FINN 512 S ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΖΕ

Η ιταλική βιομηχανία όπλων ARMI MAROCCHI ξεκινώντας μια πολύ έξυπνη συνεργασία με τη φινλανδική βιομηχανία όπλων και φυσιγγίων SAKO, ανέλαβε την κατασκευή στην Ιταλία ενός σούπερ ποζέ το οποίο ικανοποιεί πολλές και διαφορετικές ανάγκες στο κυνήγι.

Του Μπάμπη Αιγινήτη

Το FINN 512 S είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων, διότι στην ίδια βάση μπορούν να μπουν διάφορα σετ καννών ανάλογα με τη χρήση που θέλει να κάνει ο κυνηγός. Βέβαια στη χώρα μας δεν εισάγονται όλα αυτά τα σετ που μπαίνουν στη βάση του 512 S όμως αυτό δεν είναι της παρούσης διότι εμείς εξετάζουμε τις δυνατότητες του όπλου και το τι μπορεί να κάνει αυτό για εμάς στα κυνήγια που μας ενδιαφέρουν. Με τη μελέτη και το μεράκι των τεχνικών δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο κυνηγο-σκοπευτικό αλληλεπίθετο που δεχόταν στην ίδια βάση 28 διαφορετικά σετ καννών χωρίς να χρειάζεται εφαρμογή ή τροποποίηση από οπλουργό.

 

Το αλληλεπίθετο εκείνο (ο πρόγονος του σημερινού) ονομάστηκε VALMET 412 SHOOTING SYSTEM και το 1980 ανακηρύχθηκε στην Αμερική το όπλο της χρονιάς. Με αυτό το όπλο και τις ανταλλακτικές κάννες που μπορούσε κάποιος να αγοράσει (όσες ήθελε από τα 28 ζευγάρια) ήταν σε θέση να κυνηγήσει από μικρό τριχωτό κυνήγι μέχρι ελάφι και βούβαλο, καθώς και από το να πάει στο σκοπευτήριο για TRAP/SKEET μέχρι να κυνηγήσει οτιδήποτε πτερωτό θήραμα επιθυμεί. Τα χρόνια πέρασαν, η SAKO στράφηκε προς την κατασκευή στρατιωτικού φορητού οπλισμού και από τα κυνηγετικά κράτησε μόνο τα επαναληπτικά και αυτογεμή ραβδωτά.

 

Κατόπιν συμφωνίας παραχώρησε τα δικαιώματα κατασκευής του αλληλεπίθετου VALMET 412 στην ιταλική βιομηχανία ARMI MAROCCHI η οποία και κατασκεύασε «κατ’ εικόνα και ομοίωση» το TIKKA 512S, που όχι μόνο δεχόταν όλα τα ζεύγη των καννών του VALMET 412 αλλά δεχόταν και όλα τα ανταλλακτικά του. Τα τελευταία χρόνια η MAROCCHI σε μια προσπάθεια να αυξήσει την αισθητική του όπλου του τροποποίησε το φινίρισμα, το σκάλισμα, τις ψάθες στα ξύλα του κ.λπ. χωρίς όμως να αλλάξει τίποτα από τα βασικά τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αυτή η έκδοση σήμερα ονομάζεται FINN CLASSIC 512 S και την ευθύνη ποιοτικού ελέγχου καθώς και την πιστότητα του σχεδιασμού συνεχίζει να την έχει η φινλανδική SAKO. Εχουμε λοιπόν μία πολύ καλή ιταλο-φινλανδική κατασκευαστική συνεργασία που εκφράζεται σε ένα σύγχρονο και πολυμορφικό σούπερ ποζέ. Να δούμε λοιπόν από κοντά τις τεχνικές λεπτομέρειες του όπλου ξεκινώντας από τη βάση και το μηχανισμό του.

 

Η βάση
Η βάση λοιπόν είναι κατασκευασμένη από ατσάλι με χύτευση ακριβείας και το τελικό της φινίρισμα είναι σε χρώμιο ματ με αντίθεση ένα γυαλιστερό οβάλ τμήμα σε κάθε πλευρά (δεξιά και αριστερή). Η βάση διαθέτει χαμηλό προφίλ και δένει με το εκάστοτε ζευγάρι καννών με ένα ιδιότυπο συνδυασμό κλειδιών.
Στο μπροστινό εσωτερικό τμήμα της βάσης υπάρχουν οι δύο διακεκομμένοι πίροι, οι οποίοι μπαίνουν στις δύο εγκοπές που διαθέτουν τα ζεύγη των καννών δεξιά και αριστερά.
Καθώς οι κάννες εισέρχονται στο εσωτερικό της βάσης πίσω και πάνω στο μοχλό ανοίγματος υπάρχει μια τραπεζοειδής κεφαλή μετακινούμενη πίσω (όταν το όπλο ανοίγει) και μπροστά (όταν το όπλο κλείνει), για να «καπακώσει» τις κάννες και να χρησιμεύσει σαν ένα τεράστιο κλειδί.

Το ίδιο ακριβώς σύστημα κλεισίματος διαθέτει σήμερα μόνο το γερμανικό αλληλεπίθετο Κ-80 της KRIEGHOFF καθώς και ο πρόγονός του το Κ-32. Ενώ παλαιότερα το ίδιο σύστημα χρησιμοποιούσε η αμερικανική βιομηχανία REMINGTON στο μοντέλο 3200. Μπορεί αυτό το σύστημα κλεισίματος να απαιτεί μακρύτερη κατασκευαστικά βάση, όμως προσδίδει αυτό το χαμηλό προφίλ που πολλοί αποζητούν, καθώς και μια αξιοζήλευτη εγγενή αντοχή.
Μην ξεχνάμε ότι στην ίδια βάση ο κάτοχός του μπορεί να τοποθετήσει κάννες ραβδωτές (στις χώρες που επιτρέπεται το κυνήγι), των οποίων τα βολιδωτά φυσίγγια αναπτύσσουν πολλαπλάσιες πιέσεις από ό,τι τα φυσίγγια για τις λείες.

Γι’ αυτό και όσοι αποκτήσουν το όπλο θα παρατηρήσουν ότι στην εσωτερική κάθετη πλευρά της βάσης (στον καθρέπτη) οι οπές που βγαίνουν οι επικρουστήρες καθώς και οι ίδιοι οι επικρουστήρες είναι πολύ μικρότερης διαμέτρου συγκριτικά με τα αλληλεπίθετα που δέχονται μόνο λείες κάννες.
Πίσω από το μοχλό ανοίγματος συναντάμε την ασφάλεια, η οποία μπαίνει αυτόματα με κάθε άνοιγμα του όπλου. Πίσω από αυτήν διακρίνουμε τους δύο δείκτες οπλίσεως με τα γράμματα «Ο» (Over = πάνω κάννη) και «U» (Under = κάτω κάννη), οι οποίοι και μας δείχνουν αν το όπλο είναι οπλισμένο ή όχι. Αν το όπλο είναι κλειστό και οπλισμένο οι δείκτες προεξέχουν, αν έχουμε ρίξει τις σφύρες, δηλαδή το όπλο δεν είναι οπλισμένο, οι δείκτες είναι βυθισμένοι προς τα μέσα. Το όπλο διαθέτει μονή σκανδάλη πάνω στην οποία βρίσκεται και το κουμπί του επιλογέα, δηλαδή με ποια κάννη θέλουμε να ρίξουμε πρώτα. Ο μηχανισμός της μονής σκανδάλης λειτουργεί μηχανικά, δηλαδή δεν απαιτείται η ανάκρουση από την πρώτη βολή για να ριχτεί και η δεύτερη, όπως συμβαίνει στα μονοσκάνδαλα με μηχανισμό αδρανείας. Αυτό παρέχει το πλεονέκτημα στον κυνηγό να ρίξει άμεσα τη δεύτερη βολή αν το φυσίγγι του, της πρώτης κάννης, πάθει αφλογιστία.

 

οι κάννες
Οι κάννες του FINN CLASSIC 512 S είναι κατασκευασμένες από χρωμιο-μολυβδαινιούχο ατσάλι, διαμορφωμένες με τη μέθοδο μονομπλόκ που εγγυάται τη μακροζωΐα του όπλου και το μήκος τους 67 εκ. Αναφέρομαι βέβαια στο όπλο που μου παραχωρήθηκε για τις απαραίτητες δοκιμές, διότι όπως είπαμε δέχεται ή μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί με διάφορα άλλα μήκη καννών. Η συγκεκριμένη κάννη προσφέρεται με εσωτερικά τσοκάκια που το όπλο έχει πάνω του δύο και άλλα τρια το συνοδεύουν μέσα στο κουτί του μαζί με το ειδικό κλειδάκι τους. Αυτά τα πέντε τσοκάκια (*****), (****), (***), (**), (*) καλύπτουν όλες τις ανάγκες του κυνηγού στο βουνό αλλά και στο σκοπευτήριο, αν θέλει να εξασκηθεί κατά τη νεκρή κυνηγετική περίοδο. Η θαλάμη του όπλου έχει μήκος 3 ίντσες (76 χιλ.) και συνεπώς μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια με μήκος κάλυκα 65, 67, 70 και 76 χιλ., δηλαδή απλά και magnum. Διαθέτει αυτόματους εξολκείς των οποίων τα ελατήρια βρίσκονται στα πλαϊνά του μονομπλόκ των καννών και βέβαια το όπλο έχει δοκιμαστεί σε πιέσεις 1370 μονάδων BARS.

 

Στο πάνω μέρος των καννών δεν υπάρχει εξαεριζόμενη ρίγα. Υπάρχει μια στενή 6 χιλ. ρίγα εφαπτόμενη στην πάνω κάννη που διαθέτει ένα κόκκινο φωσφοριζέ στόχαστρο καθώς και μία κόκκινη φωσφοριζέ ταινία μήκους 62 χιλ. λίγο πριν τη μέση της ρίγας κολλημένη κατά μήκος. Αυτό προφανώς βοηθάει τον κυνηγό να «εντοπίζει» σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού πού βρίσκεται η σκοπευτική του γραμμή σε σχέση με το στόχο του. Αυτό βέβαια για όσους σημαδεύουν και εστιάζουν την προσοχή τους στη ρίγα του όπλου και τα στόχαστρα.

 

τα ξύλινα μέρη
Τα ξύλινα μέρη του όπλου είναι από καρυδιά καλής ποιότητας με φινίρισμα λινελαίου ματ. Οι ψάθες είναι μεν μηχανοποίητες αλλά με πολύ καλό σχήμα και κόψιμο. Το σχήμα της πάπιας είναι Semi-Beaveartail, δηλαδή ελαφρώς φαρδύ και με το άκρο της να σβήνει προς τα πάνω. Οι διαστάσεις του κοντακίου είναι: 353 χιλ. το μήκος του, με μικρή κλίση 38 χιλ. και μεγάλη 60 χιλ. Πολύ χρήσιμες για γενικό κυνήγι και που απευθύνονται σε άτομο ύψους 1.75 με κανονική σωματική διάπλαση. Η λαβή του κοντακίου είναι πιστολοειδής και το πέλμα πίσω στο κοντάκι από ένα επιλεγμένο κομμάτι καρυδιάς.

 

η βλητική συμπεριφορά
Το FINN CLASSIC 512 S παρουσίασε μια πολύ καλή βλητική συμπεριφορά για υπερ-ελαφρύ αλληλεπίθετο. Με βάρος μόνο 2,900 γρ. (με μήκος καννών 67 εκ.) και με την ατσάλινη βάση που διαθέτει – σε αντίθεση με το κράμα αλουμινίου που συναντάμε σε αλληλεπίθετα κάτω των 3 κιλών – μας δίνει ένα στιβαρό όπλο περπατητού κυνηγίου. Είναι ελαφρώς εμπροσθόβαρο και θα ήταν ιδανικά ζυγισμένο με κάννες μήκους 61 εκ. Οι κατανομές του ήταν πολύ καλές και θα συνιστούσα να  χρησιμοποιεί κάποιος κυνηγός «υψηλών δυνατοτήτων» γομώσεις 28 έως 30 γρ. Του πάνε πολύ αυτού του όπλου και δεν γίνεται κουραστικό ακόμη και σε αρκετές αλλεπάλληλες τουφεκιές. Κάτι βέβαια που είναι σπάνιο στο περπατητό κυνήγι, όμως δεν είναι και λίγα τα δίκαννα που κουράζουν τον κυνηγό μετά από 5-10 τουφεκιές.
Η επίσημη αντιπροσωπεία Ελλάδας για τα FINN CLASSIC 512 S είναι η εταιρεία Μ. Γ. ΚΥΡΓΙΑΣ Α.Ε.Β.Ε. στη Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310784083.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top