Στις 12 Αυγούστου 2022 πραγματοποιήθηκε απελευθέρωση του ανήλικου καλαμόκιρκου (Circus aeruginosus) μετά από μια δύσκολη διάσωση με επιτυχή φροντίδα από το μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Ι. (Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας) και μέντορα Δωδεκανήσου, Δημήτρη Μπουντρονικόλα.
Στην διαδικασία της απελευθέρωσης, το νεαρό καλαμόκιρκο αποχαιρέτισαν με την παρουσία τους η Κιόττου Τσαμπίκα (Δασοπόνος, υπεύθυνη γραφείου θήρας της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου), η Χάρις Ματσίγκου (Δικηγόρος, Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου), ο Χίου Βασίλειος (Οδηγός, δασικός υπάλληλος), η Διακίδη Χριστίνα (Ομοσπονδιακή θηροφύλακας της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης – Δωδεκανήσου, χειριστής του σκύλου (Τσίκα) για τα δηλητηριασμένα δολώματα και ο σωτήρας του Κουφού Γεώργιος (Εκπρόσωπος του πληρώματος σκάφους Π.Λ.Σ 1066).
Ο ανήλικος καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus) εμφανώς καταβεβλημένος από την μετανάστευση βρέθηκε στην θάλασσα, στο λιμάνι της Ρόδου. Από βέβαιο πνιγμό τόν έσωσε ο λιμενικός, αρχηγός του Π.Λ.Σ. 1066 Γεώργιος Κουφού, ο οποίος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ, παρέδωσε τον κίρκο στο μέλος του Σ.Ε.Ι. Δημήτρη Μπουντρονικόλα. Μετά από μια πρώτη εξέταση διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά αδύναμος (η τρόπιδα του στέρνου δεν είχε σχεδόν μύες), ζύγιζε 460 γραμμάρια και δεν έφερε εξωτερικά τραύματα. Με την καθοδήγηση των ειδικών κτηνιάτρων του Σ.Ε.Ι. δόθηκαν οι κατάλληλες κατευθύνσεις για την διαχείριση του νεαρού κίρκου.
Μετά από δύο εβδομάδες εντατικής φροντίδας ο καλαμόκιρκος πλέον ζυγίζει 800 γραμμάρια, οι στηθαίοι μύες υπερκαλύπτουν την τρόπιδα, ενώ η συμπεριφορά του έχει έντονο ταμπεραμέντο, εχθρικό προς τον άνθρωπο. Στις 12-8-2022 αποφασίστηκε η απευλευθέρωσή του σε κατάλληλη περιοχή με ευνοϊκό άνεμο, που αποτελεί σημείο μεταναστευτικού περάσματος για κίρκους τον Ιούλιο-Αύγουστο.
Στη Ρόδο μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν διασωθεί και απελευθερωθεί πάνω από 80 αρπακτικά πτηνά από τα μέλη του Σ.Ε.Ι. σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (Δασαρχείο, Λιμενικό Σώμα, Αστυνομία, Στρατό), με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ρόδου, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και την ΑΝΙΜΑ, πράγμα το οποιο μόνο θετικά αποτελέσματα έχει για τα αρπακτικά πτηνά!
Ο ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ και ΚΑΛΕΙ όλους τους συμπολίτες μας να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερώνουν για παρόμοια περιστατικά.