Για ένα πετυχημένο λαγοκυνήγι…

Του Χρήστου Χατζιώτη

 

Ο τρόπος κυνηγίου του λαγού και η διαμόρφωση του βιοτόπου του είναι δύο παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας προκειμένου να πετύχουμε τον ιδανικό συνδυασμό όπλων φυσιγγίων και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η αναφορά στα κατάλληλα όπλα και φυσίγγια, που ενδείκνυνται για το κυνήγι του λαγού, παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία για τον αρθρογράφο. Αιτία οι εξαιρετικά παγιωμένες και απόλυτες θέσεις που έχουν γύρω από τα ζητήματα αυτά οι περισσότεροι λαγοκυνηγοί, ως αποτέλεσμα του γενικότερου «υγιούς συντηρητισμού» που διέπει αυτού του είδους το κυνήγι. Επιπλέον, ο πολύ περιορισμένος αριθμός φυσιγγίων που ρίχνει στη διάρκεια μιας κυνηγετικής περιόδου ο λαγοκυνηγός, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται δύσκολα στην πράξη βλητικές δυνατότητες και δεδομένα και να δημιουργούνται εύκολα παρεξηγημένες αντιλήψεις και θεωρίες, βασισμένες σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο και άρα αναξιόπιστο στατιστικό δείγμα.

Όπως σε κάθε είδος κυνηγίου έτσι και στο κυνήγι του λαγού, η επιλογή των όπλων και των φυσιγγίων επηρεάζονται τόσο από τον τρόπο κυνηγίου όσο και από τη διαμόρφωση του βιοτόπου και από τις κλιματικές συνθήκες που θεωρούνται πιο πιθανές. Διαφορετικές απαιτήσεις έχει το κυνήγι λαγού στο ξεπέταγμα απ’ ότι στο καρτέρι, με τα σκυλιά να οδηγούν το λαγό προς τον κυνηγό. Όπως, επίσης, διαφορετικές απαιτήσεις έχει το κυνήγι του λαγού σε έναν τόπο πυκνό, από ότι σε έναν τόπο με ξέφωτα και αλάνες.

 

Όπλα και συσφίγξεις

Όσον αφορά τα όπλα, η ακρίβεια στη σκόπευση που απαιτεί το συγκεκριμένο κυνήγι και οι συχνές μακρινές βολές σε ένα θήραμα που καλό είναι να συναντηθεί με το κέντρο της τουφεκιάς (με όσο το δυνατόν περισσότερα σκάγια), καλό είναι να χρησιμοποιούνται όπλα με κάννες 70 ως 72 εκατοστών. Εξαιρετικά οπισθόβαρα όπλα που προτιμώνται από ορισμένους σε κυνήγι με σκύλο φέρμας, πρέπει να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν πολλά προβλήματα όταν από τον τρισδιάστατο χώρο καλούνται να αντιμετωπίσουν το δισδιάστατο (θήραμα που κινείται πάνω στο χώμα). Στα αυτογεμή μία σύσφιγξη ημίσεως (ντεμί τσοκ) ή 3/4 (δύο άστρων) είναι η καταλληλότερη εκδοχή, ενώ στα πλαγιόκαννα και αλληλεπίθετα δίκαννα ο κλασικός συνδυασμός 2 και 4 άστρων (3/4 τσοκ και 1/4) ή ακόμα καλύτερα ο πιο σπάνιος αλλά εξαιρετικός συνδυασμός βελτιωμένου κυλίνδρου και πλήρους τσοκ (φουλ τσοκ), αποτελούν τους καλύτερους συνδυασμούς.

Στα δίκαννα, δεδομένης της μειωμένης προβλεψιμότητας ως προς την απόσταση που θα κληθούμε να βάλουμε το θήραμα, αποκτάει εξαιρετική σημασία η διατήρηση του δισκάνδαλου συστήματος λειτουργίας, που παρέχει την επιλογή για πρώτη βολή από τη «μακρινή» ή την «κοντινή» κάννη αντίστοιχα. Αυτά όλα βέβαια για το κυνήγι του λαγού στο καρτέρι, με τον παραδοσιακό τρόπο και για τόπους που παρουσιάζουν εκτεταμένα και πυκνά ανοίγματα.

Για το κυνήγι του λαγού στο ξεπέταγμα και για πολύ πυκνούς τόπους, ένα όπλο με κάννες 66 ως 68 εκατοστών και με σύσφιγξη για τα αυτογεμή ημίσεως τσοκ (ντεμί) και για τα δίκαννα βελτιωμένου κυλίνδρου και ημίσεως (4 και 3 άστρων), αποτελούν το καλύτερο συνδυασμό. Η μείωση του μήκους της κάννης βοηθάει στην ταχύτερη επώμιση, σκόπευση και βολή, ενώ τα πιο ανοιχτά τσοκαρίσματα προσφέρουν την πολυπόθητη σ’ αυτές τις περιπτώσεις διόρθωση πιθανού σκοπευτικού σφάλματος.

 

Φυσίγγια και γομώσεις

Όσον αφορά τα φυσίγγια, η παλιά δοκιμασμένη συνταγή πολλών λαγοκυνηγών για σκάγια Νο5 στην πρώτη κάννη και Νο3 στη δεύτερη ή το αντίθετο, δεν απέχει πολύ από τις προτάσεις μου. Η κινητική ενέργεια των σκαγιών Νο5 μπορεί να ανταποκριθεί άριστα πλην οριακών αποστάσεων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποκλειστικό νούμερο στο κυνήγι του λαγού. Οποιοσδήποτε συνδυασμός τους όμως με κάποια φυσίγγια λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου σκαγιών, αν δεν αγγίξουμε την υπερβολή των σκαγιών Νο2 και κάτω, μπορεί να δώσει άριστα αποτελέσματα.

Ένα στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί από τους λαγοκυνηγούς είναι η επιλογή των φυσιγγίων αλλά και το σημείο αγοράς τους. Επειδή τα φυσίγγια που ρίχνει ένας λαγοκυνηγός σε μία κυνηγετική περίοδο είναι πολύ λίγα, παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε λαγοκυνηγό, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση, να προμηθευτεί αμερικανικά ή ευρωπαϊκά φυσίγγια αρκετά ψηλής τιμής και πολύ καλής ποιότητας. Έχω γίνει κάποιες φορές μάρτυρας περιπτώσεων που τα φυσίγγια αυτά αγοράστηκαν από καταστήματα που τα είχαν αποθηκευμένα για χρόνια στα ράφια τους, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να έχουν, λόγω της σταδιακής απορρόφησης υγρασίας, τόσο μακροσκοπικές (μαυρισμένο μεταλλικό πάφυλα από την πολυκαιρία) όσο και βλητικές αλλοιώσεις.

Κατά τα άλλα, τα βάρη γομώσεων που ενδείκνυνται για το κυνήγι του λαγού είναι εκείνα των 34 ως 36 γραμμαρίων σε σκάγια, χωρίς να αποκλείονται και τα λίγο ελαφρύτερα φυσίγγια.

Η επιλογή κάποιων να καταφεύγουν σε ιδιογομώσεις, επιλέγοντας την κατασκευή φυσιγγίων με σκάγια Νο5 και διασπορέα για κυνήγι λαγού στο «ξεσήκωμα», κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί η απόσταση και η επαφή σκύλου και λαγού στην πρώτη φάση του ξεσηκώματος, μπορεί να είναι απειροελάχιστη, με αποτέλεσμα ή να τεθεί σε κίνδυνο η αρτιμέλεια του ιχνηλάτη ή να χαθεί η ευκαιρία για την απόπειρα μιας τουφεκιάς στο θήραμα.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top