Το κυνήγι συχνά απεικονίζεται λανθασμένα ως παράγοντας επιβαρυντικός στη φύση χωρίς προσεκτική αξιολόγηση των δεδομένων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η FACE εκτίμησε προσεκτικά τις εκθέσεις που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη για τις πιέσεις και τις απειλές για τη φύση που καλύπτουν την περίοδο 2013-2018, προκειμένου να παρέχει με σαφήνεια τις υψηλόβαθμες πιέσεις που επηρεάζουν τα είδη πτηνών (ιδιαίτερα εκείνες που αναφέρονται στο Παράρτημα II (για κυνήγι) της Οδηγίας για τα Πτηνά) και τα μεγάλα σαρκοφάγα στην Ευρώπη.
Το βρήκαμε ότι:
- Το κυνήγι έχει ένα εξαιρετικά ελαφρύ μερίδιο επιβάρυνσης όσον αφορά τους πληθυσμούς των θηραμάτων και των οικοτόπων που αναφέρονται στις οδηγίες .
- Τα μισά από τα είδη πτηνών για τα οποία το κυνήγι λέγεται ότι επηρεάζει το κυνήγι, βρέθηκαν τελικά σε καλή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
- Η απώλεια οικοτόπων λόγω της γεωργίας και της αστικοποίησης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας μείωσης των πτηνών. Ενώ στα μεγάλα σαρκοφάγα είναι οι επιπτώσεις των υποδομών και η παράνομη θανάτωση.
- Ενώ η φύση της Ευρώπης δέχεται πολλαπλές πιέσεις, οι κυνηγοί είναι βασικοί ρυθμιστές στη διατήρηση τόσο των πτηνών όσο και των μεγάλων σαρκοφάγων.
Ενώ η απορρόφηση αποτελεί μέρος της δραστηριότητας του κυνηγιού, αυτό είναι συχνά οριακό σε σύγκριση με τα μεγέθη του πληθυσμού, όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα συγκομιδής, και οι κυνηγοί πραγματοποιούν δράσεις για τη διατήρησή του όλο το χρόνο.
Το Μανιφέστο Βιοποικιλότητας της FACE εμφανίζει μια μεγάλη ποικιλία δράσεων που πραγματοποιούνται από κυνηγούς, οι οποίες ωφελούν τη βιοποικιλότητα σε όλη την Ευρώπη.