Διήμερη απόδραση στη λίμνη Σμοκόβου

Αν και δεν φιγουράρει ανάμεσα στους δημοφιλείς και πολυδιαφημισμένους ορεινούς προορισμούς, αυτός ο τόπος του νομού Καρδίτσας έχει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν ως μια ιδανική επιλογή για τις φθινοπωρινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.

Ετσι λοιπόν, αυτή η εποχή που τα δάση των φυλλοβόλων έχουν αρχίσει να παίρνουν τις γήινες χρυσοκόκκινες αποχρώσεις τους και ο καιρός παραμένει ακόμη αρκετά ήπιος, είναι ιδανική για χαλαρές αποδράσεις. Αρκεί βέβαια να σας αρέσει να περιηγείστε στη φύση και να μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι εδώ θα βρείτε υποδομές τύπου Αράχοβας ή Βυτίνας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα Λουτρά Σμοκόβου απέχουν από την Αθήνα 290 χιλιόμετρα, από την Καρδίτσα 35 χλμ., από τη Λάρισα 85 χλμ., από τα Τρίκαλα 70 χλμ. και από τον Βόλο 120 χλμ.

 

Και εγένετο η λίμνη Σμοκόβου!
Η λίμνη Σμοκόβου είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε μετά την ανύψωση φράγματος που τιθάσευσε τα νερά του θεσσαλικού ποταμού Ονόχωνου, γνωστού και ως Σοφαδίτη.

Τα έργα για τη δημιουργία του φράγματος ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990 και ολοκληρώθηκαν αρχές του 2003 με την πλήρωση της λεκάνης με νερό. Το φράγμα που φυλάκισε τα νερά των ποταμών Σοφαδίτη και του παραποτάμου του, του Ρεντινιώτη, έχει 105 μέτρα ύψος και μήκος 460 μέτρα. Η τεχνητή λίμνη που φέρει το σχήμα της ημισελήνου βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων στα ανατολικά πρανή των Αγράφων και καταλαμβάνει μια έκταση σχεδόν 10.000 στρεμμάτων με συνολική χωρητικότητα 240 εκατ. κ.μ. νερού.

Τα νερά που συγκεντρώνονται εδώ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άρδευση σχεδόν μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων του Θεσσαλικού Κάμπου, ενώ παράλληλα θέτουν σε λειτουργία δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.efsyn.gr

 

Φωτογραφία www.omvriaki.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο