Δώστε στα κυνηγόσκυλα την ενέργεια που χρειάζονται

Του Μπουρνούς Πέτρος, Κτηνίατρος

 

Κάθε σκύλος έχει τις δικές του διατροφικές ανάγκες ανάλογες με τα διάφορα στάδια της ανάπτυξής του και τις δραστηριότητές του.
Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα των τροφών για τα κατοικίδιά μας είναι πολύ μεγάλη. Και όταν λέμε πρόοδο εννοούμε σε όλους τους τομείς. Η διατροφή των τετράποδων φίλων μας έχει γίνει πιο πλήρης, πιο αποδοτική και πιο οικονομική από ποτέ. Κάθε ιδιοκτήτης βρίσκει πανεύκολα πλέον ένα σιτηρέσιο που είναι στα μέτρα της τσέπης του και στα μέτρα του ζώου του. Αρκεί όμως να ακολουθεί πιστά τις ποσότητες που συστήνει ο κατασκευαστής.

Σωστή ποσότητα και άριστη ποιότητα
Η πιο συνηθισμένη ερώτηση στο κτηνιατρείο είναι: “Μήπως δεν του δίνω αρκετό; Μου φαίνεται λίγο!”. Εκεί, λοιπόν, γίνονται λάθη και στην ποσότητα και στην ενέργεια που χρειάζεται ο σκύλος μας. Νομίζουμε ότι όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Αν πραγματικά βλέπουμε το σκυλί μας να τρώει κανονικά, αλλά παρ’ όλα αυτά να αδυνατίζει και να μην έχει δύναμη, τότε θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εστιάσουμε στη διατροφή του.
Το πρόβλημα είναι εμφανέστερο στα κυνηγετικά σκυλιά. Λόγω της εργασίας τους, θα πρέπει κατά την κυνηγετική περίοδο να τρέφονται αποκλειστικά με τροφές ενέργειας. Το να τους δίνουμε μεγαλύτερες δόσεις από τις λεγόμενες τροφές συντήρησης δεν έχει κανένα όφελος. Κάθε τροφή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τους δικούς της στόχους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τον τελευταίο καιρό οι περιπτώσεις σκύλων (κυνηγετικών) που έρχονται στο κτηνιατρείο με συμπτώματα αδυναμίας. Οι ιδιοκτήτες παραπονιούνται για κούραση κατά το κυνήγι και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι όσο φαγητό και να τους δώσουν θα το φάνε. Μετά από διάφορες εξετάσεις (κλινικές, αιματολογικές κ.ά.) οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το σκυλί δεν έχει κάτι το παθολογικό, απλά δεν παίρνει την ενέργεια που του χρειάζεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή τροφή ενέργειας σε συνδυασμό με λίγη ξεκούραση μέχρι να “πάρει τα πάνω του”. Για οποιοδήποτε λόγο δεν θα πρέπει να φτάσουμε σε αντίθετα αποτελέσματα. Ούτε και βέβαια να οδηγούμαστε σε γρήγορα συμπεράσματα και να νομίζουμε ότι για όλα ευθύνεται η κακή διατροφή.
Ζητήστε λοιπόν από τον κτηνίατρο να βρείτε μαζί μια λύση για τη διατροφή του τετράποδου φίλου σας. Ανάλογα με την εργασία του, την ηλικία του και τα κιλά του να του δώσετε την ενέργεια που του χρειάζεται.

Ο σωστός τρόπος διατροφής για το σκύλο εργασίας
Ο σκύλος εργασίας πρέπει να παίρνει τροφή συμπυκνωμένη σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την προσπάθεια που καταβάλλει. Η τροφή αυτή πρέπει να μοιράζεται σε δύο ή τρία γεύματα την ημέρα, για να προληφθεί η δυσπεψία και το φούσκωμα και να βελτιωθεί η πέψη. Στη διανομή του φαγητού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ωράρια εργασίας. Το μεγαλύτερο τμήμα της τροφής πρέπει να δίνεται στο σκύλο μετά την εργασία, γιατί έτσι δεν θα υποφέρει από πτώση ενέργειας -φυσική μετά από κάθε γεύμα- και γιατί η ξεκούραση πάντα ομαλοποιεί τις πεπτικές λειτουργίες. Ένα ελαφρύ και ευκολόπεπτο γεύμα προτείνεται το λιγότερο μία ώρα πριν την εργασία και μάλιστα και κατά τη διάρκεια της εργασίας, αν αυτή είναι έντονη και διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε μια ζεστή κυνηγετική μέρα είναι καλύτερα να διακόπτουμε πολλές φορές την έρευνα ενός σκύλου λίγο προπονημένου, δίνοντάς του νερό και ζάχαρη ή άλλα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα, ώστε να αποφύγουμε την υπογλυκαιμία.

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top