Σαράντα χιλιόμετρα από την λίμνη Γκάρντα βρίσκεται ο ορεινός όγκος Ανταμέλλο, στις νότιες Άλπεις, με τον μεγαλύτερο συμπαγή πάγο στην Ιταλία. Αγαπητός προορισμός σε ορειβάτες, όπως ο Φράνκο Καπιτόνιο, 67 χρονών, που έρχεται συχνά, αλλά δεν είναι όπως παλιά, όπως παραθέτει στο ρεπορτάζ της η Deutsche Welle.
 

«Όσο 2.600 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων»

«Ο πάγος ήταν συμπαγής, σκληρός, ήταν πολύ ωραία. Ακόμη και το καλοκαίρι η θέα δεν ήταν τόσο αποθαρρυντική όσο σήμερα που τα τρία τέταρτα της κορυφής καλύπττονται από γκρίζα λάσπη. Ήτα πάντα λευκός, ακόμη και το καλοκαίρι», λέει.

Κάθε χρόνο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, εξανεμίζονται 14 εκ. κυβικά μέτρα νερού, όσο 5.600 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Η περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente κρούει τον κώδωνα κινδύνου εδώ και καιρό. Η περιοχή ζει από τον τουρισμό, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας έχει φέρει τα πάνω-κάτω, όπως λέει ο Γκίντο Κάλβι, διευθυντής του πάρκου Ανταμέλλο.

«Το βασικό πρόβλημα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων» λέει. «Με τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας και το λιώσιμο του κάτω στρώματος των πάγων προκαλείται μια σειρά από μετακινήσεις της ορεινής μάζας που οδηγεί σε σοβαρές κατολισθήσεις, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στις κοιλάδες που απλώνονται κάτω, στις κοινότητες». Σε αυτά τα σημεία έχουν τοποθετηθεί κάμερες για να προειδοποιούνται εγκαίρως οι ορειβάτες.

 

Περισσότερα στο www.cnn.gr