Έρευνα για το κυνήγι στην Ευρώπη, στην εποχή Covid-19

Στην παρακάτω έρευνα φαίνεται σε κάθε χώρα της Ευρώπης τι ισχύει σχετικά με τους περιορισμούς που αφορούν το κυνήγι.
Όπως φαίνεται σχεδόν σε όλες δεν υπάρχει περιορισμός ενώ σε κάποιες επιτρέπεται μεν αλλά με περιορισμούς.
Η Ελλάδα ξεχωρίζει με τον καθολικό περιορισμό του κυνηγίου.
 
Αυστρία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί και το κυνήγι διεξάγεται κανονικά, με την τήρηση μέτρων προφύλαξης (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m, απολύμανση)

Βέλγιο: Από Οκτώβριο, το κυνήγι διεξάγεται κανονικά σε ομάδες έως 4 ατόμων.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Δεν θεσπίστηκαν περιορισμοί.

Βουλγαρία: Δεν θεσπίστηκαν περιορισμοί.

Γαλλία: Επιτρέπεται για λόγους διαχείρισης το κυνήγι αγριόχοιρου και άλλων μεγάλων τριχωτών θηραμάτων, όπως και σε είδη που δύναται να προκαλέσουν ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Γερμανία: Αν και λόγω του Ομοσπονδιακού συστήματος ισχύουν διαφοροποιήσεις σε κάθε ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, γενική γραμμή είναι το κυνήγι να επιτρέπεται, με την τήρηση των μέτρων υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).

Δανία: Το κυνήγι επιτρέπεται, με περιορισμούς στην κινητικότητα των κυνηγών μεταξύ Περιφερειών, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε εβδομάδας.

Εσθονία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου.

Ηνωμένο Βασίλειο: Υπήρχε απαγόρευση από 05/11-02/12/2020. Επιτρέπεται πλέον, όμως, ο έλεγχος μέσω της θήρας, συγκεκριμένων ειδών που θα μπορούσαν να απειλήσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Ισλανδία: Το κυνήγι επιτρέπεται, με περιορισμούς στη μετακίνηση μεταξύ των περιφερειών.

Ισπανία: Επιτρέπεται το κυνήγι, με περιορισμούς στη μετακίνηση μεταξύ περιφερειών.

Ιταλία: Χωρίζεται σε 3 ζώνες περιοχών (κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο). Στο κίτρινο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, στο πορτοκαλί το κυνήγι επιτρέπεται μόνο τοπικά, στο κόκκινο δεν επιτρέπεται.

Κροατία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου. Πρέπει, φυσικά, να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).

Κύπρος: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου. Οι κυνηγοί εξαιρούνται από όλους τους περιορισμούς μετακίνησης, με υποχρέωση τους να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Λετονία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου. Οι κυνηγοί πρέπει απλώς να συμμορφώνονται με όλα τα πρότυπα ασφάλειας.

Λιθουανία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου, παρά μόνο οι ομάδες να μην αριθμούν περισσότερα από 5 άτομα.

Λουξεμβούργο: Η κυνηγετική δραστηριότητα επιτρέπεται, με λήψη προληπτικών μέτρων υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m κλπ)

Μάλτα: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου

Μαυροβούνιο: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου.

Νορβηγία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Η γενική σύσταση είναι να αποφεύγονται συγκεντρώσεις άνω των 5 ατόμων (σε ιδιωτική κατοικία), ή 20 ατόμων σε υπαίθριο χώρο.

Ολλανδία: Το κυνήγι επιτρέπεται σε ομάδες των 4 ατόμων, ή από μέλη της ίδιας οικογένειας. Πριν και μετά το κυνήγι, οι κυνηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Ουγγαρία: Η κυνηγετική δραστηριότητα επιτρέπεται για τους κυνηγούς μεταξύ 5π.μ.- 8μ.μ.

Πολωνία: Επιτρέπεται το ατομικό κυνήγι χωρίς περιορισμούς.

Πορτογαλία: Στις 7 Νοεμβρίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι 121 από τις 170 περιφέρειες της χώρας. Σε αυτές τις περιφέρειες το κυνήγι απαγορεύτηκε τα επόμενα σαββατοκύριακα για όλα τα είδη, εκτός από τους αγριόχοιρους. Στις υπόλοιπες περιφέρειες το κυνήγι συνεχίζεται κανονικά.

Ρουμανία: Το ατομικό κυνήγι επιτρέπεται, καθώς και το ομαδικό μέχρι 10 άτομα.

Σερβία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυνηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).

Σλοβακία: Οι κυνηγοί εξαιρούνται από τους γενικούς περιορισμούς μετακίνησης, που ισχύουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το κυνήγι επιτρέπεται με προσοχή στα μέτρα υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, ελάχιστη απόσταση 2 m).

Σλοβενία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυνηγοί επιτρέπεται να ταξιδεύουν και να κυνηγούν, εφόσον συμμορφώνονται με τα μέτρα υγιεινής(απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).

Σουηδία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυνηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με τα μέτρα ασφάλειας & υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).

Τσεχία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Το κυνήγι επιτρέπεται και ως προς την ατομική, και ως προς την ομαδική μορφή του. Πρέπει, φυσικά, να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).

Φινλανδία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση της θήρας.


Όλες αυτές οι χώρες της Ευρώπης, κάνουν το ίδιο πράγμα που έγκαιρα η Κ.Σ.Ε. είχε υποδείξει και προς τις αρμόδιες Αρχές της χώρας μας, τόσο πριν, όσο και μετά το τοπικό λοκ ντάουν (lockdown). Στις παραπάνω χώρες οι αρμόδιοι φορείς έχουν κατανοήσει ότι το κυνήγι είναι μία υπαίθρια και μοναχική δραστηριότητα, χαμηλού κινδύνου ως προς τη διασπορά του κορωνοϊού.
 
Στην Ελλάδα, το κυνήγι δεν απαγορεύεται, αλλά δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να αποσαφηνίσει στην επόμενη υπουργική συνάντηση. Πολλά μέλη του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης ζήτησαν να συνεχίσουν το κυνήγι ως δραστηριότητα που δεν επηρεάζει την εξάπλωση του ιού.
 
 
 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top