Σας ενημερώνουμε ότι απεστάλη ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από το Δασαρχείο Τρικάλων που αφορά την πανώλη των χοίρων.
Σας το διαβιβάζουμε όπως ακριβώς μας εστάλη για την ενημέρωσή σας.
Σας αποστέλλουμε συγκεντρωμένο επικοινωνιακό υλικό στα πλαίσια της εκστρατείας που εκπονεί η EFSA (European Food Safety Authority) σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων για ενημέρωσή σας στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/gr/
Φέτος, η κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων κρίνεται εξαιρετικά σημαντική λόγω της ύπαρξης κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Ελλάδα και του ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κρούσματα και στις γειτονικές χώρες. Η επαγρύπνηση πρέπει να είναι συνεχής και ο ρόλος όλων των φορέων και των πολιτών είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Η εκστρατεία αυτή στην Ελλάδα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) αλλά και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), που είναι το εστιακό σημείο της EFSA στην Ελλάδα.
Τρίκαλα 16-6-2023
Ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Τρικάλων
Δημήτριος Καλόγηρος
Δασολόγος με Βαθμό Α΄
Η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με την EFSA στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για να σταματήσει η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (#StopASF)
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ως εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, ενώνουν τις δυνάμεις τους, και το 2023, σε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την υποστήριξη της καταπολέμησης της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ). Τώρα στον τέταρτο χρόνο της, η καμπάνια #StopASF ευαισθητοποιεί κτηνοτρόφους, κυνηγούς και κτηνιάτρους σε δεκαοκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σχετικά με την εξαιρετικά μεταδοτική αυτή ασθένεια και τους ενθαρρύνει να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν την εξάπλωσή της.
«Την τελευταία δεκαετία, η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είχε δραματικό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τομέα χοιροτροφίας και συνεχίζει να αναστατώνει τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες. Ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι προσπάθειες για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, η εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι σε καμία περίπτωση καθολικά θετική και πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί και οι κτηνίατροι έχουν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων», δήλωσε ο Bernhard Url, Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA.
Η εκστρατεία #StopASF ενθαρρύνει τους χοιροτρόφους, συστηματικών και μη εκτροφών, τους κτηνιάτρους και τους κυνηγούς να «εντοπίζουν, αποτρέπουν, αναφέρουν» περιπτώσεις ΑΠΧ σε χοίρους και αγριόχοιρους. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε δεκαοκτώ χώρες ενώ, στην Ελλάδα, την εκστρατεία επιβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε στενή συνεργασία με το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).