Aπελευθέρωση φασιανών και πέρδικων από τον Κ. Σ Καλαμάτας

Σε εμπλουτισμό βιοτόπων με ενδημικά θηράματα 30 πέρδικες στην περιοχή της Δήμιοβας και φασιανούς στον Άγιο Φλώρο, προέβη ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας στο πλαίσιο μιας διαχειριστικής πρακτικής κατά την οποίαν απελευθερώνονται στο φυσικό περιβάλλον θηράματα (πουλιά ή θηλαστικά) που έχουν αναπαραχθεί σε εκτροφεία ή έχουν συλληφθεί σε άλλους φυσικούς βιότοπους, όπως δήλωσε στο Messinialive.gr ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος του Κυνηγετικού Γιώργος Φάββας.

Μετά από 17 μέρες στον κλωβό προσαρμογής τα 30 πουλιά ορεινής πέρδικας, στις 9 Μαρτίου απελευθερώθηκαν, “δυνατά πουλιά, έτοιμα να συνεχίσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα πουλιά απελευθερώθηκαν σε βουνό όπου η άσκηση της Κυνηγετικής δραστηριότητας απαγορεύεται”, όπως αναφέρει ο Σύλλογος.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, με τους εμπλουτισμούς επιδιώκεται η ικανοποίηση ενός ή περισσοτέρων από τους παρακάτω στόχους:
α. Η επανεισαγωγή ιθαγενών θηραμάτων τα οποία για διάφορους λόγους έχουν εκλείψει από τις περιοχές φυσικής κατανομής τους με σκοπό την εγκατάσταση νέων φυσικών πληθυσμών.

β. Η ενίσχυση φυσικών πληθυσμών ιθαγενών θηραμάτων που έχουν μειωθεί σημαντικά σε πολύ χαμηλό επίπεδο και υπάρχει κίνδυνος αιμομικτικής κατάρρευσης.
γ. Η αύξηση των πληθυσμών θηραμάτων με σκοπό την αύξηση της κυνηγετικής κάρπωσης.

3. Οι εμπλουτισμοί βιοτόπων με θηράματα προγραμματίζονται και διενεργούνται με τους όρους τις προϋποθέσεις και την διαδικασία της παρούσης από τις αρμόδιες Δασικές Αρχές της Χώρας και από τις συνεργαζόμενες με το Υ.Α.Α.Τ κυνηγετικές οργανώσεις (Κυνηγετικοί Σύλλογοι, Κυνηγετικές Ομοσπονδίες Κυνηγετική Συνομοσπονδία) μόνο υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των δασικών αρχών. Κανένας άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να απελευθερώνει στο φυσικό περιβάλλον θηράματα (ιθαγενή ή μη) για λόγους εμπλουτισμού, ή άλλους σκοπούς.
4. Δεν επιτρέπονται εμπλουτισμοί φυσικών βιοτόπων με εισαγωγή και απελευθέρωση ξενικών ειδών, υποειδών και φυλών θηραμάτων, ούτε με την απελευθέρωση ειδών, υποειδών, φυλών και γενετικών τύπων ελληνικής προέλευσης σε περιοχές εκτός της ζώνης φυσικής τους εξάπλωσης, πλην των περιπτώσεων πυ αναφέρονται κατά είδος στις παραγράφους Η6 (για τους κυνηγετικούς φασιανούς), και Η7γ (για τη νησιωτική πέρδικα) της παρούσης.

5. Οι απελευθερώσεις γίνονται σε καταφύγια άγριας ζωής, σε περιοχές που απαγορεύεται και επιτρέπεται το κυνήγι και σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές.

Επίσης, ο κ. Φάββας ρωτήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού άγριων χοίρων.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top