Χρ. Βλάχος: «Αγριογούρουνα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε στον αστικό ιστό»

Ανησυχία προκαλούν οι νέες εικόνες με αγριογούρουνα να κάνουν βόλτες στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, με την τελευταία εμφάνισή τους να έχει καταγραφεί στην περιοχή της Καλαμαριάς την Πρωτομαγιά.
Πρόκειται για γνώριμη, πλέον, εικόνα, αφού οι κάτοικοι της «συμπρωτεύουσας» είχαν έρθει ξανά σε απόσταση «αναπνοής» με αγριογούρουνα πριν από μερικούς μήνες, τα οποία εντοπίστηκαν στα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως είναι η πλατεία Αριστοτέλους.

Όπως τονίζει ο καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χρήστος Βλάχος, «αγριογούρουνα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε στον αστικό ιστό».

«Τα αγριογούρουνα είναι εδώ και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μία ολοκληρωμένη διαχείριση και να εξετάσουμε τι γίνεται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, στον Χορτιάτη, στην λίμνη του Αγίου Βασιλείου που έχει γίνει ένας απέραντος βούρκος και στην ευρύτερη περιοχή όπου εκεί αναπαράγονται και βρίσκονται πολλά καταφύγια. Υπάρχει μία πίεση, υπάρχει αύξηση του πληθυσμού και εισχωρούν περιμετρικά στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο κ. Βλάχος.
Ο ίδιος τονίζει ότι η εμφάνιση αγριογούρουνων ακόμα και σε κεντρικές περιοχές της πόλης θα αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο, πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα επέμβαση για ολοκληρωμένη διαχείριση του φαινομένου.

«Μέγιστο λάθος η απελευθέρωση»
Θυμίζουμε ότι δύο μικρά αγριογούρουνα, ηλικίας περίπου ενός έτους, εντοπίστηκαν να κάνουν βόλτα την Πρωτομαγιά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες που τα αιχμαλώτισαν και σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, μεταφέρθηκαν στην Αρναία της Χαλκιδικής όπου και απελευθερώθηκαν.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Βλάχο, αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που δεν θα πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. «Είναι μέγιστο λάθος ότι τα πήραν από εδώ και τα απελευθέρωσαν σε άλλη περιοχή, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε αν ήταν υβρίδια ή όχι. Ουσιαστικά θα έχουμε ομομιξία, που ήδη υπάρχει στην περιοχή της Χαλκιδικής. Δεν γίνεται κάθε φορά που πιάνουμε αγριογούρουνα στον αστικό ιστό στη συνέχεια να τα απελευθερώνουμε», εξηγεί.
Η διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, είναι να γίνει ανάλυση DNA, κάτι που όμως στοιχίζει και είναι χρονοβόρο, και ως εκ τούτο πρέπει να γίνεται θανάτωση, να ακολουθεί η εξέταση από κτηνίατρο και στη συνέχεια να δίνονται, για παράδειγμα, σε δομές προς κατανάλωση.
«Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στο φυσικό περιβάλλον από το να γίνεται ομομιξία, δηλαδή τα άγρια να έρθουν σε ομομιξία με τα ήμερα γουρούνια και να υπάρξει υβριδισμός», σημειώνει.

Τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε αγριογούρουνο
Η συμπεριφορά των πολιτών σε περίπτωση που συναντήσουν αγριογούρουνο στον αστικό ιστό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή, να αλλάζουμε κατεύθυνση και σε καμία περίπτωση να μην τα ταΐζουμε. Επιπλέον, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν είναι απίθανο να συναντήσουν αγριογούρουνα σε οδικά δίκτυα. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο καθηγητής, στο παρελθόν έχουν συμβεί χιλιάδες τροχαία ατυχήματα σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Αυτό θα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο πλέον, όσο αυξάνεται ο πληθυσμός. Το ζητούμενο είναι ότι πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη για να δούμε ποιος είναι ο βαθμός υβριδισμού, να εντοπίσουμε τις «θερμές» περιοχές και πως μπορούμε να το μειώσουμε. Διαφορετικά δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, όπως δεν λύθηκε και σε καμία ευρωπαϊκή χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Βλάχος.

 

 

www.protothema.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top