Υλικά:
5 Πορτοκάλια, κομμένα σε μισά, οριζόντια
1+1 κουταλιές της σούπας,
1. κ.σ. Ρίγανη
4 Δαφνόφυλλα
1 κ.γ. Τζίντζερ (σε σκόνη)
1/2 κ.γ. Μέντα, (σε σκόνη)
1 κ.σ. Αλάτι χοντρό
1 κ.γ. Πιπερι μαύρο, κοπανισμένο, (χοντροκομμένο)
3 κ.σ. Λικέρ «Κουαντρώ» ή άλλο με γεύση πορτοκάλι
2 κ.σ. Κόρν φλάουρ
1/2 Κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι
1 Μήλο
Εκτέλεση:
Τρυπήστε το δέρμα της χήνας με ένα μεγάλο πιρούνι δίχαλο. Βοηθάει να φύγει έξω αρκετό λίπος και επίσης βοηθάει στο να ξεροψηθεί το πουλί.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 205ο C.
Αφαιρέστε το λαιμό και τα εντόσθια
Κόψτε όλο το λίπος που περισσεύει από το άνοιγμα της κοιλιάς και επίσης το
δέρμα που περισσεύει, γύρω-γύρω από τη χήνα.
Ξεβγάλτε καλά το εσωτερικό της κοιλιάς, με τρεχούμενο νερό από τη βρύση.
Βάλτε τη χήνα με το στήθος προς τα πάνω, σηκώστε τα φτερά και γυρίστε τα
προς το λαιμό και γυρίστε τις άκρες πίσω από την πλάτη, έτσι ώστε να μείνουν
σταθερά σε μια θέση.
Τρίψτε εσωτερικά τη χήνα με αλάτι, (χοντρό), πιπέρι, ρίγανη και βάλτε επίσης
μέσα στην κοιλιά τα 6 μισά από τα πορτοκάλια, τα δαφνόφυλλα και το μήλο,
Ράψτε το άνοιγμα της κοιλιάς με μια σακοράφα και σπάγκο για ψήσιμο. Δέστε τα πόδια μεταξύ τους επίσης με βρεγμένο σπάγκο.
Τρυπήστε με το ίδιο δίχαλο πιρούνι το δέρμα σε διάφορα μέρη για να βγει το
λίπος καθώς θα ψήνεται.
Τοποθετήστε τη χήνα σε ένα ταψί με το στήθος προς τα πάνω.
Σε μια κούπα βάλτε Ρίγανη, 1 κ.γ. Αλάτι, Πιπέρι και το Τζίντζερ,
ανακατέψτε τα καλά και αλείψτε με το μείγμα τη χήνα.
Καλύψτε, καλά, με αλουμινόχαρτο τη χήνα και το ταψί μαζί και ψήστε την για 1
ώρα και 30’ λεπτά,
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 165 βαθμούς και συνεχίστε το
ψήσιμο για άλλες δύο ώρες ακόμα.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ βάλτε το χυμό από τα άλλα τέσσερα μισά
πορτοκάλια, μία (1) κ.σ. λικέρ, το κορν φλάουρ και το υπόλοιπο αλάτι,
ανακατέψτε τα όλα καλά και αφήστε το στην άκρη.
Σε μία άλλη κούπα, ανακατέψτε καλά τη μαρμελάδα, τις υπόλοιπες δύο (2)
κουταλιές Λικέρ και την μέντα.
Με μια μικρή κουτάλα (ή ένα μεγάλο κουτάλι), βγάλτε από το ταψί όσο πιο
πολύ λίπος μπορείτε
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο ακόμα για 45΄λεπτα.
Βγάλτε τη χήνα από τον φούρνο και αλείψετε την καλά, γύρω – γύρω με το
μείγμα της μαρμελάδας.
Μεταφέρατε τη χήνα σε μια ζεστή πιατέλα και αφήστε την να σταθεί, για 15 λεπτά.
Ξαναρυθμίστε τον φούρνο στους 235 βαθμούς, ξαναβάλτε την χήνα μέσα
και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10’ λεπτά ή μέχρι να γίνει το δέρμα της
χρυσαφί και τραγανό.