Απολογισμός της κυν. περιόδου 2021-22

Με τη λήξη της περιόδου για το αγριοκούνελο στις 10/3/2022 τελειώνει και επίσημα η κυνηγετική περίοδος 2021-2022. 
Μία κυνηγετική περίοδος, ιδιαίτερη και διαφορετική από τις προηγούμενες. Μία περίοδος η οποία μπορεί και πρέπει να δώσει πολλά διδάγματα στους κυνηγούς αλλά και στους πολίτες αυτής της χώρας ευρύτερα.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της κυνηγετικής περιόδου 2021-2022, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης, θα μπορούσε να εντάξει τα εξής:

• Την ικανοποίηση των περισσότερων κυνηγών της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίοι μείνανε ευχαριστημένοι από τις εξόδους τους σε γενικές γραμμές, τόσο για τα τριχωτά όσο και για τα πτερωτά θηράματα.
• Το ότι δεν υπήρξαν οι αναίτιες και αυθαίρετες απαγορεύσεις και περιορισμοί μετακίνησης των κυνηγών της προηγούμενης σαιζόν.
• Το γεγονός πως το τρυγόνι κυνηγήθηκε κανονικά, (έστω με τους περιορισμούς που προέκυψαν), με την εφαρμογή για την καταγραφή της κάρπωσης που δημιούργησε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και διένειμε δωρεάν μαζί με κυνηγετικούς χάρτες σε όλους τους κυνηγούς – μέλη των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων.
Με τα στοιχεία τους, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, πείσανε την Ε.Ε. για την καλή πληθυσμιακή κατάσταση του τρυγονιού στην Ελλάδα και την Αν. Ευρώπη γενικότερα και την περιορισμένη επίδραση που έχει στον πληθυσμό του η άσκηση της θήρας (πολλά τρυγόνια έχουν ήδη μεταναστεύσει στην Αφρική στις 20 Αυγούστου που ξεκινά το κυνήγι τους, οι Ζώνες Διάβασης στις οποίες επιτρέπεται η άσκηση της θήρας στο διάστημα 20 Αυγούστου ως 15 Σεπτεμβρίου είναι περιορισμένες μόνο σε συγκεκριμένες πεδινές περιοχές κ.α.).
• Τη συμμετοχή και συμβολή επιστημονικών συνεργατών της ΚΟΜΑΘ σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό υψηλής απήχησης και αποδεικνύει την αειφορία της θήρας του τρυγονιού στην Ελλάδα τα τελευταία 16 χρόνια.
• Παράλληλα με τα παραπάνω, η ΚΟΜΑΘ ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, έρευνα πεδίου για το τρυγόνι, στην οποία συμμετέχουν τριάντα καταμετρητές, οι οποίοι υλοποιούν καταγραφές τρεις φορές το μήνα, για τέσσερις μήνες, σε συνολικά 270 σημεία σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη.
• Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, το οποίο εκκρεμούσε για περισσότερα από δέκα χρόνια, με την άσκηση της θήρας να επιτρέπεται τελικά στη Ζώνη Γ΄ του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, όπως ζητήσαμε και πετύχαμε, παρά το γεγονός πως μέχρι πρόσφατα επικρατούσε αυθαίρετα η προσέγγιση της πλήρους απαγόρευσης της θήρας, σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου.
• Η ΚΟΜΑΘ και αρκετοί Κυνηγετικοί Σύλλογοι μέλη της, κατέθεσαν αναλυτικά τις θέσεις τους τόσο στη διαβούλευση όσο και άμεσα στον αρμόδιο Υπουργό επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές natura στη Θράκη, στην οποία προβλέπονται αναίτιες απαγορεύσεις θήρας στο Δέλτα του Έβρου.
• Η ΚΟΜΑΘ και αρκετοί Κυνηγετικοί Σύλλογοι μέλη της, κατέθεσαν αναλυτικά τις θέσεις τους τόσο στη διαβούλευση όσο και άμεσα στον αρμόδιο Υπουργό επί του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, ενώνοντας έτσι τις δυνάμεις του με τους χιλιάδες πολίτες και φορείς που αντιτάχθηκαν στις παράλογες διατάξεις του. Το γεγονός πως το νομοσχέδιο αυτό έγινε νόμος του κράτους, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας φορέων και πολιτών, αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία της σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας της χώρας.
• Ολοκληρώθηκε η δημιουργία σκοπευτηρίου και κέντρου εκπαίδευσης Κυνηγών στο Νευροκόπι, στα πλαίσια προγράμματος INTERREG.
• Η ΚΟΜΑΘ συμμετέχει ενεργά σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life καταπολέμησης των ξενικών ειδών στη Δυτική Μακεδονία.
• Συνεχίζεται η καταγραφή των επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους, μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΚΟΜΑΘ. Για το θέμα των λύκων η ΚΟΜΑΘ και η ΚΣΕ έχουν καταθέσει στοιχεία και προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο (https://www.hunters.gr/aeiforo-kynigi/epistimoniko-ergo-komath/katagrafi-epitheseon-apo-lyko).
• Συνεχίζεται η έρευνα για την πεδινή πέρδικα μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΚΟΜΑΘ (https://www.hunters.gr/aeiforo-kynigi/epistimoniko-ergo-komath/erevna-gia-tin-pedini-perdika).
• Συνεχίζεται η έρευνα για τον κολχικό φασιανό σε συνεργασία με ειδικούς οργανισμούς άγριας πανίδας της Μεγάλης Βρετανίας.
• Η γρίπη των πτηνών έκανε την επανεμφάνισή της και πρόσφατα είχαμε περιστατικά θανάτωσης πολλών πελεκάνων σε λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας.
• Η αφρικανική πανώλη των χοίρων παραμένει στη γειτονιά μας αλλά ευτυχώς ακόμη εκτός συνόρων. Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Κτηνιατρική και τη Δασική Υπηρεσία, για την αντιμετώπιση της ΑΠΧ, ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η καταγραφή της κάρπωσης των αγριόχοιρων στη Μακεδονία και τη Θράκη, από την επιστημονική ομάδα της ΚΟΜΑΘ. Η ΚΟΜΑΘ συμμετέχει σε όλες επιτροπές που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της νόσου.
• Υπήρξε διεθνής αναγνώριση του έργου της ΚΟΜΑΘ από μεγάλα περιοδικά του εξωτερικού (ειδικά για τις ενέργειές της σχετικά με το Τρυγόνι και τον Κολχικο Φασιανό)
• Διατήρηση στο ακέραιο του αξιόμαχου της Θηροφυλακής, με για ακόμη μία χρονιά πολύ θετικά αποτελέσματα. Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το πολυδιάστατο έργο της Θηροφυλακής μας.
• Ενίσχυση των συνεργασιών με εμπλεκόμενους φορείς. Συμμετοχή της ΚΟΜΑΘ σε ομάδες αντιμετώπισης περιστατικών παρουσίας αρκούδας, λύκου, αγριόχοιρων σε αστικές περιοχές, στην ομάδα εργασίας για την πιστοποίηση της αειφορικής διαχείρισης των Ελληνικών δασών & των δασικών προϊόντων, καθώς και στις πανευρωπαϊκές ομάδες εργασίας για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, για τη διαχείριση επισκεπτών σε εθνικά πάρκα, για τις ασθένειες άγριας πανίδας, για τα μολύβδινα σκάγια, για τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων, κλπ.
• Υπήρξε αναγνώριση της πολιτείας για το ρόλο των Κυνηγών στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου και θεμάτων δημόσιας υγείας (λύσσα, αφρικανική πανώλη των χοίρων, γρίπη των πτηνών κ.ά)

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά ορισμένα από τα σημαντικότερα νέα και ορισμένες από τις κυριότερες δράσεις της ΚΟΜΑΘ και των Κυνηγετικών Οργανώσεων ευρύτερα, τη χρονιά που μας πέρασε. Γίνεται προφανές όλο και περισσότερο πως το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι στην Ελλάδα απαιτεί τεράστιες προσπάθειες για να διατηρηθεί όπως το ξέρουμε και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενότητα και τις συλλογικές προσπάθειες των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Με αφορμή τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, θυμίζουμε σε όλους τους κυνηγούς την τεράστια σημασία που έχει το να στείλουν συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο Άρτεμις στην επιστημονική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία του. Η αποστολή είναι δωρεάν αλλά το κέρδος για το κυνήγι είναι τεράστιο. Τα στοιχεία του προγράμματος Άρτεμις παίζουν καθοριστικό ρόλο κάθε χρόνο στις διαδικασίες έκδοσης της Ρυθμιστικής και ιδιαίτερα σε θηράματα που «απειλούνται» με απαγόρευση όπως το τρυγόνι.

 

 

www.hunters.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top