Με αφορμή όλα τα παραπάνω, ο πρόεδρος της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης κ. Ιωάννης Πολυχρόνης, θέλησε να αναφερθεί και στο κυνήγι του αγριόχοιρου (για το οποίο δόθηκε παράταση στην Θράκη, ενώ ξεκινούν και τα συνεργεία δίωξης ως τον Σεπτέμβριο του 2021), τονίζοντας ότι «η κομισιόν πιέζει για την απομείωση του πληθυσμού» και στην θέση των ίδιων των κυνηγών, ενώ εξαπέλυσε μύδρους στο «αντικυνηγετικό lobby» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεδομένου ότι οι επιτροπή λοιμοξιολόγων είχε πει «ναι» στην κυνηγετική δραστηριότητα.

ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ

Ειδικότερα ο κ. Πολυχρόνης εξήγησε ότι:

Δυστυχώς, εδώ και πάρα πολύ καιρό, απαγορεύεται η μετακίνηση για την άσκηση της θήρας, ενώ κυβερνητικοί όπως ο κ. Χαρδαλιάς και ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας και έλεγαν ότι απαγορεύεται το κυνήγι. Αυτά είναι τηλεοπτικά διαγγέλματα, που θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτα, γιατί η θήρα στην χώρα, ασκείται κάτω από μια υπουργική απόφαση, η οποία στηρίζεται σε επιστημονικά, νομικά, ηθικά και δεοντολογικά δεδομένα. Δυστυχώς, δεν έχει βγει καμία υπουργική απόφαση η οποία να λέει ότι «αίρουμε την ισχύ της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας ασκείται η κυνηγετική δραστηριότητα από τότε έως τότε». Αυτό δεν έγινε ποτέ. Πιστεύω ότι είναι μέσα στο αλαλούμ που ζούμε γενικότερα. Απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ στην ουσία έπρεπε να πουν ότι απαγορεύεται η μετακίνηση για το κυνήγι (εν προκειμένω ) και το ψάρεμα. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

ΠΙΕΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΩΝ – ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ, ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ

Επιπλέον αναφορικά με το κυνήγι του αγριόχοιρου, ο ίδιος επισήμανε ότι:

Τελείωσε το κυνήγι του αγριόχοιρου, δόθηκε όμως παράταση, διότι βρέθηκε ένα κρούσμα αφρικανικής πανώλης στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας και επειδή η κομισιόν πιέζει πάρα πολύ. Διότι πραγματικά αν ενσκήψει το πρόβλημα της αφρικανικής πανώλης, καταστρέφεται ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που αφορά στην χοιροτροφία. Η αφρικανική πανώλη είναι ένας ιός που μεταδίδεται από τα λάστιχα του αυτοκινήτου που θα μεταφερθεί σε μια περιοχή που υπάρχει, από τον αέρα, από τα παπούτσια κλπ. Είναι πολύ μεταδοτικός. Και ξαφνικά έβγαλαν μια παράταση για το κυνήγι του αγριόχοιρου μέχρι 28/2 (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), με απεριόριστη κάρπωση, με ομάδες 4 ατόμων και με κίνηση μέχρι δύο άτομα στο αυτοκίνητο. Όμως επειδή το πρόβλημα είναι στην Θράκη, επιτρέπουν να γίνεται αυτή η μετακίνηση τώρα στην Θράκη, αλλά απαγορεύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκτιμώ ότι ίσως από την 1η Φεβρουαρίου, επιστρέψουν και την μετακίνηση για την άσκηση της θήρας του αγριόχοιρου εντός Περιφερειακών Ενοτήτων σε όλη την επικράτεια. Αυτό γίνεται διότι σύμφωνα με σοβαρές εκτιμήσεις έχουμε πληθυσμό στην Ελλάδα περίπου 400-450.000 αγριόχοιρους. Πιέζει λοιπόν η κομισιόν να έχουμε απομείωση του πληθυσμού στο 50% διότι αν ενσκήψει πρόβλημα με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, πέρα από το ότι θα αποδεκατιστεί όλος ο πληθυσμός του αγριόχοιρου, θα καταστραφεί – δυστυχώς – και η εθνική χοιροτροφία, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι.

Βέβαια, η απομείωση του πληθυσμού δεν γίνεται με κυνηγετικές πρακτικές, αλλά με άλλου είδους πρακτικές. Εν προκειμένω η πολιτεία εκτιμά ότι με το να παρατείνει το κυνήγι του αγριόχοιρου μέχρι 28/2, θα έχει μια απομείωση πληθυσμού, με την άσκηση της θήρας.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΚΑΙ ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΗ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ – ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΩΞΗΣ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ

Σε ερώτηση με το ποια είναι η θέση των κυνηγών, ο κ. Πολυχρόνης, απαντά:

Δυστυχώς, η θέση των κυνηγών, είναι περίεργη και διφορούμενη. Κατά αρχήν οι κυνηγοί είναι στα «κάγκελα» (ας το πούμε απλά) διότι για μήνες ολόκληρους απαγορεύουν την μετακίνηση για την άσκηση της θήρας και τώρα ξαφνικά παρατείνουν την άσκηση της θήρας σε ολόκληρη την χώρα και απαγορεύουν την μετακίνηση. Η θέση των κυνηγών λοιπόν είναι περίεργη και προσωπικά την κατανοώ διότι σε πρώτη ανάγνωση – αν θέλετε και σε δεύτερη – εγώ είμαι κυνηγός πρώτα. Ασκώ την θήρα. Είμαι διαχειριστής, διότι το κυνήγι είναι ένα διαχειριστικό μέτρο, σύμφωνα και με την επιστήμη της άγριας πανίδας και με την δεοντολογία και με την νομική επιστήμη. Είναι λοιπόν στα «κάγκελα» και βγάζουν τις πικρίες τους. Από εκεί και πέρα, είναι δύσκολα τα πράγματα και για τους κυνηγούς και για εμένα τον ίδιο που εξυπηρετώ τα συμφέροντα των κυνηγών. Δεν ξέρω αν θα ανταποκριθούν (και εν δικαίω αν δεν ανταποκριθούν) στην παράταση αυτή. Χθες βγήκε μια νέα υπουργική απόφαση με την οποία θα ενεργοποιηθούν τα συνεργεία δίωξης (σ.σ. του αγριόχοιρου) τα οποία θα ισχύσουν τώρα μέχρι 20/9. Στο υπόλοιπο κομμάτι της θήρας, δεν υπάρχει καμία άλλη παράταση. Σε κανένα άλλο είδος της άγριας πανίδας δεν υπάρχει καμία άλλη παράταση και θα ισχύσει η Υπουργική Απόφαση η οποία εκδόθηκε πέρυσι στις 20/7 και ισχύει έως τις 28/2 και στις ημερομηνίες που προβλέπονται για κάθε είδος. Τώρα επιτρέπονται τα πτερωτά (μπεκάτσα, τσίχλα, κότσιφας, φάσα κλπ) και για αυτά υπάρχει κλιμακωτή λήξη, όπως υπάρχει και κλιμακωτή έναρξη.

ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΘΗΡΑ, ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΙΟ Ή ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ LOBBY ΒΡΗΚΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ;

Κλείνοντας ο ίδιος, σημείωσε ότι:

Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλη την χώρα – και σε όλο τον κόσμο – και στο λιανεμπόριο και στο μεσαίο εμπόριο και στο χονδρικό εμπόριο και γενικότερα στην εθνική οικονομία σε όλα τα επίπεδα. Οπωσδήποτε έχει επηρεάσει και την άσκηση της θήρας. Βέβαια εδώ υπάρχει ένας προβληματισμός που μπορεί να ειπωθεί απλοϊκά. Για κάποιον που μπαίνει στο αυτοκίνητό του τηρώντας τα μέτρα βιοασφάλειας για το συγκεκριμένο κομμάτι, παίρνοντας το σκυλί του και πηγαίνοντας στην ύπαιθρο (δάσος, κάμπο, βάλτο κ.ο.κ.) για να ασκήσει την θήρα μόνος του, ποια είναι η επικινδυνότητα μετάδοσης του κορωνοϊού; Και την στιγμή ου επιτρέπεται η ορειβασία, η ποδηλασία (είδαμε και τον κ. Πρωθυπουργό με το ποδήλατο), το μοτοκρος κ.ο.κ. που ασκούνται στην ύπαιθρο.

Από εδώ λοιπόν βγαίνει ότι υπήρξε στόχευση για την κυνηγετική δραστηριότητα. Δυστυχώς φοβάμαι ότι σε πολλά κυβερνητικά κλιμάκια, το αντικυνηγετικό lobby βρήκε την ευκαιρία και έπραξε τα δέοντα κατά το συμφέρον του. Και από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση χωρίς να ακούσει και χωρίς να αξιολογήσει (είχαμε κάνει αίτημα και στην επιτροπή λοιμοξιολόγων για να επιτραπεί το κυνήγι και το «κερδίσαμε» αφού οι λοιμοξιολόγοι είπαν ναι, με εννέα υπέρ και πέντε κατά). Να πιστέψουμε λοιπόν ότι πράγματι αν θα βγει κάποιος στην θήρα, θα μεταδώσει τον ιό; Ή να πιστέψω – που είναι εξόφθαλμο πλέον – ότι το αντικυνηγετικό lobby βρήκε την ευκαιρία να περάσει όλα αυτά που θέλει, δηλαδή την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού;