ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ο κυνηγετικός τουρισμός στην Ευρώπη.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια ο κυνηγετικός τουρισμός. Είχε δε τέτοια δυναμική αυτή η «μόδα», που δεν ανακόπηκε, αλλά εξακολούθησε την αυξητική πορεία της, παρά την ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων ετών.

Τα κίνητρα του κυνηγετικού τουρισμού είναι πολλά και διαφορετικά σε κάθε χώρα. Χώρες με περιορισμένο θηραματικό πλούτο, λόγω κακοδιαχείρισης των θηραματικών πόρων, μείωσης του ζωτικού χώρου της πανίδας, αλλά και χώρες με μεγάλο θηραματικό πλούτο που οι υπερβολικές απαγορεύσεις μειώνουν την κυνηγετική περίοδο και το ζωτικό χώρο των κυνηγών, εξωθούν τους πολίτες τους στην αναζήτηση «κυνηγετικών παραδείσων» στο εξωτερικό.

Άλλες χώρες πάλι διαθέτουν και πρόνοια για θηραματικό πλούτο και σεβασμό στην κυνηγετική δραστηριότητα. Άλλοι για να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την κυνηγετική κουλτούρα άλλων λαών και άλλοι γιατί ασχολούνται με τροπαιοφόρα κυνήγια που ευνοούνται περισσότερο στις πρώην Ανατολικές Δημοκρατίες.

To νομικό πλαίσιο κάνει τη διαφορά
Αυτή η νέα πραγματικότητα δημιούργησε έναν κύκλο εργασιών που επηρέασε τη θηραματική πολιτική πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Στην Ιταλία μόνο υπάρχουν τόσα ταξιδιωτικά γραφεία κυνηγετικού τουρισμού που υποστηρίζουν οικονομικά περιοδικό μόνο για το κυνήγι στο εξωτερικό.

Μια παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την εξόρμηση Ελλήνων κυνηγών στο εξωτερικό, είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας. Η καμπίσια πέρδικα απαγορεύεται εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, το τρυγόνι έχει έναρξη πολύ καθυστερημένα στις 20 Αυγούστου και το κυνήγι των υδροβίων πρακτικά είναι ποινικοποιημένο.

Άφθονες επιλογές
Άλλος θεωρεί ότι το κύριο ζητούμενο είναι μία πολύ γεμάτη τσάντα, ανεξαρτήτως συνθηκών κυνηγίου και κόστους. Ταξιδεύει λοιπόν στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή ή σε κάποια αφρικανική χώρα και «απολαμβάνει» εκατόμβες θηραμάτων. Άλλος αποζητάει την εμπειρία του κυνηγίου μέσα από έναν προσομοιωτή του χρόνου. Επισκέπτεται λοιπόν κάποια από τις πρώην Ανατολικές Δημοκρατίες και «αγοράζει» βιώματα της Ελλάδας του ’50.

Τέλος κάποιος αδιαφορεί πλήρως για τους αριθμούς και επιθυμεί απλά τη γνωριμία με τους βιότοπους μιας χώρας και την ελευθερία που του στερεί εδώ το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο της κυνηγετικής νομοθεσίας μας. Γι’ αυτόν τον κυνηγό μπορεί μοναδικό κίνητρο μιας εξόρμησης να είναι μία ωραία φέρμα του σκύλου του και ένας ντουμπλές σε δυο καμπίσιες πέρδικες ή η δυνατότητα να αρχίσει την κυνηγετική σεζόν δέκα ως είκοσι μέρες νωρίτερα από ότι αρχίζει αυτή στην Ελλάδα.

Πώς θα περάσετε καλά στο εξωτερικό
Όλοι έχετε ακούσει από φίλους, ή έχετε διαβάσει σε επιστολές στον ειδικό τύπο καλές και κακές εμπειρίες από κυνήγι στο εξωτερικό. Και κάποιοι από εσάς έχετε ήδη διαμορφώσει άποψη μέσα από δικές σας, προσωπικές εμπειρίες. Κάθε ταξίδι εμπεριέχει το ενδεχόμενο δυσάρεστων απρόοπτων. Το θέμα είναι να το προγραμματίζει κανείς έτσι που να συρρικνώνει τις πιθανότητες ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Ο χειρότερος τρόπος λοιπόν για να ξεκινήσετε μια εξόρμηση στο εξωτερικό είναι «κάνοντας τον πονηρό». Χωρίς καμία γνωριμία, χωρίς κάποιον διοργανωτή, με συγκεχυμένες πληροφορίες για κάποιον, κάπου στη Ρουμανία, στα Σκόπια, ή στη Βουλγαρία που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε για το μακρύ ταξίδι. Και βέβαια 9 στις 10 φορές ο γνωστός σας – άγνωστος ντόπιος θα εκμεταλλευτεί το πάθος σας και την εκεί «ομηρία» σας, για εύκολο πλουτισμό. Αυτή λοιπόν είναι η χειρότερη εκδοχή.

Προσοχή στα απρόοπτα
Η δεύτερη περίπτωση που μειώνει το ρίσκο είναι να εμπιστευτείτε κάποιον οργανωτή κυνηγίων στο εξωτερικό. Εκεί κινδυνεύετε λιγότερο από δυσάρεστα απρόοπτα, αλλά ως νέος πελάτης του συγκεκριμένου γραφείου υπάρχει πιθανότητα να δείτε κάποιους άλλους στα καλά καρτέρια και εσάς σε θέση… παρατηρητή. Αν δεν έχετε άλλη επιλογή προτιμήστε οργανωτές και γραφεία που έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α.    Δεν είναι νεοσύστατα και άρα χωρίς εμπειρία.
β.    Δεν δημιουργούν ποτέ ομάδες μεγαλύτερες των πέντε κυνηγών στις εξορμήσεις που διοργανώνουν.
γ.    Από τον τρόπο που συμπεριφέρονται και από αυτά που σας υπόσχονται, αλλά και από μαρτυρίες παλαιότερων πελατών τους, μαρτυρούν σεβασμό στο θήραμα, απόλυτη νομιμότητα και διαφανείς διαδικασίες.
Θυμηθείτε ότι το κόστος συμμετοχής σας σε ένα κυνήγι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αριθμό των συμμετεχόντων στην κυνηγετική εξόρμηση. Και ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει άμεση σχέση με την έκβαση του δικού σας κυνηγίου. Αν θέλατε να κυνηγήσετε σε συνθήκες «πλατείας Συντάγματος» δεν θα πηγαίνατε στο εξωτερικό.

Η ιδανική εκδοχή
Η καλύτερη εκδοχή, εκείνη που χαρακτηρίζεται ως «ιδανική», απαιτεί λιγότερα χρήματα, αλλά περισσότερο κόπο από τη μεριά σας. Στη χώρα μας υπάρχουν ως γνωστόν πάμπολλοι οικονομικοί μετανάστες που προέρχονται από τις πρώην Ανατολικές Δημοκρατίες. Η γνωριμία με κάποιον από αυτούς είναι πολύ πιθανή.

Εκείνος θα κανονίσει με κάποιον συγγενή του στη χώρα του την επαφή με τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο και θα προετοιμάσει τα πάντα για μια δική σας κυνηγετική εξόρμηση. Μία τέτοια εξόρμηση αποδεικνύεται συνήθως πιο οικονομική και πιο πετυχημένη από κάθε άλλη διοργάνωση. Ο επιπλέον κόπος είναι να προγραμματίσετε ένα ταξιδάκι εκεί πριν την κυνηγετική εξόρμηση, προκειμένου να διαπιστώσετε ιδίοις όμασι όσα σας έταξαν.

Προαπαιτούμενα και διατυπώσεις
Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Βουλγαρία ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση) τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αρκεί το ευρωπαϊκό δελτίο κατοχής όπλου και φυσικά μικροτσίπ και έγγραφα για το σκύλο. Για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. τα Σκόπια), χρειάζεται συμπληρωμένη σε γραφομηχανή ή ηλεκτρονικό υπολογιστή η φόρμα που αναγράφει στο πάνω μέρος της «Αίτηση – Έγκριση Άδειας Πραγματοποίησης Εξαγωγικής Διαδικασίας» και την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα παραρτήματα του ΕΒΕΑ.

Τη φόρμα αυτή την καταθέτετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι σας στην πλατεία Συντάγματος στο Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Παράλληλα με την κατάθεση της αίτησης αυτής καταθέτετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και της Άδειας Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου (δεν χρειάζεται Ευρωπαϊκό Δελτίο), καθώς και φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας. Τα ίδια έγγραφα στέλνετε με φαξ και στο Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με μία αίτησή σας που ζητά την ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών για την εγκυρότητα της Άδειας Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου, προκειμένου να κυνηγήσετε σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κόστος
Το συνολικό κόστος κυνηγίου κυμαίνεται για τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και τη Σερβία, στα 50€ ημερησίως (με αρκετές εξαιρέσεις). Το κόστος των θηραμάτων -ανάλογα τη χώρα- για τα τρυγόνια είναι από δωρεάν έως 3€ ανά θήραμα, για τις φάσσες από δωρεάν έως 8€ ανά θήραμα, για τις πάπιες από 5€ έως 15€ ανά θήραμα, για τις καμπίσιες πέρδικες από 10€ έως 25€ ανά θήραμα και για το λαγό από 25€ έως 50€ ανά θήραμα.

Ένα άνετο ξενοδοχείο με αρκετές ανέσεις χρεώνει το δίκλινο 35 ως 50€ τη βραδιά, ενώ για το φαγητό σας θα υπολογίσετε τιμές 30% χαμηλότερες από αντίστοιχο ελληνικό επαρχιακό ταβερνάκι, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Καλή έναρξη!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο