Γνωρίστε το νησάκι Κορωνησία του Αμβρακικού με την ιδιαίτερη ομορφιά

Αν ποτέ βρεθείτε στην περιοχή της Άρτας και σας προτείνουν να επισκεφθείτε την Κορωνησία, μην χάσετε την ευκαιρία. Πρόκειται για ένα χωριό – ζωγραφιά στη μέση του υγρότοπου του Αμβρακικού. Ένα μέρος που ειδικά αν το δει κανείς από ψηλά, μπορεί να καταλάβει την ομορφιά του.
Για να φτάσετε στο γραφικό αυτό ψαροχώρι, που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας, πρέπει να διασχίσετε μία στενή λωρίδα γης ανάμεσα σε δύο λιμνοθάλασσες, της Λογαρού και του Τσουκαλιού. Η διαδρομή θα σας προσφέρει μαγικές εικόνες. Το νησάκι φημίζεται για τη φυσική του ομορφιά, αλλά και για τις ψαροταβέρνες του και αποτελεί έναν εναλλακτικό και ήρεμο προορισμό ειδικά για τους φυσιολάτρες.

Η Κορωνησία βρίσκεται στο κέντρο του Αμβρακικού Κόλπου, ενός από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας. Όσοι την επισκέπτονται μένουν εντυπωσιασμένοι από τη διαδρομή, από το φυσικό περιβάλλον και από τη γραφικότητα του οικισμού. Τα σπίτια αναπτύσσονται κυκλικά πάνω σε μικρό ύψωμα και με θέα προς την κλειστή θάλασσα, ενώ οι βάρκες αράζουν στο λιμανάκι, εφοδιάζοντας τις ψαροταβέρνες με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού).

Πέρα από το φυσικό περιβάλλον, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε το βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Κορωνήσιας που χρονολογείται από τον 7ο (κατά άλλους τον 10ο) αιώνα και παραπέμπει σε σπάνιο τύπο του σταυροειδούς ημιεγγεγραμμένου με τρούλο ναού.
Η Κορωνησία αποτελεί ιδανικό προορισμό και για παρατήρηση πουλιών. Ειδικότερα, στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό αναπαράγονται περίπου 35 ζευγάρια του αργυροπελεκάνου που θεωρείται απειλούμενο είδος. Πρόκειται για το σπανιότερο είδος πελεκάνου και το μεγαλύτερο υδρόβιο πουλί του κόσμου.
 
Αμβρακικός Κόλπος: Ένας σπάνιος υγρότοπος

Εθνικό Πάρκο από το 2008, ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι βασικοί δημιουργοί του τεράστιου υγρότοπου του Αμβρακικού είναι οι δύο μεγάλοι ποταμοί που εκβάλλουν στον κόλπο, ο Άραχθος και ο Λούρος. Η θέση και η μορφή του κόλπου δημιουργούν μια μεγάλη (400 τετρ. χλμ) και προστατευμένη θάλασσα με πλούσια και ποικίλη παράκτια ζώνη. Μεγάλες και μικρές λιμνοθάλασσες, μακρόστενες χαμηλές λουρονησίδες που χωρίζουν τις λιμνοθάλασσες από τη θάλασσα, πάνω από 295 ειδή πουλιών, διάσπαρτα μνημεία, πόλεις και χωριά που απλώνονται σε τρεις περιφερειακές ενότητες, προσφέρουν στον επισκέπτη εικόνες σπάνιας ομορφιάς.

 

 

Δείτε περισσότερα στο www.reader.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο