Βόλτα στο μαγευτικό ψαροχώρι της Ιθάκης, τις Φρίκες

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιθάκης υπάρχει ένα γραφικό ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους, που μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Μια βόλτα στις Φρίκες θα σας πείσει ότι η Ιθάκη είναι ένας παράδεσος.

Μυθική, καταπράσινη, γεμάτη Ιστορία και τοπία βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής. Από τα πιο ήσυχα νησιά του Ιονίου, η Ιθάκη έχει πολλούς πιστούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι. Οι διακοπές εδώ υπόσχονται ατελείωτη χαλάρωση, βουτιές σε διάφανα νερά και βόλτες σε μαγευτικούς οικισμούς.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 19 χλμ. από το Βαθύ και 5 χλμ. από το Κιόνι, υπάρχει ένα υπέροχο ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους, που ακούει στο όνομα Φρίκες. Μια βόλτα σε αυτή τη γραφική γωνιά του νησιού θα σας πείσει για τον λόγο τον οποίο ο Όμηρος επέλεξε την Ιθάκη ως το μέρος που θα αποτελούσε τον τόπο καταγωγής και τον τελικό προορισμό του πολυμήχανου Οδυσσέα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις Φρίκες τοποθετείται το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Πρόκειται για το λιμάνι στο οποίο η θεά Αθηνά, θέλοντας να δώσει λύση στα βάσανα του Οδυσσέα, και παίρνοντας τη μορφή του αγαπητού φίλου του Μέντη, βασιλιά των Ταφίων νήσων, αράζει το πλοίο της, για να φτάσει στα ανάκτορα και να συμβουλέψει τον Τηλέμαχο για το τι έπρεπε να κάνει.

Το υπέροχο αυτό λιμάνι δημιουργήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών κατά τον 16ο αιώνα, στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν την φυσικότητά του λιμανιού για τις ανάγκες της αλιείας, καθώς και για τις εμπορικές τους συναλλαγές με την ηπειρωτική χώρα. Οι Φρίκες συνδέονται και με τη νεότερη ιστορία του νησιού. Κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, ντόπιοι αντάρτες, μετά από μια άνιση μάχη, κατέλαβαν το γερμανικό πολεμικό πλοίο Αντουανέτα που ήταν αραγμένο στο μικρό λιμανάκι και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του.

Σήμερα, οι Φρίκες αποτελούν αγαπημένο προορισμό για πολλούς επισκέπτες, με το μικρό λιμανάκι τους να γεμίζει με σκάφη τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο χωριό θα βρείτε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, καλό φαγητό, κυρίως φρέσκο ψάρι, και συμπαθητικά μικρά καφέ δίπλα στο κύμα. Με αφετηρία τις Φρίκες μπορείτε να κάνετε μικρές θαλάσσιες αποδράσεις στα βόρεια του νησιού, στις ατελείωτες άγριες παραλίες με τα καταγάλανα νερά, τα λευκά βότσαλα και τους απόκρημνους κάθετους βράχους που κόβουν την ανάσα. Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού αποτελούν οι δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι στις δύο πλευρές του λιμανιού, χωμένοι κυριολεκτικά στο πράσινο. Πολλοί είναι εκείνοι που τους παρομοιάζουν με κάστρο, ειδικά εκείνες τις δροσερές καλοκαιρινές νύχτες που περπατώντας στην προκυμαία τους βλέπουν ολόφωτους να σηματοδοτούν τα όρια του πανέμορφου αυτού χωριού.

 

Δείτε περισσότερα στο www.reader.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο