magnus.jpg

CAESAR GUERINI MAGNUS

ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ MAGNUS ΑΠΟ ΤΗΝ CAESAR GUERINI

Στο παρόν άρθρο θα γνωρίσουμε ένα από τα εντυπωσιακά κυνηγετικά μοντέλα της CAESAR GUERINI που έχει ήδη κάνει υψηλές πωλήσεις και στη δύσκολη αμερικανική αγορά, το μοντέλο MAGNUS, ένα αλληλεπίθετο (σουπερποζέ) με προσωπικότητα.

Του Μπάμπη Αιγινήτη

Το όπλο συνοδεύουν μέσα στην πολύ πρακτική βαλίτσα του από σκληρό πλαστικό, πέντε τσοκάκια που βιδώνονται εσωτερικά στις κάννες και είναι αθέατα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον κυνηγό να κάνει όλα τα κυνήγια και να επιλέγει το τσοκ με το φυσίγγι που τον ικανοποιεί.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ισχύς και ο συγχρονισμός των αυτόματων εξολκέων που διαθέτει. Σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών και με διαφόρων κατασκευαστών φυσίγγια δεν παρουσίασαν δυσλειτουργία. Το γεγονός οφείλεται στην ύπαρξη disc-stops στην πλαϊνή πλευρά των εξολκέων, κάτι που συναντάται σε υψηλότερης χρηματικής κατηγορίας σουπερποζέ.

Από το λατινικό Magnus που σημαίνει μεγάλος, πήρε το όνομά του το αλληλεπίθετο των αδελφών GUERINI οι οποίοι αποτελούν οικογένεια οπλοκατασκευαστών της Ιταλίας, με έδρα το Marchero της Brescia. Είναι ένα σύγχρονο αλλά σχετικά μικρό εργοστάσιο που κατασκευάζει μόνο αλληλεπίθετα και αυτογεμή όπλα, δηλαδή σουπερποζέ και καραμπίνες και δεν έχει επεκταθεί σε άλλον τύπο όπλου. Στη χώρα μας τα όπλα τους εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία.
Είχα στα χέρια μου ένα MAGNUS με 66 εκ. κάννες, με την εντολή από τον κ. Γιάννη Ζαφειρόπουλο να το δοκιμάσω και να κυνηγήσω μ’ αυτό. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Πράγματι το πήρα στο κυνήγι δύο φορές και είχα έτσι την ευκαιρία να κάνω όμορφες ντουφεκιές σε πέρδικες τσούκαρ και να διαπιστώσω τη βλητική του συμπεριφορά με διάφορες γομώσεις των 32–34 γρ., κυρίως με μάλλινη τάπα.
Να το δούμε όμως πρώτα σε μια τεχνική ανάλυση.

Η βάση
Ξεκινάμε πρώτα από τη βάση του. Το MAGNUS διαθέτει ένα μεσαίο προς χαμηλό προφίλ που προέρχεται από το συνδυασμό κλειδιών με διακεκομμένους πίρους μπροστά και μεγάλο συρτάρι πίσω. Οι πίροι άρθρωσης με τις κάννες που είναι διακεκομμένοι, είναι ανταλλάξιμοι ώστε αν φθαρούν στο μέλλον και δημιουργηθούν «μπόσικα» στα κλειδιά, να αλλάξουν και το όπλο να ξαναγίνει σαν καινούργιο. Η βάση στις δύο όψεις της διαθέτει διακοσμητικές πλάκες για εκτεταμένο σκάλισμα το οποίο είναι διακριτικό και λεπτό. Το φινίρισμα είναι στο χρώμα του παλαιωμένου ασημιού και οι πλευρικές ενισχύσεις (δεξιά–αριστερά) είναι πολύ χαρακτηριστικές.
Η σκανδάλη του νέου MAGNUS είναι μονή με επιλογέα και επίχρυση. Ο επιλογέας είναι πίσω από το μοχλό ανοίγματος του όπλου, πάνω στο κουμπί της ασφάλειας. Η μονή σκανδάλη λειτουργεί με αντίβαρο αδρανείας, δηλαδή χρειάζεται την ανάκρουση της πρώτης βολής για να οπλιστεί και να ριχτεί η δεύτερη. Τα ελατήρια που ενεργοποιούν τις σφύρες είναι σπειροειδή και όλος ο πυροδοτικός μηχανισμός βρίσκεται πάνω στην πλάκα της σκανδάλης.

Οι κάννες
Είναι κατασκευασμένες με βαθύ τρυπανισμό και όχι με ψυχρή σφυρυλάτηση, ενώ συνδέονται μεταξύ τους με τη μέθοδο Μονομπλόκ. Οι θαλάμες του είναι MAGNUM, δηλαδή έχουν μήκος 3 ίντσες (76 χιλ.) και εσωτερικά είναι επιχρωμιωμένες. Οι κάννες, όπως και τα εσωτερικά τσοκάκια τού σουπερποζέ MAGNUS, έχουν δοκιμαστεί και για χρήση ατσάλινων σκαγιών, τα γνωστά STEEL SHOT, με την ένδειξη αυτή χαραγμένη κάτω από το μονομπλόκ των καννών. Το όπλο συνοδεύουν μέσα στην πολύ πρακτική βαλίτσα του από σκληρό πλαστικό, πέντε τσοκάκια (*,**, ***, **** και CL) που βιδώνονται εσωτερικά στις κάννες και είναι αθέατα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον κυνηγό να κάνει όλα τα κυνήγια και να επιλέγει το τσοκ με το φυσίγγι που τον ικανοποιεί.
Η εξαεριζόμενη ρίγα στο πάνω μέρος των καννών είναι με το κλασικό εύρος των 7 χιλ. που συνηθίζεται σε κυνηγετικά μοντέλα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ισχύς και ο συγχρονισμός των αυτόματων εξολκέων που διαθέτει. Σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών και με διαφόρων κατασκευαστών φυσίγγια δεν παρουσίασαν δυσλειτουργία. Το γεγονός οφείλεται στην ύπαρξη disc-stops στην πλαϊνή πλευρά των εξολκέων, κάτι που συναντάται σε υψηλότερης χρηματικής κατηγορίας σουπερποζέ. Το όπλο δοκιμάζεται στην ανώτατη πίεση των 1370 BARS από το κρατικό δοκιμαστήριο του GARDONE.

Κοντάκι – πάπια
Τα ξύλινα μέρη του όπλου, δηλαδή κοντάκι και πάπια, είναι κατασκευασμένα από επιλεγμένη καρυδιά με πολύ όμορφα νερά κι έχουν φινίρισμα λινελαίου. Οι ψάθες έχουν γίνει με LASER, είναι καλοσχηματισμένες και πολύ ψιλές με σωστό κράτημα. Η πάπια είναι τύπου Σνάμπελ, με όμορφο σχήμα και ο μοχλός ανοίγματος βρίσκεται μπροστά, δηλαδή τύπου ANSON και όχι από κάτω, όπως υπάρχει στα πιο πολλά σουπερποζέ. Αυτό το σχήμα της πάπιας φέρνει πολύ κοντά στον άξονα των καννών το χέρι που την κρατάει (αριστερό ή δεξί), με αποτέλεσμα να βοηθάει στη σωστή κίνηση του όπλου στη γραμμή του στόχου που κινείται. Το κοντάκι διαθέτει ημι-πιστολοειδή λαβή σε κλασικό σχήμα που θυμίζει τη λαβή του πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος πρώτος τη ζήτησε για τα όπλα του, το 1910, στους διάσημους αγγλικούς οίκους. Αυτό διότι έδινε σίγουρο κράτημα σε μεσαίου σχήματος παλάμη και διευκόλυνε στην επώμιση. Το πέλμα πίσω είναι ξύλινο και με εγχάραξη για κράτημα στον ώμο. Οι διαστάσεις του κοντακίου είναι: μήκος 373 χιλ., μικρή κλίση 36 χιλ. και μεγάλη 57 χιλ. Αυτές ταιριάζουν με τον μέσο σωματότυπο του ανθρώπου και θα βολέψουν τους περισσότερους κυνηγούς. Οι εφαρμογές ξύλου-μετάλλου είναι άψογες και το συνολικό βάρος τού όπλου 3,1 κιλά, με μήκος καννών 71 εκ.

Για τους λάτρεις του περπατητού
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να τονίσω την αισθητική πλευρά του όπλου που είναι πολύ καλή, καθώς και την εργονομία του που βγαίνει από το καλό ζύγισμα που διαθέτει. Αυτό φαίνεται στις επωμίσεις του όπλου και στην εντύπωση που δίνει ότι είναι πολύ ελαφρύτερο από όσο πραγματικά είναι.
Το GUERINI – MAGNUS είναι ένα ντελικάτο σουπερποζέ, από αυτά που ενθουσιάζουν τους λάτρεις του περπατητού κυνηγίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, στην εταιρεία TOURIS A.E., τηλ.: 210-8002444.

Το νέο MAGNUS έχει εξαιρετικό ζύγισμα και σου δίνει μια πολύ όμορφη αίσθηση όταν το επωμίζεις.

IMGP0402.jpg
Το καλό ζύγισμα του MAGNUS φαίνεται όταν το κρατάς σε θέση ετοιμότητας στη φέρμα του σκύλου.

IMGP0404.jpg
Το MAGNUS είναι ένα εξαιρετικό σουπερποζέ για περπατητό και το αντιλαμβάνεσαι αμέσως μόλις κυνηγήσεις μ’ αυτό.

IMGP0414.jpg
Το MAGNUS της GUERRINI διαθέτει διακοσμητικές πλάκες στη βάση για εκτεταμένο σκάλισμα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top