H ΚΟΜΑΘ χορηγός στο 1ο Πανελλήνιο Αγροδασικό Συνέδριο

O συνδυασμός δένδρων και γεωργικών καλλιεργειών ή/και βόσκησης στην ίδια επιφάνεια είναι γνωστός με το όνομα αγροδασοπονία (agroforestry) και τα συστήματα που διαχειρίζονται με τον τρόπο αυτό ονομάζονται αγροδασικά. Πρόκειται για μικτά συστήματα με κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία των δένδρων. Το Αγροδασικό Δίκτυο δημιουργήθηκε για τη συλλογή αναλυτικών πληροφοριών για τα αγροδασικά συστήματα της Ελλάδας και προτάσεις για τη διατήρηση και αειφορική διαχείρισή τους, καθώς και την παρακολούθηση των οδηγιών της Ε.Ε. για τα συστήματα αυτά. Το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο υποστηρίζει τις αρχές που διέπουν αυτήν την αειφορική και πολλαπλή χρήση των αγροτο-οικοσυστημάτων ενώ συγχρόνως προωθεί δράσεις που θα στηρίξουν τους αγρότες

Πρόσφατα διοργανώθηκε στο Καρπενήσι το 1ο Πανελλήνιο Αγροδασικό Συνέδριο, αφιερωμένο σε όλους όσους εφαρμόζουν ή και θα ήθελαν να εφαρμόσουν αγροδασικές πρακτικές αλλά και σε όλους όσους συνδράμουν ερευνητικά και εκπαιδευτικά στην αγροδασοπονία, με στόχο να εξετάσει τα σύγχρονα δεδομένα και να ορίσει κοινούς εθνικούς στόχους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στο Συνέδριο αυτό χορηγός ήταν η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, ενώ κατά την έναρξη ο Επιστημονικός Σύμβουλος της ΚΟΜΑΘ Καθηγητής κ. Π. Μπίρτσας απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Στον χαιρετισμό μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πως στη σύγχρονη διαμορφούμενη εποχή η αγροδασοπονία έχει να επιτελέσει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο για την αειφορική διαχείριση του αγροτικού τοπίου, όσο και για την ανάπτυξη της υπαίθρου και των αγροτικών κοινωνιών.

Το πλαίσιο που καθορίζει ο ΟΗΕ με το Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και η πρόσφατη ψήφιση του Κανονισμού της Ε.Ε. για την Αποκατάσταση της Φύσης, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επιτάσσουν τη συμβολή ειδικευμένων επιστημονικών κλάδων για την εφαρμογή τόσο των νέων Πολιτικών, όσο και της κατάρτισης ειδικών διαχειριστικών σχεδίων. Το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο μπορεί να αποτελέσει εκφραστή θέσεων και προτάσεων για την υιοθέτηση αυτών σε Εθνικές Στρατηγικές, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία των μελών του.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 120 ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων από συνεργατικά σχήματα και αγροτικές επιχειρήσεις.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top