Στις 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η τακτική γενική συνέλευση της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος η οποία φέτος φιλοξενήθηκε στον πύργο Συγγρού, στο Μαρούσι με ατζέντα τον απολογισμό του έτους 2021 (οικονομικού και διοικητικού) και τον προϋπολογισμό του 2022.
Πέρα των οικονομικών αναφορών, σύμφωνα με την ελεγκτική επιτροπή, του αρμόδιου για τη θήρα υπουργείου η οποία εποπτεύει και ελέγχει την Ομοσπονδία, κατά τη διάρκεια του 2021 πραγματοποιήθηκε το ακόλουθο έργο. Η Δ’ΚΟΣΕ συνεκτιμώντας την περιορισμένη παραγωγή των κρατικών εκτροφείων σε θηράματα και τη χαμηλή ποιότητα καθώς και την υψηλή τιμή των πουλιών που παράγουν τα ιδιωτικά εκτροφεία, έθεσε ως μακροχρόνιο στόχο να καλύπτει με ίδια παραγωγή η Ομοσπονδία τις ανάγκες της περιοχής ευθύνης της με θηράματα τεχνητής εκτροφής.
Για το λόγο αυτό έγιναν τον προηγούμενο χρόνο τα εξής:
- Λειτουργία εκτροφείου ορεινής και πεδινής πέρδικας στη Σήμια της Ιστιαίας.
- Λειτουργία σε συνεργασία με τον Κ.Σ. Σύρου εκτροφείου νησιωτικής πέρδικας στη Σύρο.
- Λειτουργία σε συνεργασία με τον Κ.Σ. Λουτρών Αιδηψού εκτροφείου λαγών στην ομώνυμη περιοχή.
Για την ορθολογική απελευθέρωση των παραγόμενων θηραμάτων συντάχθηκαν τα απαιτούμενα σχέδια εμπλουτισμού:
- Λαγού για τις περιοχές των Κ.Σ. Αμαρουσίου, Κ.Σ. Αίγινας
- Ορεινή πέρδικα για τις περιοχές των Κ.Σ. Αλιβερίου, Κ.Σ. Λαμίας, Κ.Σ. Θέρμου
- Νησιώτική πέρδικα για τις περιοχές των Κ.Σ. Μήλου, Μυκόνου, Πάρου, Σίφνου, Σερίφου, Τήνου, Άνδρου, Θήρας, Κέας, Αίγινας και Σύρου.
Έργα βελτίωσης βιοτόπων πριν από τις απελευθερώσεις, πραγματοποιήθηκαν:
- Σπορές και φυτεύσεις επιθυμητών για την άγρια πανίδα ειδών,
- Τοποθέτηση δεξαμενών και ποτηστρών για την κάλυψη των αναγκών των θηραματικών ειδών σε νερό,
- Συντήρηση κλωβών προσαρμογής και απελευθέρωσης θηραματικών ειδών.
Επίσης το 2021, οι 63 υπηρετούντες θηροφύλακες της Δ’ΚΟΣΕ και οι 3 θηροφύλακες που υπηρετούν σε Κ.Σ. της περιφέρειας της Δ’ΚΟΣΕ, για τους οποίους η Ομοσπονδία καταβάλλει τη μισθοδοσία τους ως φιλοθηραματική ενίσχυση των Κ.Σ., προέβησαν σε 56.232 ελέγχους και υπέβαλλαν μηνύσεις που αφορούσαν συνολικά 566 διαφορετικά παραπτώματα.
Για την οργάνωση της θηροφυλακής και την ασφαλή διατήρηση των διαχρονικών δεδομένων καταστολής και πρόσληψης λαθροθηρίας, εμπλουτίστηκε και φέτος ειδική Γεωβάση. Η εν λόγω βάση συνδέει τι κατασταλτικό έργο της θηροφυλακής και χωρικά, βοηθώντας μεταξύ άλλων στην ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση του κατασταλτικού έργου της.
Ακόμη, η Δ’ΚΟΣΕ συνεργάσθηκε στενά με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την επιτήρηση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, καθώς και τη πρόληψη και καταστολή των καταστροφικών πυρκαγιών.