δύο!

Σε αυτή τη χώρα είναι οι ΜΟΝΟΙ που δημιουργούν ακόμα… δάση, έχουν απομείνει οι μόνοι που να γνωρίζουν πώς να το κάνουν, αλλά η αστική οικολογία δεν τους βρίσκει… της μόδας!

Στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής ξεκίνησαν το 1960. Φύτεψαν και καλλιέργησαν έλατα εκεί που κάποτε υπήρχε μόνο γυμνή γη, περιμένοντας όλα τα δέκα επόμενα χρόνια για την πρώτη «σοδειά».
Σήμερα, σε 20.000 στρέμματα αγροτικής γης που έλατο δεν θα υπήρχε ούτε για δείγμα, οι 350 οικογένειες του Ταξιάρχη έχουν φυτεμένα…. τέσσερα εκατομμύρια έλατα! Στο Περτούλι και στα χωριά του Τυμφρηστού, το ίδιο…

Και βέβαια, εκεί ποτέ καμιά φωτιά δεν έχει πιάσει, ενώ η Πάρνηθα που ήταν προστατευόμενος Εθνικός Δρυμός… μας κάηκε.

Ένα πλαστικό δέντρο αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος, ιδιαίτερα σε εκπομπές άνθρακα.. Τα τεχνητά δέντρα είναι, συνήθως, κατασκευασμένα από πλαστικό ή PVC που  βασίζεται στο πετρέλαιο, γι’ αυτό και αποτελεί μέρος μίας εξαιρετικά ρυπογόνου διαδικασίας.

Αντιθέτως, οι καλλιέργειες του έλατου, κρατάνε έναν ολόκληρο κόσμο στον τόπο του, κρατάνε ακόμα στη ζωή μία ορεινή Ελλάδα που αργοσβήνει.

Αν είναι να στολίσετε έλατο τα Χριστούγεννα, από αυτόν τον κόσμο αξίζει να το προμηθευτείτε…

Όχι από τις βιτρίνες ενός καταστήματος που εμφανίζει τα πλαστικά του με περιτύλιγμα… «οικολογίας»

 

 

Ομάδα Δ’ΚΟΣΕ

www.dkose.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top