Σχέδιο νόμου με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς», έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου παρουσιάζονται οι βασικοί άξονες του.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, υπάρχει έντονη φημολογία πως ενδέχεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική στείρωση των σκυλιών μας και την απαγόρευση της μεταφοράς σκύλου σε κουτί εκτός οχήματος.
Σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων σε κατάλληλα κουτιά μεταφοράς στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης δηλώνει τα εξής:
Η μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο, είναι μία διαδικασία την οποία όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων πραγματοποιούν με μικρότερη ή μεγαλύτερη συχνότητα.
Κατά τη μεταφορά ενός σκύλου πρέπει ταυτόχρονα να ισχύουν διάφορες προϋποθέσεις και κυρίως:
1. Η οδηγική ασφάλεια
2. Η ασφάλεια και η υγεία του σκύλου
3. Η δυνατότητα αποφυγής της άμεσης επαφής των επιβατών με το σκύλο, στις περιπτώσεις σκύλων που διατηρούνται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις
4. Η πρακτικότητα
1. Οδηγική ασφάλεια.
Οποιοδήποτε ερέθισμα, οπτικό, ακουστικό ή οσφρητικό, μπορεί να προκαλέσει κάποια απότομη αντίδραση και μετακίνηση του σκύλου μας. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανάγκη για μερική απομόνωση του σκύλου τουλάχιστον από τον οδηγό, ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε απόσπαση της προσοχής του από ενδεχόμενη απότομη κίνηση ή γαύγισμα του σκύλου.
Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, η τοποθέτηση σκύλου εντός του χώρου επιβατών ενός οχήματος, είναι ικανή να προκαλέσει ακόμη και θανάσιμους τραυματισμούς στους ανθρώπους που κάθονται μπροστά από το μέρος στο οποίο τοποθετείται ο σκύλος, εφόσον δε βρίσκεται σε ειδικό και σταθεροποιημένο κουτί μεταφοράς, ενώ και ο σκύλος κινδυνεύει από σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο.
Η προτιμότερη λύση για την εξασφάλιση της οδηγικής ασφάλειας των ανθρώπων και κατ΄ επέκταση και των σκύλων που βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο, είναι να τοποθετείται ο σκύλος σε σταθεροποιημένο κουτί μεταφοράς εκτός οχήματος και συγκεκριμένα στο πίσω μέρος επιβατικών οχημάτων ή στην καρότσα φορτηγών. Στις περιπτώσεις που αυτό δε μπορεί να εφαρμοστεί, θα πρέπει ο σκύλος να είναι τοποθετημένος σε σταθεροποιημένο κλουβί μεταφοράς, ή περιορισμένος στο πίσω μέρος του οχήματος, με κάποιο διαχωριστικό που να αποτρέπει την είσοδο και κίνηση του στο μπροστά μέρος του οχήματος, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος.
Για τα κουτιά μεταφοράς σκύλων ισχύουν οι προϋποθέσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη να μην υπερβαίνουν σε μήκος το 30% του οχήματος, έτσι ώστε εκτός από την οδηγική ασφάλεια των επιβατών του οχήματος με το οποίο μεταφέρεται κάποιος σκύλος, να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των οχημάτων που θα βρεθούν στο οδόστρωμα στον ίδιο χώρο και χρόνο.
2. Η ασφάλεια και η υγεία του σκύλου
Η τοποθέτηση σκύλων εντός οχημάτων κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους, έχει προκαλέσει σε αρκετές περιπτώσεις το θάνατό τους από θερμοπληξία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν τα ζώα παρέμειναν για πολλές ώρες σε οχήματα με κλειστά παράθυρα υπό υψηλές θερμοκρασίες.
Αντίθετα, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας θάνατος σκύλου που να οφείλεται σε καιρικές συνθήκες (υπερβολικό κρύο ή ζέστη), όταν αυτός μεταφέρεται σε ειδικό κουτί εκτός οχήματος, ή θάνατος σκύλου που μεταφέρεται εκτός οχήματος (στο πίσω μέρος επιβατικών αυτοκινήτων ή σε καρότσα μικρών φορτηγών), λόγω τροχαίου ή άλλου ατυχήματος.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός στο χώρο που βρίσκεται ο σκύλος και να γίνονται τακτικές στάσεις για παροχή νερού ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.
Δημοσιεύματα που θέλουν τα σκυλιά να μπορούν να στέκονται όρθια και να πίνουν όποτε θέλουν νερό στην διάρκεια ενός ταξιδιού, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν γραφικά, αν δεν ήταν ανεφάρμοστα και επικίνδυνα. Ούτε οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο μπορούν να σηκωθούν όρθιοι εντός αυτοκινήτου. Ενώ το νερό ως υγρό, δε μπορεί να μείνει στατικό σε περίπτωση αναταράξεων από λακκούβες κλπ. Ακόμη και αν κάποιος τοποθετήσει δοχείο με νερό, με ανοιχτό και φαρδύ στόμιο για να χωρά το ρύγχος του σκύλου, το πιθανότερο είναι να χυθεί το νερό στη διαδρομή και ο σκύλος να μην έχει δυνατότητα να δροσιστεί.
3. Η αποφυγή άμεσης επαφής των επιβατών με το σκύλο, στις περιπτώσεις σκύλων που διατηρούνται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις και όχι εντός οικίας, στα πλαίσια μείωσης της πιθανότητας μεταφοράς παρασίτων όπως κρότωνες, ψύλλοι, και ανεπιθύμητων οσμών, θα πρέπει να αποτελεί επιλογή, που αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του οδηγού και των επιβατών ενός αυτοκινήτου.
Ανεξάρτητα από την ορθή αντιπαρασιτική μέριμνα που δίνει ένας άνθρωπος στο σκύλο του, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούν πάνω στο ζώο ορισμένα κοινά παράσιτα, όπως οι κρότωνες και οι ψύλλοι έστω προσωρινά.
Αυτό ισχύει σίγουρα για τα σκυλιά που ζούνε σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, οι οποίες θεωρούνται και καταλληλότερος χώρος διαβίωσης από οποιοδήποτε διαμέρισμα.
Επίσης, τα σκυλιά εργασίας (κυνηγετικά, ποιμενικά), που ζουν σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, έχουν τη δική τους μυρωδιά, η οποία για τον άνθρωπο είναι βαριά και συχνά δυσάρεστη, ενώ κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν εκκρίσεις ούρων ή κοπράνων από το ζώο στη διάρκεια ενός ταξιδιού, ακόμη και αν γίνονται συχνές στάσεις.
Η αποφυγή μεταφοράς ανεπιθύμητων παρασίτων στον άνθρωπο και το σπίτι, εφόσον οι ιδιοκτήτες το επιθυμούν, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη μεταφορά του σκυλιού τους εκτός οχήματος, με τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω.
4. Πρακτικότητα.
Κάθε νόμος, κρίνεται πρωτίστως από το ρεαλισμό που διέπει τις διατάξεις του και τη δυνατότητα των πολιτών να τον εφαρμόσουν.
Το μέγεθος των κυνηγετικών αλλά και των ποιμενικών σκύλων, σε συνδυασμό με το μεγάλο πλήθος σκύλων (περισσότερους του ενός) που μπορεί να κατέχει ένας κυνηγός ή ένας κτηνοτρόφος αντίστοιχα, καθιστά ανεδαφική, ανεφάρμοστη και παράλογη οποιαδήποτε προσέγγιση υποχρεωτικής τοποθέτησης των κυνηγετικών και ποιμενικών σκύλων εντός αυτοκινήτου, κατά τις μετακινήσεις μας.
Υπάρχουν κυνηγοί που έχουν δύο, τρία, ή ακόμα περισσότερα σκυλιά.
Σε περίπτωση που απαγορευτεί η μεταφρά σκύλων σε κουτιά μεταφοράς που τοποθετούνται πίσω από το όχημα ή στην καρότσα μικρών φορτηγών, όσοι έχουν περισσότερα από ένα σκυλιά θα βρεθούν άμεσα σε αδιέξοδο σε οτι αφορά στις μετακινήσεις τους. Σε αυτήν τη περίπτωση, είναι πιθανό το να αποφασίσουν να τα παραδώσουν στους οικείους Δήμους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και να διογκωθεί έτσι ακόμη περισσότερο, το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.
Συμπεράσματα – προτάσεις:
Σε όλη την Ευρώπη είναι νόμιμη και επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων σε κουτιά μεταφοράς, τα οποία μάλιστα τοποθετούνται στον κοτσαδόρο του αυτοκινήτου.
Θεωρούμε πως τουλάχιστον για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει στο νομοσχέδιο που έρχεται, όχι μόνο να μην απαγορευτεί η μεταφορά σκυλιού εκτός οχήματος, αλλά αντίθετα, να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια τα σκυλιά τους σε ειδικά κουτιά μεταφοράς εκτός οχήματος.
Οι προδιαγραφές τέτοιων κουτιών μεταφοράς που τοποθετούνται στο πίσω μέρος επιβατικών αυτοκινήτων ή στην καρότσα των μικρών φορτηγών, ανά μέγεθος και σχήμα ζώου, μπορούνε εύκολα να διαμορφωθούν από την επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων.
Το γεγονός πως η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο υπάγονται και οι αρμόδιες επιστημονικές ειδικότητες (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής), αλλά μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, ακυρώνει την επιστημονική δεοντολογία και τεκμηρίωση στις διατάξεις που αυτό περιλαμβάνει.
Ζητούμε με το νόμο που φέρνει η Κυβέρνηση, να κατοχυρωθεί οριστικά η μεταφορά σκύλων σε κουτιά που θα τοποθετούνται πίσω από τα επιβατικά αυτοκίνητα ή στις καρότσες μικρών φορτηγών, ως μία από τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις στη μεταφορά των τετράποδων φίλων μας, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Τα κυνηγετικά και ποιμενικά σκυλιά είναι ζώα εργασίας και όχι συντροφιάς και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια σε κάθε θεσμική πρωτοβουλία.
Θα πρέπει πριν από κάθε νομοθετική διαδικασία να υπάρχει διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες. Το να μην καλείται η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε νομοθετικές διαδικασίες που σχετίζονται με την άσκηση της θήρας, τους κυνηγούς και τα κυνηγετικά σκυλιά δεν αρμόζει σε δημοκρατικό κράτος, ούτε σε χώρα που βρίσκεται σε υγειονομική και οικονομική κρίση.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΜΑΣ
Με θλίψη και αγανάκτηση πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει, ήδη, συντάξει και ετοιμάζεται να ανακοινώσει σχέδιο Νόμου, που, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση και ευνουχισμό όλων των δεσποζόμενων σκύλων. Γνωρίζουμε καλά και τους εμπνευστές, και τους συντάκτες και τους συμμετέχοντες σε όλη αυτήν την αντιθεσμική για εμάς διαδικασία, που έπρεπε να προσβάλει και εσάς ως τέως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι 180.000 κυνηγοί της χώρας, συνιστούν πληθυσμιακά τη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που συμβιώνει με σκύλους στη χώρα μας. Ωστόσο, ουδείς από την κυβέρνηση σκέφτηκε να «διαβουλευτεί» με τις αντιπροσωπευτικές Οργανώσεις των κυνηγών, όταν προετοιμαζόταν το κατάφωρα εχθρικό για εμάς σχέδιο νόμου. Σήμερα, σας ζητάμε να ορίσετε αμέσως μία συνάντηση με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και ζητάμε την απάντηση σας εντός της ημέρας, κιόλας. Γνωρίζετε και εσείς τις συνθήκες ρήξης που, για άλλους λόγους, επικρατούν αυτή τη στιγμή μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας των κυνηγών. Ένα νομοσχέδιο που θα επιβάλει το υποχρεωτικό ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των σκύλων μας, θα μετατρέψει τη ρήξη σε «πόλεμο»! Η υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων, που σας επέβαλαν ως «λύση» περιθωριακά «ζωοφιλικά» σωματεία, είναι απόλυτα επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αυταρχική στον πυρήνα της. Είναι μία πρόταση που περιφρονεί τις ιδιαίτερες σχέσεις αγάπης και αφοσίωσης που κάθε κυνηγός ή η οικογένεια του «χτίζει» με τον σκύλο του.
Απαιτεί την υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα κατοικίδια ζώα, με το… «φιλοζωικό» επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους!
Εμείς οι χιλιάδες άλλοι, όμως, θεωρούμε ως απαράδεκτο ένα νομικό πλαίσιο, που θα προσπαθήσει να επιβάλει τον υποχρεωτικό ευνουχισμό των ζώων μας… Είναι μία πρόταση εχθρική απέναντι σε όλους μας, γιατί μας θεωρεί εν δυνάμει ανεύθυνους και ασυνείδητους. Οι κυνηγοί και άλλοι πολλοί πολίτες, δεν έχουμε ανάγκη ενός τέτοιου νόμου, για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Δεν έχουμε ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση για να επιβλέψουμε τα ζώα μας, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις. Και πολύ περισσότερο δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει, το εάν και πότε θα επιδιώξουμε απογόνους από τα ζώα που θεωρούμε μέλη της οικογένειάς μας. Οι ανεύθυνοι κάτοχοι ζώων, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων. Όσοι προσπαθήσουν να ποινικοποιήσουν αυτήν την συνύπαρξη, θα μας βρουν απέναντί τους! Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου, και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, έχει αναρτήσει ηλεκτρονικό δημοψήφισμα κατά της υποχρεωτικής στείρωσης των σκυλιών μας.
Σε αυτό καλούνται να υπογράψουν όχι μόνο οι κυνηγοί, αλλά και όλοι οι άλλοι πολίτες που έχουν σκύλους και διαφωνούν με την υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων τους.
Παραθέτουμε το κείμενο του ψηφίσματος, όπως και πρακτικές συμβουλές για τον τρόπο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
1) Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο
Ψηφίζουμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων ζώων μας
2) Συμπληρώνεται τα στοιχεία σας (Όνομα, επίθετο, email και ΤΚ)
3) Κάνετε κλικ στην λέξη ΥΠΟΓΡΑΦΩ (Μωβ κουμπί)
4) Στη συνέχεια θα σας αποσταλεί email από το site AVAAZ. Κάνετε επιβεβαίωση στο εισερχόμενο email σας. (έτσι θα μετρήσει η ψήφος σας)
Εναλλακτικά:
1) Στη μηχανή αναζήτησης GOOGLE πληκτρολογείτε τις λέξεις «στείρωση AVAAZ»
2) Επιλέγεται «Ψηφίζουμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων … – Avaaz»
3) Συμπληρώνεται τα στοιχεία σας (Όνομα, επίθετο, email και ΤΚ)
4) Κάνετε κλικ στην λέξη ΥΠΟΓΡΑΦΩ (Μωβ Κουμπί)
5) Στη συνέχεια θα σας αποσταλεί email από το site AVAAZ. Κάνετε επιβεβαίωση στο εισερχόμενο email σας. (έτσι θα μετρήσει η ψήφος σας)
Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουμε ξεκινήσει άμεσα επαφές με πολιτικούς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό να το σχέδιο νόμου που θα φέρει η Κυβέρνηση να μην περιλαμβάνει διατάξεις αντίθετες στην λογική και την επιστήμη, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα κυνηγετικά σκυλιά.
Το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στείρωσης των σκυλιών μας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ελευθερίες τις οποίες υποτίθεται πως θα προστατέψει και θα κατοχυρώσει το σχέδιο νόμου που φέρνει η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα με την “ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης”.