Χιλιάδες στρείδια κατέκλυσαν αγωνιστικό χώρο στο Τόκιο

Χιλιάδες στρείδια αποίκησαν τον αγωνιστικό χώρο της κωπηλασίας στο Τόκυο, προκαλώντας ζημιές ύψους 1.086.955 ευρώ και προβληματίζοντας τους διοργανωτές.

Οι αθλητές της κωπηλασίας και του κανόε- καγιάκ θα αγωνιστούν στο Κανάλι Sea Forest, στον Κόλπο του Τόκυο. Προσφάτως, το Κανάλι επλήγη από μια πρωτοφανή «επιδημία». Χιλιάδες…στρείδια προσκολλήθηκαν στα ειδικά πλωτά φράγματα που οριοθετούν τον αγωνιστικό χώρο και αποτρέπουν τα κύματα από το να προσκρούουν στους αγωνιζόμενους.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε όταν οι διοργανωτές παρατήρησαν πως τα πλωτά φράγματα είχαν αρχίσει να βουλιάζουν. Η επίλυση του προβλήματος αποδείχθηκε μια πολυδάπανη και χρονοβόρα διαδικασία. Τα φράγματα, απλωμένα σε μια έκταση 5,6 χιλιομέτρων, είτε χρειάστηκε να μεταφερθούν στην στεριά για καθαρισμό, είτε καθαρίστηκαν επί τόπου από ομάδες δυτών. Στο τέλος, από τα φράγματα είχαν αφαιρεθεί 14 τόνοι στρειδιών.

Τα στρείδια ανήκαν, μάλιστα, στο είδος «magaki», ένα είδος που λατρεύεται από τους Ιάπωνες – και όχι μόνο- ως εκλεκτό χειμερινό έδεσμα. Στη διεθνή αγορά, τα στρείδια magaki πετυχαίνουν συχνά τιμές πολλών χιλιάδων δολαρίων.  Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν πως η «λεία» τους δεν πρόκειται να διατεθεί προς κατανάλωση.

«Δεν συζητήθηκε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σχολίασε μέλος της ομάδας που ανέλαβε τον καθαρισμό των φραγμάτων από τα στρείδια. «Τα οστρακοειδή αυτά δεν είχαν υποβληθεί στους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας».

Προς το παρόν, οι διοργανωτές ελπίζουν το πρόβλημα να μην επανέλθει. Το κανάλι Sea Forest αποτελεί τον μοναδικό αγωνιστικό χώρο κωπηλασίας Ολυμπιακών προδιαγραφών σε ολόκληρη την Ιαπωνία και, καθώς τα έξοδα συντήρησής του μετά τους Αγώνες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 1.275.000 ευρώ ετησίως, οι Αρχές ευελπιστούν να βρουν μια μακροπρόθεσμη μέθοδο αντιμετώπισης ενός φαινομένου που ενδέχεται να επανέλθει.

 

 

ΠΗΓΗ: BBC 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο