Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή ενός βασικού συστατικού της μπίρας και οι συνέπειες αρχίζουν ήδη να γίνονται ορατές, προειδοποιεί νέα μελέτη για το τρίτο δημοφιλέστερο ποτό του κόσμου μετά το νερό και το τσάι.
Οι καύσωνες, η παράταση της θερμής περιόδου του έτους και η μείωση των βροχοπτώσεων περιορίζουν την παραγωγή λυκίσμου και αλλοιώνει τη σύστασή του, προειδοποιούν οι ερευνητές του Κέμπριτζ και της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών.
O λυκίσκος (Humulus lupulus) είναι ευρωπαϊκό αναρριχητικό φυτό που αποτελεί την τέταρτη πρώτη ύλη για την παραγωγή μπίρας, μαζί με το νερό, τη μαγιά και τη βύνη κριθαριού (κόκκοι που έχουν αρχίσει να βλασταίνουν). Τα άνθη του χαρίζουν πικρότερη γεύση στην μπίρα κα ταυτόχρονα προσθέσουν φρουτώδη αρώματα.
Η επιτυχία των μικρών ζυθοποιείων που παράγουν μπίρα με δυνατή γεύση έχουν αυξήσει τη ζήτηση για λυκίσκο καλής ποιότητας.
Στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 4 έως 18 τοις εκατό ως τα μέσα του αιώνα αν οι καλλιεργητές δεν προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Ωστόσο η ποσότητα δεν είναι το μόνο ζήτημα: η μελέτη έδειξε ότι η περιεκτικότητα του λυκίσκου σε άλφα οξέα, τα οποία δίνουν στη μπίρα τη χαρακτηριστική γεύση της, έχει μειωθεί κατά 20-31%.
Οι καλλιεργητές ήδη προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και οι καλλιέργειες μεταφέρονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα και πιο βροχερές περιοχές.
Σύμφωνα όμως με τη μελέτη απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις και η συνολική καλλιεργούμενη έκταση θα πρέπει να αυξηθεί κατά 20% σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι απώλειες.
«Η αποτυχία προσαρμογής θα θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία της καλλιέργειας λυκίσκου σε ορισμένες περιοχές» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο Μάρτιν Μόζνι της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Συνέπεια θα είναι η μείωση της παραγωγής και η αύξηση της τιμής για τους ζυθοποιούς» πρόσθεσε.