ΕΚΤΟΦΕΙΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΣΤΑ ΠΡΑΜΑΝΤΑ

Ένα όνειρο ετών για τον κυνηγετικό κόσμο της Ηπείρου και ευρύτερα, αποτελεί πραγματικότητα από την Κυριακή 19 Μαΐου του 2013.

Το εκτροφείο της ορεινής πέρδικας της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, στα Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων εγκαινιάστηκε και επισήμως την Κυριακή, από σύσσωμη την κυνηγετική οικογένεια της περιοχής αρμοδιότητας της Ε’ ΚΟΗ, καθώς επίσης παρουσία του πρόεδρου της ΚΣΕ Ν. Παπαδόδημα, εκπροσώπων των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών της Στερεάς Ελλάδας (Δ’ ΚΟΣΕ), της Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), αλλά και εκατοντάδων μελών της κυνηγετικής οικογένειας από την Ήπειρο, την Κέρκυρα και τους Παξούς.

Παρόντες ακόμη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, ο Γεν. Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Ζήκος και ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Κ. Τρομπούκης. Παρών ακόμη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γ. Καραμπίνας.

Επιστολές, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου ορεινής πέρδικας απέστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης, Κ. Τασούλας και Άν. Ασημακοπούλου.

Η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων λειτουργίας του εκτροφείου έγινε από τον πρόεδρο της ΚΣΕ κ. Παπαδόδημα, τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Βορ. Τζουμέρκων κ. Σεντελέ, που μαζί με τους λοιπούς προσκεκλημένους και τους εκατοντάδες πολίτες που βρέθηκαν στο χώρο, περιηγήθηκαν στο χώρο του εκτροφείου, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ήδη, στο εκτροφείο έχουν μεταφερθεί με τη συνδρομή της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. είκοσι (20) γεννήτορες, γενετικά πιστοποιημένοι, οι οποίοι προέρχονται από το πρώτο εκτροφείο της ορεινής πέρδικας που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Καρπενήσι, όπως επίσης και 200 αυγά, που θα εκκολαφθούν στις ειδικές μηχανές το επόμενο διάστημα και μετά την παραμονή των νεοσσών στους κλωβούς προσαρμογής θα απελευθερωθούν στους βιοτόπους της πέρδικας, που θα υποδειχθούν από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ε’ ΚΟΗ.

6

Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Π. Τσιλίκης τόνισε, ότι αποδεικνύεται ο φιλοπεριβαλλοντικός χαρακτήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, δίνοντας και την υπόσχεση, ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα τεθεί σε λειτουργία και το δεύτερο μεγάλο έργο, που είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στους Λιγκιάδες.

«Το εκτροφείο αποτελεί πραγματικότητα και έγινε με το μεράκι και από το υστέρημα των κυνηγών, χωρίς επιχορήγηση από το κράτος, για να εμπλουτίσουμε τους βιοτόπους της ορεινής πέρδικας. Ήταν ένας δύσκολος και επίπονος δρόμος από το 2009 με την παραχώρηση της χρήσης του χώρου από το Δήμο Πραμάντων τότε, μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Τσιλίκης, που ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν και είχαν συμμετοχή στην πραγματοποίηση του ονείρου.

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Νίκος Παπαδόδημας τόνισε, ότι τα χρήματα των κυνηγών πιάνουν τόπο, σημειώνοντας, πως οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν μόνο έναν πόρο, τη χρηματική συνδρομή του κάθε κυνηγού.

«Δεν έχουμε χρήματα από προγράμματα, αλλά μόνο από την τσέπη του κυνηγού. Σε ετήσια βάση μιλάμε για μία δαπάνη 14 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% καταλήγει σε φιλοθηραματικά έργα.

Το εκτροφείο της ορεινής πέρδικας είναι ό,τι καλύτερο για την ενίσχυση της άγριας πανίδας της περιοχής των ηπειρωτικών βουνών. Μας λοιδορούν πολλοί, που το μόνο που κάνουν είναι να συντάσσουν μελέτες πολλών εκ. ευρώ, χωρίς να δώσουν ποτέ λογαριασμό σε κανέναν και κυρίως χωρίς να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα. Εμείς το κάνουμε για το περιβάλλον, για το θήραμα, γιατί εάν δεν υπάρχει θήραμα, δεν υπάρχει και λόγος να υπάρχει κυνήγι», σημείωσε.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των κυνηγών που βρέθηκαν από όλη την Ήπειρο για τα εγκαίνια του εκτροφείου.

Ο Δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές έπλεξε το εγκώμιο του κυνηγετικού κόσμου, που βοηθά με παρόμοιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες την περιοχή «Αποδεικνύουν, ότι είναι πραγματικοί φίλοι του περιβάλλοντος, με οικολογική συνείδηση παρότι κάποιοι τούς λοιδορούν, επειδή υπάρχουν, όπως παντού, κάποιες εξαιρέσεις», τόνισε ο Γ. Σεντελές, ενώ ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου σημείωσε, πως οι κυνηγοί είναι εκείνοι που προστατεύουν το περιβάλλον.

Χαιρετισμό ακόμη απηύθυνε ο Γεν. Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημ. Ζήκος, που είπε, ότι οι δασικές υπηρεσίες στάθηκαν αρωγοί της προσπάθειας που έγινε για την κατασκευή του εκτροφείου, ενώ ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Κ. Τρομπούκης, είπε πως η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται στενά με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή για την αντιμετώπιση κρουσμάτων λαθροθηρίας.

Ιωάννινα 22/05/2013

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο