Ελεύθερο κάμπινγκ και τα μυστικά για ασφαλή διανυκτέρευση στη φύση

Του αείμνηστου, Λάμπρου Χαβέλα

 

Για πολλούς εξόρμηση στη φύση χωρίς διανυκτέρευση δεν νοείται. Θυμάμαι φεύγαμε με τον πατέρα μου εκδρομή στα ορεινά της Άρτας και η σκηνή και ο εξοπλισμός ποτέ δεν έλειπαν από το αυτοκίνητο.

Ήταν μεγάλη μας χαρά να κοιμηθούμε το βράδυ στο βουνό. Να στήσουμε την σκηνούλα, να φάμε, να συζητήσουμε για την μέρα που πέρασε, να πούμε καληνύχτα και μετά περασμένα μεσάνυχτα να βρεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Ωστόσο, τα σχέδια για μια εξόρμηση η οποία θα περιλαμβάνει και διανυκτέρευση στο βουνό, εκτός από την περιοχή που επιλέξαμε, θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν και την καλή προετοιμασία των υλικών μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τόσο το χαμηλό βάρος όσο και ο μικρός όγκος.

Έτσι λοιπόν, έχοντας πάρει τα απαραίτητα και αφήνοντας έξω από το σακίδιό μας όσα πράγματα θα κουβαλούσαμε χωρίς λόγο και χρησιμότητα, μπορούμε να οργανώσουμε την απόδρασή μας.

 

Το σακίδιο

 Ας ξεκινήσουμε από το σακίδιο. Πρέπει να επιλέξουμε ένα με χωρητικότητα 45-60 λίτρα, το οποίο είναι καλή επιλογή για διανυκτέρευση στο βουνό. Πριν βάλουμε τα πράγματά μας στο σακίδιο, είναι καλό να έχουμε τοποθετήσει μια σακούλα στο εσωτερικό του και σε όλο το ύψος του, και στη συνέχεια να τακτοποιήσουμε τα υλικά μέσα σε αυτή, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε στεγανότητα σε περίπτωση δυνατής βροχής. Καλό είναι τα απαραίτητα υλικά μας –αδιάβροχο, φακός, πυξίδα κ.λπ.- να τα έχουμε τοποθετήσει στο πάνω μέρος του σακιδίου ή στις πλαϊνές του τσέπες ώστε να η πρόσβαση σε αυτά να είναι εύκολη εφόσον τα χρειαστούμε.

Δείτε τη μεγάλη ποικιλία από σακίδια εδώ.

 

Τα μποτάκια και οι κάλτσες

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι, με το σακίδιο στην πλάτη, αφού το ρυθμίσουμε στα μέτρα μας με τους ιμάντες που διαθέτει για να ξεκινήσουμε την πεζοπορία προς το σημείο κατασκήνωσης. Μποτάκια τύπου Goretex, που είναι ελαφριά, στεγανά και αναπνέοντα, θα κάνουν τα πόδια μας να «αισθάνονται» καλύτερα σε πεδία με λάσπη, πρωινό γρασίδι, κακοτράχαλα μονοπάτια. Επιπλέον, θα μας προστατέψουν από πιθανό τραυματισμό κυρίως στην επίμαχη περιοχή των αστραγάλων. Φυσικά, οι κάλτσες πρέπει να είναι από ανάλογο υλικό, δηλαδή cool max, μαλλί κ.λπ., ώστε να επιτύχουμε καλύτερη απόδοση με το μποτάκι. Προσοχή, αποφύγετε τις βαμβακερές, οι οποίες αν βραχούν στεγνώνουν δύσκολα ενώ παράλληλα δεν είναι αρκετά ζεστές.

Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει σε εσάς εδώ.

 

Το παντελόνι και τα εσώρουχα

Το παντελόνι μπορεί να είναι κάποιο λεπτό φλις (fleece) ή από κάποιο συνθετικό ύφασμα, για παράδειγμα Goretex. Γενικά το υλικό πρέπει να είναι ελαφρύ, αντιανεμικό, ελαφρώς αδιάβροχο για να στεγνώνει γρήγορα και να επιτρέπει καλύτερη αναπνοή. Τα παντελόνια πεζοπορίας έχουν και αρκετές τσέπες για να βάζουμε μικροαντικείμενα ενώ σε πολλά μοντέλα αφαιρείται με φερμουάρ το κάτω μέρος και γίνονται κοντά σε περίπτωση που ζεσταθούμε στη διάρκεια του περπατήματος.

Στο πάνω μέρος του σώματος αποφεύγουμε να φοράμε βαμβακερά μπλουζάκια γιατί με την αποβολή του ιδρώτα ή εξαιτίας κάποιας βροχής, κολλάνε πάνω μας παραμένοντας υγρά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα κρυολογήματα. Αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή είναι τα συνθετικά εσώρουχα, τα λεγόμενα ισοθερμικά ή dry flow, με πολύ καλή απόδοση στην αποβολή του ιδρώτα και της υγρασίας. Επιπλέον, είναι πολύ ελαφρά και στεγνώνουν γρήγορα ενώ υπάρχουν σε πολλά σχέδια και χρώματα. Μπορεί να είναι κοντομάνικο, μακρυμάνικο ή και με φερμουάρ.

Την μεγάλη ποικιλία από παντελόνια μπορείτε να την δείτε εδώ.

 

Το τζάκετ και το αντιανεμικό

Αν ο καιρός στο βουνό είναι σχετικά κρύος ή έχει αέρα, φοράμε από πάνω μας ένα τζάκετ φλις το οποίο έχει την ιδιότητα να μας κρατάει ζεστούς προσφέροντάς μας μια καλή προστασία από τον αέρα. Αποτελεί έναν πολύ καλό συνδυασμό με το ισοθερμικό εσώρουχο κάνοντας έτσι το τζάκετ ένα ρούχο που καλύπτει άπειρες ανάγκες.

Σε περίπτωση δυνατής βροχής ή καταιγίδας, το αδιάβροχο είναι εκείνο που θα μας κρατήσει πραγματικά στεγνούς. Φυσικά και αυτό, όπως και τα προηγούμενα ρούχα, πρέπει να είναι 100% αδιάβροχο, αντιανεμικό, ελαφρύ και αναπνέον, με πολλές καινοτομίες στη σύνθεσή του οι οποίες θα το κάνουν απαραίτητο σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο ρουχισμός που αναφέραμε παραπάνω μας δίνει το πλεονέκτημα να μην κουβαλάμε πολλά έξτρα κομμάτια και μας προσφέρει καλή θερμοκρασία στο σώμα ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν. Ωστόσο μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα δεύτερο ισοθερμικό, ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες και μερικά ακόμα έξτρα υλικά ανάλογα με την εποχή: γάντια, σκούφος, γκέτες.

 

Νερό, φαρμακείο, GPS

Το νερό είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να έχουμε μαζί μας στη διάρκεια της πεζοπορίας αφού με τον ιδρώτα αποβάλλουμε πολλά υγρά. Ένα παγούρι από αλουμίνιο, με ειδική επίστρωση στο εσωτερικό του, για να μην αλλοιώνεται η γεύση του, αποτελεί μια καλή λύση. Φυσικά, υπάρχουν και τα μίνι ψυγεία τα οποία μεταφέρονται άνετα εφόσον δεν απαιτείται πολύ περπάτημα μέχρι το χώρο όπου θα κατασκηνώσετε. Η χωρητικότητά τους είναι πραγματικά μεγάλη κι έτσι μπορείτε να αποθηκεύσετε όχι μόνο νερό αλλά και τρόφιμα. Όμως καλό είναι εκεί όπου θα διανυκτερεύσουμε να υπάρχει μια πηγή κοντά μας για να μην έχουμε έλλειψη. Μέσα στο νερό μπορούμε να προσθέσουμε και κάποια ισοτονική σκόνη η οποία αναπληρώνει πολύ πιο γρήγορα τα υγρά που χάνουμε όταν περπατάμε πολύ ώρα.

Απαραίτητο είναι φυσικά και το προσωπικό μας φαρμακείο το οποίο θα περιέχει αντισηπτικό, γάζες, εντομοαπωθητικό, μπεταντίν, παυσίπονα. Επιπλέον στον εξοπλισμό μας πρέπει να περιλαμβάνονται ο χάρτης, απόλυτα ενημερωμένος και κατά προτίμηση γεωφυσικός, η πυξίδα και –γιατί όχι- μια συσκευή GPS που θα φανεί πραγματικά πολύτιμη αν χάσουμε το δρόμο μας. Εξίσου χρήσιμη σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι και μια σφυρίχτρα.

 

Η σκηνή

Έχοντας ολοκληρώσει τη διαδρομή της πεζοπορίας μας, ψάχνουμε να βρούμε το κατάλληλο σημείο που θα στήσουμε τη σκηνή μας. Αυτή θα πρέπει να είναι ελαφριά και μικρή σε όγκο ώστε να είναι εύκολη στην τοποθέτηση στο σακίδιο. Τα υλικά κατασκευής της πρέπει να είναι εντελώς αδιάβροχα, να αντέχουν στο δυνατό αέρα και φυσικά να είναι εύκολη στο στήσιμο για να κερδίσουμε χρόνο, αν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Ελέγχουμε το έδαφος για να μην έχει ανωμαλίες, αγκάθια και πέτρες που θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά στη σκηνή. Επίσης το μέρος που θα επιλέξουμε δεν πρέπει να είναι κατηφορικό, γενικά να είναι ομαλό και όχι κάτω από δέντρο γιατί σε περίπτωση βροχής θα στάζει. Προσοχή, όταν βρέχει θα πρέπει να την έχουμε λίγο χαλαρή και όταν φυσάει δυνατά πρέπει να την τεντώνουμε. Είναι καλό να έχουμε στήσει μερικές φορές τη σκηνή στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας ώστε να εξοικειωθούμε στο στήσιμο και στο μάζεμα.

 

Ο υπνόσακος

Όσο καλή κι αν είναι η σκηνή ή ο ρουχισμός τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από έναν υπνόσακο. Σε καμία περίπτωση μην ξεκινήσετε με έναν φτηνό γιατί, πιστέψτε μας, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν άσχημο ύπνο στο βουνό με την υγρασία και το κρύο να σας αφήνουν άυπνους και εξαντλημένους. Η επιλογή του υπνόσακου πρέπει να γίνεται μα βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και τις συνθήκες που κατασκηνώνουμε. Υπάρχουν υπνόσακοι με γέμιση από πούπουλο οι οποίοι έχουν εξαιρετικά μικρό βάρος και όγκο και προσφέρουν θερμομόνωση και προστασία ακόμα και σε πολύ ακραίες συνθήκες.

Οι υπνόσακοι με συνθετική γέμιση προσφέρουν καλύτερη μόνωση σε περίπτωση υγρασίας, έχουν όμως μεγαλύτερο όγκο και διπλώνουν δυσκολότερα. Σημαντικό είναι να έχουμε μαζί μας και ένα κάριματ, δηλαδή υπόστρωμα, για επιπλέον προστασία από την υγρασία αλλά και για πιο άνετο ύπνο.

 

Επιπλέον χρήσιμα αντικείμενα

  • Φακός κεφαλής: για να έχουμε τα χέρια μας ελεύθερα όταν κινούμαστε τη νύχτα
  • Αδιάβροχα σπίρτα: για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα όταν θελήσουμε να ζεστάνουμε φαγητό ή ρόφημα.
  • Αλουμινοκουβέρτα: πρέπει να είναι ελαφριά, να διπλώνει εύκολα και να μην έχει μεγάλο όγκο. Μας προσφέρει έξτρα προστασία στο κρύο.
  • Γκαζάκι: θα βρείτε τέτοιες συσκευές στα εξειδικευμένα καταστήματα. Πρέπει να είναι μικρά και με λίγο βάρος.
  • Πολυεργαλείο: απαραίτητο για όσους κινούνται στη φύση.
  • Ξηρά τροφή: μια εύκολη λύση αν δεν θέλετε να μεταφέρετε φαγητό μαζί σας. Είναι νιφάδες αποξηραμένης τροφής, οι οποίες βράζουν με νερό.

 

Πολύτιμες συμβουλές

  • Πριν ξεκινήσετε μελετήστε καλά το μέρος που θα επισκεφτείτε. Χρησιμοποιήστε το χάρτη, σχετικά άρθρα για την περιοχή, αλλά ρωτήστε και ανθρώπους που την έχουν επισκεφτεί.
  • Πληροφορηθείτε οπωσδήποτε για το δελτίο καιρού είτε μέσω της τηλεόρασης είτε μέσω του Ιντερνέτ.
  • Προσοχή απαγορεύεται αυτήν την περίοδο το άναμμα της φωτιάς στη φωτιά.
  • Προσέξτε τις μπαταρίες (στο φακό κεφαλής ή σε ηλεκτρονικές συσκευές) γιατί είναι θετικοί αγωγοί του ηλεκτρισμού ειδικά σε περίπτωση κεραυνών.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στην περιοχή που καταλύετε. Έχετε πάντα μαζί σας μια πλαστική σακούλα που θα μαζεύετε τα απορρίμματα και θα την κουβαλάτε δεμένη από κάποιο ιμάντα του σακιδίου σας.

 

Για περισσότερα αξεσουάρ που αφορούν το κάμπινγκ και την επιβίωση στη φύση μπορείτε να δείτε στο www.e-about.gr

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top