Η 3ετής απαγόρευση θήρας στην περιοχή του Καβουσίου & η θέση της Α΄ Κ.Ο.Κ.Δ.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής Δασών Λασιθίου εξέδωσε δασική αστυνομική διάταξη θήρας με την οποία απαγορεύει τη θήρα όλων των θηραμάτων, για τρία χρόνια έως και τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2023-2024, σε έκταση 14.296.482,00  τ.μ. που βρίσκεται στις θέσεις Χαλέπα – Κεφάλια – Πλάτανος – Μαλαύρα – Θόλος στην περιφέρεια των Τ.Κ. Καβουσίου και Παχειάς Άμμου του Δήμου Ιεράπετρας.

Η έκταση οριοθετείται ως ακολούθως: Αρχίζει από το αλιευτικό καταφύγιο Παχειάς Άμμου, ακολουθεί νότια τον χείμαρρο, μέχρι να συναντήσει την Εθνική οδό Αγίου Νικολάου –  Σητείας, την οποία ακολουθεί μέχρι το κέντρο «Πανόραμα» στην περιοχή «Πλάτανος» περιφέρειας Τ.Κ. Καβουσίου και με πορεία Δυτική κατέρχεται το ανώνυμο ρέμα μέχρι τη θάλασσα στις πηγές Μαλαύρας και ακολουθώντας την ακτογραμμή καταλήγει στο σημείο από όπου ξεκίνησε.

Η απαγόρευση της θήρας αποσκοπεί στην αποκατάσταση του θηραματικού κεφαλαίου στην εν λόγω περιοχή και τη δημιουργία των απαιτούμενων συνθηκών για την  προστασία, αναπαραγωγή και ανάπτυξη της πανίδας, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιολογική και οικολογική σταθερότητα.

Η τήρηση της διάταξης ανατίθεται στην Δασική Υπηρεσία, στην Αστυνομία, στην Ά Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης-Δωδεκανήσου, στους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

Από την μεριά της η Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου (Α΄ ΚΟΚΔ), επιθυμεί να ενημερώσει τους κυνηγούς του Λασιθίου, αλλά κι ολόκληρης της Κρήτης, ότι από την πρώτη στιγμή, που ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Δ/νσης Δασών Λασιθίου (ΔΔΛ), ήταν αντίθετη με τη λήψη αυτής της απόφασης.

Η Α΄ ΚΟΚΔ δεν ενημερώθηκε ποτέ από τη ΔΔΛ για τις προθέσεις της για την εν λόγω απαγόρευση αλλά το πληροφορήθηκε από κάτοικο της περιοχής –ούτε καν από τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο- μόλις στις 31-05-2021.

Η αντίδραση της Α΄ ΚΟΚΔ ήταν άμεση, με την αποστολή του υπ’ αριθμ. 210/03-06-2021 εγγράφου (κοινοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στον Υφυπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος), στ’ οποίο εξέφρασε τη διαμαρτυρία της προς τη ΔΔΛ, για την αγνόησή της (για πολλοστή φορά από τη συγκεκριμένη υπηρεσία) σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως μία απαγόρευση θήρας, καθώς η Ομοσπονδία αποτελεί δευτεροβάθμιο όργανο και εκπροσωπεί το σύνολο των κυνηγετικών συλλόγων (συνεπώς και των κυνηγών) τόσο της Κρήτης όσο και των Δωδεκανήσων.

Τονίστηκε ότι κάθε απαγόρευση θήρας δεν αφορά μόνο στους κυνηγούς της περιοχής, αλλά επηρεάζει το σύνολο των κυνηγών του νησιού (και όχι μόνο). Επιπρόσθετα μπορεί –εάν αυτή δεν έχει προκύψει από μελέτη και σωστή χωροθέτησή της- να έχει επιπτώσεις σε παρακείμενους κυνηγότοπους, κυρίως λόγω της αυξημένης κυνηγετικής πίεσης σ’ αυτούς. Συνεπώς είναι αδιανόητο να μη ζητείται η άποψη της Ομοσπονδίας, η οποία ως οφείλει, έχει μια πιο σφαιρική άποψη για το θέμα της θήρας στο σύνολο της Κρήτης και επίσης διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό για να συμβάλλει, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, στην εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης.

Πιο συγκεκριμένα, επί της ουσίας του ζητήματος η Α΄ ΚΟΚΔ έχει θέσει, στο έγγραφο της προς τη ΔΔΛ, κάποια θέματα και ερωτήματα:

  • Η ΔΔΛ αναφέρεται σε μείωση των θηραματικών πληθυσμών, όμως δεν αιτιολόγησε πως έχει προκύψει αυτή η διαπίστωση. Έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη; Είναι αυτή η μελέτη διαθέσιμη προκειμένου να κοινοποιηθεί στην Α΄ ΚΟΚΔ;
  • Στο έγγραφό της η ΔΔΛ σημειώνει ότι υπήρξε μια αναφορά δασοφυλάκων (στις 18-05-2021) χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Η Α΄ ΚΟΚΔ ρωτάει στο έγγραφό της, εάν πρόκειται για μια εμπειρική αξιολόγηση της κατάστασης, όπου αναφέρεται μείωση των πληθυσμών των θηραματικών ειδών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αντιπαραβάλλει η Ομοσπονδία την εμπειρική γνώση των κατοίκων/κυνηγών της περιοχής, αλλά και αυτή των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων (οι οποίοι έχουν γνώση της κατάστασης στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και πέραν των άλλων πραγματοποιούν 2 φορές το χρόνο καταγραφές στα πλαίσια προγραμμάτων της Α΄ ΚΟΚΔ). Σημειώνεται στο έγγραφο της Α΄ ΚΟΚΔ, ότι βάσει αυτής της γνώσης δεν προκύπτει μια εικόνα μείωσης των θηραμάτων. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται μ’ έμφαση ότι μια μελέτη για την περιοχή είναι επιβεβλημένη, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
  • Στο έγγραφό της ΔΔΛ αναφέρεται η ανάγκη λήψης συμπληρωματικών μέτρων προστασίας, που σε συνδυασμό με την προτεινόμενη απαγόρευση θήρας θα αποκαταστήσουν την ισορροπία της πανίδας και του οικοσυστήματος της περιοχής: Όμως δεν καθορίζονται ούτε ποια είναι τα προβλήματα και οι απειλές που οδηγούν στην ανισορροπία, ούτε ποια είναι αυτά τα μέτρα. Η Α΄ ΚΟΚΔ θεωρεί καίριας σημασίας τη γνωστοποίηση των παραπάνω και κυρίως ν’ απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα. Πιο αναλυτικά:
    • Υπάρχει ζήτημα  λαθροθηρίας  και  απαιτείται  περαιτέρω  θηροφύλαξη;  Η  Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή στην Π.Ε. Λασιθίου είναι, βάσει στοιχείων και αποτελεσμάτων, από τις αποτελεσματικότερες ομάδες θηροφύλαξης πανελληνίως και κατ’ εκτίμησή της Α΄ ΚΟΚΔ η συγκεκριμένη  περιοχή  δεν  αντιμετωπίζει  ιδιαίτερα  προβλήματα.
    • Υπάρχουν προβλήματα  υποβάθμισης  των  οικοτόπων  της  περιοχής;  Σίγουρα  αυτά δεν προκύπτουν από το κυνήγι, αλλά από άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, για τις οποίες μία από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθεί είναι η ΔΔΛ.
    • Υπάρχουν θέματα έλλειψης τροφής ή/και νερού για τους θηραματικούς πληθυσμούς; Η Α΄ ΚΟΚΔ, προσφέρθηκε, καθώς είναι σε θέση –με την εμπειρία που διαθέτει-, να προβεί στο σχεδιασμό και εκτέλεση φιλοθηραματικών έργων για την επίλυση των παραπάνω, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο μετά από σχετική μελέτη.
    • Υπάρχει ανάγκη εμπλουτισμού με θηραματικά είδη; Στην Π.Ε. Λασιθίου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, με  τη  μέθοδο  της  ζώγρησης (σύλληψη θηραμάτων και άμεση απελευθέρωση στους υπό εμπλουτισμό κυνηγότοπους)  από  τη  Νήσο  Χρυσή,  όπως  γινόταν  μέχρι πρόσφατα και αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση. Δυστυχώς όμως αυτό το πρόγραμμα έχει παγώσει και η ΔΔΛ δεν απάντησε ποτέ στο υπ’ αριθμ. 318/27-07-2020 έγγραφό της Α΄ ΚΟΚΔ στ’ οποίο επισημαίνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θηραματικοί πληθυσμοί στη Χρυσή λόγω της αναστολής των δράσεων παροχής νερού και τροφής στο νησί. Στο έγγραφο η Α΄ ΚΟΚΔ αιτείται την άδεια της ΔΔΛ, ώστε ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας που εδρεύει στην Ιεράπετρα και χειρίζεται το ταχύπλοο σκάφος της Ομοσπονδίας να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την παροχή τροφής και τη συνέχιση της ζώγρησης.

Τα παραπάνω, σοβαρά ζητήματα/ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ και η ΔΔΛ, αποφάσισε μονομερώς, χωρίς τον επιδιωκόμενο από την Α΄ ΚΟΚΔ διάλογο, να προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης για την 3ετή απαγόρευση θήρας.

Η Α΄ ΚΟΚΔ δηλώνει ότι δεν μπορεί ν’ ανεχθεί άλλο αυτού του τύπου τις μεθοδεύσεις. Είναι διατεθειμένη, όπως έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν, να συνεργαστεί με τη ΔΔΛ ώστε να λυθούν όποια κοινά προβλήματα προκύπτουν και να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Όμως μια συνεργασία, όπως είναι αυτονόητο, μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε πλαίσια σεβασμού και αλληλοκατανόησης και κυρίως χωρίς αποκλεισμούς.

Η συγκεκριμένη υπόθεση για την Α΄ ΚΟΚΔ δεν έχει κλείσει και δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα προσφύγει όπου χρειάζεται, προκειμένου ν’ ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Επίσης, καθώς είναι ενήμερη ότι η ΔΔΛ προτίθεται να προβεί και σ’ άλλες απαγορεύσεις, θα προσπαθήσει να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον δε θα ληφθεί παρόμοια απόφαση, χωρίς δηλαδή να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

 

 

 

www.anatolh.com

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top