Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στο νησί είναι πλέον μη διαχειρίσιμος και βαίνει αυξανόμενος σε επικίνδυνο βαθμό.
Ο Γεωπονικός Σύλλογος Σάμου απέστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σχετικά το κρίσιμο πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στο νησί, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας, της οικονομίας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου.
Ως μια εισαγόμενη και μη ενδημική μορφή πανίδας, οι αγριόχοιροι προκαλούν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στους αγροτικούς πόρους του νησιού.
Στη Σάμο o πληθυσμός των αγριόχοιρων είναι πλέον μη διαχειρίσιμος και βαίνει αυξανόμενος σε επικίνδυνο βαθμό. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το 1999, με σχετική απόφαση (αριθ. 1364/10-9-99) απαγορεύτηκε το κυνήγι αγριόχοιρου προκειμένου να αυξηθεί o πληθυσμός του.
Είκοσι τρία χρόνια μετά, η πραγματικότητα είναι τραγική. οι αγριόχοιροι αναπαράγονται ανενόχλητοι στο νησί και το περιστασιακό κυνήγι από λίγους κυνηγούς δεν μπορεί να ελέγξει τον πληθυσμό.
Ο αγριόχοιρος δεν είναι ενδημικό είδος της άγριας πανίδας της Σάμου, γεγονός αδιαμφισβήτητο. Επικουρικά αναφέρουμε δημοσιευμένη ομιλία του Προϊσταμένου των Γενικών Αρχείων Νομού Σάμου, σε ανύποπτο χρόνο, σχετικά με τα επικίνδυνα ζώα του 190υ αιώνα, στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά για το είδος αυτό (Πρακτικά επιστημονικής διημερίδας «Το φυσικό περιβάλλον της Σάμου», Σάμος 2016).
Ο αγριόχοιρος έχει εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, προερχόμενος είτε από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας (μεμονωμένα ζώα), είτε με παράνομη εισαγωγή και διασπορά (σημαντικός αριθμός ζώων υπό καθεστώς Ιδιότυπης «προστασίας»). Εφ’ όσον δεν υπάρχουν μεγάλα αρπακτικά στο νησί, δεν υπάρχει απολύτως κανένας φυσικός θηρευτής για να ελεγχθεί o πληθυσμός με φυσικό τρόπο.
Αυτός o παμφάγος εισβολέας διαταράσσει μέρα με τη μέρα το οικοσύστημα του νησιού. Καταναλώνει ανεξέλεγκτα καρπούς, ρίζες, ενδημικά φυτά, έντομα, μικρά θηλαστικά, σπάνια ερπετά, αυγά από φωλιές πουλιών που βρίσκονται στο έδαφος.
Η χλωρίδα και η πανίδα της Σάμου χαρακτηρίζεται από πλούτο ειδών και ποικιλότητα. Η αυτοφυής χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 1.444 είδη αγγειοφύτων, με τα 12 από αυτά να απαντώνται αποκλειστικά στο νησί (Thymus samius, Alyssum samium, Asperula samia κλπ). Στη Σάμο συναντώνται 4 είδη αμφιβίων και 27 είδη ερπετών, τα οποία στο σύνολό τους περιλαμβάνονται στον κατάλογο απειλούμενων ειδών τοι) Ελληνικού Κόκκινου Βιβλίου.
Η εντομοπανίδα είναι επίσης εξαιρετικά πλρύσια με 2 καταγεγραμμένα ενδημικά είδη της Σάμου και πολλά απειλούμενα και προστατευόμενα είδη. Ο κατάλογος της ορνιθοπανίδας της Σάμου ξεπερνά τα 245 είδη, με τα περισσότερα να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η ευέλικτη διατροφή των αγριόχοιρων προκαλεί ανυπολόγιστη οικολογική ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού.
ΠΗΓΗ: samos24