Δήλωση του κ. Παντελάκη για το νέο ΦΕΚ και την δίωξη των αγριόχοιρων

Συνάδελφοι,
Για μια φορά ακόμα αποδεικνύεται πόσο πρόχειρα το υπουργείο έβγαλε το ΦΕΚ για τον αγριόχοιρο, παραβλέποντας όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή και μην κάνοντας τίποτα προκειμένου να λυθούν έστω κάποια από αυτά. Ούτε καν για τη μετακίνηση! Εμείς επιμένουμε ότι τα προβλήματα συμμετοχής στις ομάδες δίωξης αγριόχοιρου, που προβλέπεται να δημιουργηθούν, είναι αξεπέραστα. Δεν είναι μόνο το ηθικό μέρος με τις εγκυμονούσες χοιρομητέρες αλλά όλα αυτά που μπορεί να δημιουργηθούν. Είναι πολύ μεγάλη η περίοδος που δίνουν την δυνατότητα στις ομάδες να κυνηγήσουν ακόμα και μέσα στα καταφύγια. Επειδή σίγουρα θα υπάρχει έλλειψη ελέγχου θα μπορεί να γίνεται ζημιά και σε άλλα θηράματα όπως επίσης παράνομη υλοτομία, διάφορες παράνομες ενέργειες με την αιτιολογία μετακίνησης για κυνήγι, αντιπαραθέσεις με άλλες κοινωνικές ομάδες λόγω καλλιεργιών, επίσης με κτηνοτρόφους, υλοτόμους, μελισσοκόμους κτλ.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες στη φύση. Καλούμε τα θεσμικά μας όργανα να παρέμβουν για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα πριν πάρει άλλες διαστάσεις. Τα υπουργεία πρέπει να ακούσουν επιτέλους και αυτούς που γνωρίζουν. Υπάρχει η υποδομή και το επιστημονικό προσωπικό των κυνηγετικών οργανώσεων και μπορούν να βρουν λύσεις.
Εμείς προτείνουμε για τη μείωση του πληθυσμού να ανοίξει πιο νωρίς η περίοδος ίσως και 20 Αυγούστου. Εκεί που επιβάλλεται λόγω υπερπληθυσμού και γίνονται καταστροφές σε καλλιέργειες και αφού αυτό προκύψει από μελέτες για συγκεκριμένες μικρές περιοχές να επιτραπεί το κυνήγι και μέσα στα καταφύγια με επίβλεψη από την Θηροφυλακή και το δασαρχείο με κανόνες ημερών και ωραρίου. Έτσι θα επανέρθει ο πληθυσμός στα φυσιολογικά επίπεδα.
Γνωρίζουμε ότι η εντολή από την Ευρωπαΐκή Ενωση είναι να γίνει μείωση τουλάχιστον 50% λόγω πανώλης. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν έχουν υπερπληθυσμό όλες οι περιοχές και αυτό θα πρέπει να λυθεί ξεχωριστά από τα κατά τόπους δασαρχεία σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις.
Συνάδελφοι επειδή η πανώλη δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας ας προστατέψουμε τους αγριόχοιρους και ας αφήσουμε να ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική περίοδος και όλα να κυλήσουν ομαλά όπως γίνεται κάθε χρόνο. Όλα τα είδη πανίδος όπως και τα θηράματα εμείς οι κυνηγοί τα προστατεύουμε και φροντίζουμε να παίρνουμε μέρος από τον τόκο που περισσεύει.
Το κυνήγι και τα θηράματα ανήκουν στις επόμενες γενιές των παιδιών μας και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε και να τα φροντίζουμε όπως έκαναν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας.
 
Φιλικά.
Δημήτρης Παντελάκης
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top