Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, μια μελέτη η οποία δημοσιεύεται εδώ και 10 χρόνια, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Μαρτίου, χρησιμοποιεί κυρίως τις δημοσκοπήσεις Gallup, στο πλαίσιο των οποίων οι κάτοικοι ερωτώνται για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας. Η γενναιοδωρία, η κοινωνική στήριξη, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και το προσδόκιμο ζωής είναι μερικοί από τους παράγοντες που αξιολογούνται για τον καθορισμό της κατάταξης των χωρών.
Τις δέκα πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν φέτος η Φινλανδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Νορβηγία, το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 58η θέση του καταλόγου που περιλαμβάνει 146 χώρες. Στον αντίποδα, η Ζιμπάμπουε, ο Λίβανος και το Αφγανιστάν – που είναι τελευταίο στην κατάταξη – θεωρούνται οι λιγότερο ευτυχισμένες χώρες στον πλανήτη.
Η Φινλανδία βρίσκεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Με βαθμολογία 7.821 στα 10, η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων προηγείται της Δανίας, της Ισλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της κατάταξης.
Από το λιμάνι με τα παγοθραυστικά και τα φεριμπότ που συνδέουν τα νησάκια του αρχιπελάγους έως τα εκπληκτικά art nouveau κτήρια, τις καταπράσινες πλατείες και τις μοδάτες γειτονιές, η φινλανδική πρωτεύουσα, αν και μικρή στο μέγεθος, κρύβει πολλές εκπλήξεις. Ιστορία, φύση, αρχιτεκτονική και ντιζάιν συνδυάζονται μοναδικά εδώ. Με το ένα τρίτο της πόλης να καλύπτεται από χώρους πρασίνου, το Ελσίνκι είναι μία από τις λίγες πρωτεύουσες στον κόσμο όπου η φύση είναι τόσο κοντά στους κατοίκους της.
Διαβάστε περισσότερα στο www.reader.gr