Νέο έδεσμα, πιο χαρούμενο από νέο αστέρι
Δεν είναι παράξενο που το «πιστεύω» του μεγάλου Γάλλου γαστρονόμου Brillat-Savarin, που λέει ότι «η ανακάλυψη ενός νέου εδέσματος φέρνει στην ανθρωπότητα μεγαλύτερη χαρά από την ανακάλυψη ενός νέου αστεριού», είναι ολόφρεσκο σήμερα παρότι γράφτηκε το 1825! Εκφράζει μια μεγάλη αλήθεια, που τη νιώθει ο καθένας μας όταν δοκιμάζει γεύσεις σπάνιες, πρωτοφανέρωτες ή και οικείες ακόμη, παρουσιασμένες όμως με πολύ έξυπνο τρόπο. Το τριήμερο 4-6/5 μας περιμένει στην Τεχνόπολη μια πολύ μεγάλη ποικιλία τέτοιων προϊόντων, που δίνουν τον γκουρμέ τόνο της εποχής.
Μιλάμε για δυσεύρετα καλούδια, όπως λ.χ. μια μαρμελάδα από άγριο βατόμουρο μαζεμένο στην Πίνδο, σε υψόμετρο 1.500 μ., για μοναδικά αλείμματα που αντλούν από την τεράστια δημοφιλία των superfoods, όπως αυτό με μέλι, γκότζι μπέρι, ιπποφαές, κανέλα Κεϋλάνης και μαστίχα Χίου, ή εξελίσσουν αγαπημένες ιδέες, όπως το μέλι με αμύγδαλα, αλλά και για ενδιαφέροντα παντρέματα, όπως αυτό του αγουρέλαιου με το ιπποφαές, που φτιάχνει μια νόστιμη ασπίδα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Στα περίπτερα του φεστιβάλ θα έχετε ακόμη την ευκαιρία να δοκιμάσετε νέα και ωραία ποτά και αναψυκτικά που δημιούργησαν Έλληνες παραγωγοί: αρωματισμένοι οίνοι, στα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών, όπως ο Ροδίτης με Ασύρτικο (λευκός) και το Syrah με Μοσχάτου Αμβούργου (κόκκινο) ενισχυμένοι με φυσικό χυμό αρώνιας αλλά και τσίπουρο αρωματισμένο με αρμπαρόριζα, αρώνια, λεμόνι ή ρόδι. η πρωτότυπη Honey Soda, που εμπνέεται από το γνωστό… πυθαγόρειο γιατροσόφι με νερό, μέλι και λεμόνι, και το καινοτόμο Holy Ginger, που φτιάχνεται με κρύα εκχύλιση από μέλι ανθέων, φρεσκοστυμμένο χυμό πιπερόριζας και λεμονιού. Ακόμη και τζιν αρωματισμένο, εκτός από άρκευθο, με κρίταμο, μυρτιά, άνθη πορτοκαλιάς και γλυκά βότανα των ελληνικών βουνών μάς επιφυλάσσουν οι φετινοί συμμετέχοντες.
Η ανωτερότητα του ελληνικού μελιού, που οφείλεται στην ποικιλία και την εύκολη προσέγγιση άγριων λουλουδιών από τις μέλισσες, σε αντίθεση με τις εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες άλλων χωρών, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και φέτος με σπάνια μονοποικιλιακά μέλια, πέραν του εμβληματικού θυμαρίσιου: άγριο φασκόμηλο, κουμαριά, βελανιδιά, καστανιά κ.λπ. Άνθηση γνωρίζουν επίσης τα ξερά σύκα και τα προϊόντα τους αλλά και τα αγαπημένα μας φιστίκια Αιγίνης, σε κλασικές αλλά και πρωτότυπες μορφές, ψημένα με χυμό λεμονιού ας πούμε.
Και η παρέλαση της καινοτομίας συνεχίζεται με χαβιάρι σαλιγκαριού, που μας κέρδισε με τη γήινη λεπτότητα της γεύσης του, αλλά και με πειραγμένα γλυκά του κουταλιού όπως (προσδεθείτε…) η αγκινάρα, το μελιτζανάκι με μέλι ή η ελιά με αμύγδαλο. Σημειώστε, τέλος, ότι φέτος στο φεστιβάλ συμμετέχουν δύο από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, βάζοντας υπό την αιγίδα τους τους παραγωγούς της περιοχής.
Γευστικές εκδηλώσεις, φαγητό, ποτό και παιδί
Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι ελεύθερες, χωρίς επιπλέον κόστος, και θα γίνονται σε δύο ειδικά διαμορφωμένες σκηνές. Στις φετινές μαγειρικές επιδείξεις θα δώσουν, όπως πάντα, το «παρών» δυνατά ονόματα: ο Έκτωρ Μποτρίνι θα μας παρουσιάσει συνταγές γύρω από την ιδέα «πάστα με εσπεριδοειδή», o Γιάννης Λουκάκος θα αναλάβει τη μύησή μας στο ριζότο και στα κόλπα που το κάνουν άψογο, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης θα ετοιμάσει απροσδόκητα εδέσματα που μπορούν να συνδυαστούν με μπίρες διαφορετικών στιλ, o Γιώργος –«Τηλέμαχος»– Τσιλιγκίρης θα μας μυήσει στα μυστικά του κρέατος, η Μυρσίνη Λαμπράκη θα μας μάθει πώς να το ψήνουμε σωστά ανάλογα με το είδος του, η Κωνσταντινουπολίτισσα Μαρία Εκμεκτσίογλου θα παρουσιάσει το θέμα «Ο έρωτας της γης με τη θάλασσα» συνοδεία Ούζου Πλωμαρίου, ο Γιώργος Τσούλης ένα «brunch αλά ελληνικά», o Νίκος Μαρίνος γλυκές και αλμυρές συνταγές «comfort food με τρόπο… ελληνικό», ενώ μαγειρικές παρουσιάσεις θα κάνουν επίσης ο Τάσος –mamapeinao.gr– Αντωνίου και ο Jean-Louis Capsallas του Δειπνοσοφιστήριου.
Ο χώρος έξω από το Μηχανουργείο θα είναι αφιερωμένος στην ελληνική μικροζυθοποιία. θα μπορείς να δοκιμάσεις και κατόπιν να αγοράσεις τις μπίρες που σου αρέσουν για να τις απολαύσεις επιτόπου. Όχι όμως ξεροσφύρι… Εκεί θα βρίσκονται επίσης το «Falafeladiko» της Κηφισιάς με ωραίους ρεβιθοκεφτέδες και λαχματζούν, η «Mystic Pizza» με ξεχωριστές πίτσες από αλεύρι βιολογικής κάνναβης και το «Hotdog station by Bar Solutions» με διάφορες προτάσεις hot dogs, ενώ σε απόσταση αναπνοής θα ψήνονται τα καλαμάκια του «Ερωτόκριτου» και τα κρουσανιώτικα λουκάνικα του κρεοπωλείου Κρήτη. Εκεί θα μπορείτε να βρείτε ακόμη λεμονάδες, παγωτά και milkshakes.
Στην Κεντρική Πλατεία τώρα, στο BBQ Corner της Μυρσίνης Λαμπράκη, θα βρίσκεις ανοιχτό σουβλάκι από ελληνική προβατίνα πάνω σε χειροποίητη πίτα με Greek chimichurri και γιαούρτι, χοιρινά back ribs με σάλτσα Jack Daniel’s και τσάτνεϊ από μήλο-παντζάρι καθώς και αντικριστό αρνί. Στο Bar Food Truck του βραβευμένου bartender Σπύρου Κερκύρα θα βρίσκεις μίνι μπέργκερ και tacos αλλά και το pop up «Hono & Lulu Tiki Bar» με ωραία cocktails και mocktails (χωρίς αλκοόλ). Ο ίδιος θα στήσει δίπλα στον παιδότοπο το «Kids’ Bar» με παγωτό αλλά και γρανίτα φράουλα και blueberry. Για τα παιδιά όμως έχουμε ετοιμάσει πολύ δημιουργικά κι εκπαιδευτικά ερεθίσματα.
Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης τρελαίνεται να μαγειρεύει μαζί τους μαθαίνοντάς τους τις αρχές της σωστής διατροφής. Θα «παίξει» λοιπόν μαγειρεύοντας, ανοίγοντας φύλλο, κόβοντας λαχανικά και δοκιμάζοντας φαγητό. Θα υπάρχουν επίσης η δράση του WWF «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας», που τα προσκαλεί να ανακαλύψουν τη μυστική σύνδεση της διατροφής με τον πλανήτη μέσα από βιωματικές δράσεις, και φυσικά ο παιδότοπος και το Skywalk με τις αιωρούμενες γέφυρες, τα μονοπάτια και το μεγάλο χωροδικτύωμα.
Οι βραβευμένοι σεφ παρουσιάζουν
Έκτωρ Μποτρίνι
Θα μας μάθει συνταγές που συνδυάζουν ζυμαρικά κι εσπεριδοειδή, ενώ παράλληλα θα μας μιλήσει για το πώς ήρθαν τα εσπεριδοειδή στην Ευρώπη, ποια είναι τα είδη τους και ποιες οι χρήσεις τους.
Γιάννης Λουκάκος
Ο δημοφιλής σεφ θα μας βάλει στα ενδότερα του ιταλικού πιλαφιού, μαθαίνοντάς μας όλα τα κόλπα για ένα ξεχωριστό ριζότο.
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Τι θα μπορούσε να σημαίνει αρμονικός συνδυασμός ζύθου κι εδέσματος; Ένας από τους πιο δημιουργικούς σεφ της νέας γενιάς προτείνει απροσδόκητα εδέσματα, που μπορούν να συνοδεύσουν μπίρες διαφορετικών στιλ.
Γιώργος Τσιλιγκίρης
Ο ειδικός του κρέατος μοιράζεται μαζί μας την πείρα του από τους «Τηλέμαχους» και μας διδάσκει μυστικά αλλά και σωστές τεχνικές για κάθε ψήσιμο.
Τρεις συναυλίες με άρωμα γυναίκας
Παυλίνα Βουλγαράκη
Ερμηνεύει ιδιοσυγκρασιακά, αναπάντεχα, ροκ, αλλά την ίδια στιγμή βελούδινα τις μελωδίες της, ανάμεσα σε «Λαβυρίνθους» και «Μωβ Καληνύχτες». Παρασκευή 4/5, στις 9 μ.μ.
Κατερίνα Ζάγκλα
Η ταλαντούχα τραγουδίστρια έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της στα μουσικά δρώμενα με live εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές αλλά και σημαντικές συνεργασίες. Σαββάτο 5/5, στις 8.30 μ.μ.
123 SWING
Το γυναικείο φωνητικό τρίο μάς έρχεται από το χώρο της όπερας και δημιουργεί ένα σόου με swing και jazz ήχους από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο. Κυριακή 6/5, στις 5.30 μ.μ.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των γευστικών και πολιτιστικών εκδήλώσεων του φεστιβάλ στο www.elladagiortigefseis.gr/
Ώρες λειτουργίας: 4/5, 5-11 μ.μ. 5/5, 11 π.μ.-11 μ.μ. 6/5, 11 π.μ.-9 μ.μ.
Γενική είσοδος: € 6, εισιτήριο και για τις τρεις ημέρες € 10. Παιδιά κάτω των 10 ετών δωρεάν.