Έντονες αντιδράσεις για το μπλόκο στη Σητεία που αφορά τη δόμηση, το σερφ και το κολύμπι

Μεγάλες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της Κρήτης έχει προκαλέσει το νέο θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας “NATURA” που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει τα όρια τους εντούτοις οι χρήσεις γης μέσα σε αυτές προκαλούν την αντίδραση της τοπικών κοινωνιών. Όμως ο σχεδιασμός έχει προκαλέσει αναστάτωση από το Οροπέδιο Λασιθίου μέχρι τη Σητεία, τον Ψηλορείτη και άλλες περιοχές.

Θα απαγορευθεί το σέρφιγκ και το κολύμπι στον Κουρεμένο;

Μια από τις περιοχές που επηρεάζονται σύμφωνα με τις προτάσεις της μελετητικής ομάδας που καταρτίζει το σχέδιο είναι και το Παλαίκαστρο Σητείας όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εάν περάσει η πρόταση θα απαγορεύεται όχι μόνο το σέρφιγκ π.χ. στην παραλία του Κουρεμένου αλλά ακόμη και το κολύμπι ενώ σε γενικές γραμμές θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Κρήτη και το εξωτερικό.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαίκαστρου, κ. Νίκος Χατζηδάκης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μελέτη ουσιαστικά απαγορεύει κάθε δραστηριότητα και οδηγεί στην ερήμωση της. Αντίθετα, υποστήριξε, ότι επιτρέπουν δραστηριότητες εξαιρετικά βλαπτικές για το περιβάλλον, αλλά εξαιρετικά κερδοφόρες για μεγάλα συμφέροντα (ανεμογεννήτριες, ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.).

Παράλληλα επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει καθεστώς προστασίας για τις περιοχές Natura στη ζώνη του Παλαικάστρου και ότι το σχέδιο αυτό έρχεται ολοκληρωτικά σε πλήρη αντίθεση με τα νομοθετημένα και ισχύοντα ΣΧΟΟΑΠ Ιτάνου και Λεύκης που εμπεριέχουν αυστηρότατες δεσμεύσεις προστασίας και όρους δόμησης. Άρα αναρωτήθηκε γιατί όλη η περιοχή να δεσμευτεί και ουσιαστικά να νεκρώσει αφού ούτως η άλλως προστατεύεται.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης ο οποίος επί δύο μέρες βρίσκεται στη Σητεία για τα σοβαρά ζητήματα που θέτουν Δήμος, κάτοικοι και φορείς και μάλιστα και σήμερα μετείχε σε σύσκεψη στο Δήμο.

Όπως δήλωσε ο κ. Ξυλούρης, η Περιφέρεια εξετάζει με προσοχή το πρόβλημα που έχει προκύψει τονίζοντας ότι όπου χρειάζεται θα παρέμβει ώστε να μην καταστραφεί οικονομικά η περιοχή συζητώντας το θέμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου.

Με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούν, θα υποδείξουν εάν και ποιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιτρέπονται στις επιμέρους ζώνες κάθε περιοχής.

Τα Σχέδια Διαχείρισης θα εξειδικεύσουν τα κριτήρια και τους όρους άσκησης των επιτρεπόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις επιμέρους περιοχές της κάθε μελέτης.

Η διαβούλευση έληξε 15 Φεβρουαρίου και σύντομα θα οριστικοποιηθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και θα ακολουθήσει η έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων, με την οριοθέτηση των ζωνών και τον καθορισμό χρήσεων γης και δραστηριοτήτων, καθώς και τα Σχέδια Διαχείρισης για τα προστατευτέα αντικείμενα των περιοχών NATURA 2000.

 

 

www.ekriti.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top