Στις 8 Μαϊου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τους οικοτόπους. Υποστηρίζοντας τη μετάβαση από το Παράρτημα IV («αυστηρά προστατευόμενο») στο Παράρτημα V («προστατευόμενο»), το Κοινοβούλιο έκανε ένα βασικό βήμα προς μια πιο ισορροπημένη και ρεαλιστική προσέγγιση στη διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη.
Αυτό το αποτέλεσμα έρχεται μετά από χρόνια έντονων εκκλήσεων από αγροτικές κοινότητες, γαιοκτήμονες, αγρότες και ενδιαφερόμενους φορείς, παράλληλα με τις προσπάθειες υπεράσπισης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της Φύσης (FACE) και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Γαιοκτημόνων (ELO). Αντικατοπτρίζει επίσης το αποτέλεσμα μιας εντατικής 18μηνης πολιτικής διαδικασίας, μετά την πρόταση της Επιτροπής, το Δεκέμβριο 2023, και την έγκριση από τη Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης.
Η ψηφοφορία αναγνωρίζει τόσο την επιτυχή ανάκαμψη των πληθυσμών λύκων στο πλαίσιο της Οδηγίας για τους Οικοτόπους όσο και την αυξανόμενη ανάγκη για μια ευρύτερη εργαλειοθήκη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ο αριθμός των λύκων έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλά μέρη της Ευρώπης, οδηγώντας σε περισσότερες συγκρούσεις με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ο Juan Ignacio Zoido , Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη «Βιοποικιλότητα, Κυνήγι, Ύπαιθρο», εξέφρασε την υποστήριξή του για αυτήν την απόφαση: «Είμαι περήφανος που η Διακομματική μας Ομάδα έχει χρησιμεύσει ως μία από τις βασικές πλατφόρμες συζήτησης τα τελευταία χρόνια για αυτό το θέμα. Τώρα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη ευελιξία για την εφαρμογή προσαρμοσμένων μέτρων διατήρησης και διαχείρισης που αντικατοπτρίζουν τις τοπικές πραγματικότητες».
Ενώ ο λύκος παραμένει προστατευόμενο είδος σε επίπεδο ΕΕ, αυτή η αλλαγή εισάγει ένα πιο λειτουργικό νομικό πλαίσιο που θα βοηθήσει στη μείωση των υπερβολικών γραφειοκρατικών και νομικών βαρών σε ορισμένα κράτη μέλη. Δίνει τη δυνατότητα στις αρχές και τους τοπικούς φορείς να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις κοινωνικοοικονομικές πιέσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να επενδύουν σε εργαλεία συνύπαρξης, όπως μέτρα πρόληψης ζημιών, παρακολούθηση και συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.
Ο Laurens Hoedemaker , Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της Φύσης (FACE), δήλωσε: «Η FACE χαιρετίζει αυτήν την ψηφοφορία, η οποία θα μειώσει ορισμένες σοβαρές γραφειοκρατικές και νομικές συγκρούσεις που σχετίζονται με την «αυστηρή προστασία». Επιπλέον, δείχνει ότι η νομοθεσία της ΕΕ μπορεί να προσαρμοστεί όπου χρειάζεται».
Ο Δρ. Γιούργκεν Τακ , Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Γαιοκτημόνων (ELO), πρόσθεσε: «Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί σαφή αναγνώριση ότι η πολιτική διατήρησης πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα με τις οικολογικές πραγματικότητες. Εισάγοντας μεγαλύτερη ευελιξία, η ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη να διαχειρίζονται τους λύκους πιο αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας παράλληλα ισχυρά πρότυπα διατήρησης. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να μεταφράσουμε αυτό σε τεκμηριωμένα, τοπικά προσαρμοσμένα σχέδια διαχείρισης που υποστηρίζουν πραγματικά τη συνύπαρξη».
Η FACE και η ELO χαιρετίζουν αυτό το αποτέλεσμα ως μια σημαντική και απαραίτητη εξέλιξη στην πολιτική της ΕΕ για τη φύση. Επιβεβαιώνει την αρχή ότι η διατήρηση πρέπει να εξελίσσεται σε απάντηση στην οικολογική επιτυχία και τις κοινωνικές ανάγκες και ότι η μακροπρόθεσμη συνύπαρξη με μεγάλα σαρκοφάγα απαιτεί ευελιξία, υπευθυνότητα και τοπικά προσαρμοσμένες λύσεις.