Αν η σκοπευτική κλίση του όπλου είναι το παν για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, το κοντάκι -που αποτελεί τη βάση στήριξης του όπλου στο σώμα μας- είναι ο κυριότερος παράγοντας ρύθμισης της σκοπευτικής κλίσης.
Με λίγα λόγια, το κοντάκι φέρνει την επιτυχία!
Η σωστή προσαρμογή του κοντακίου στις ιδιαιτερότητες του σώματός μας, επιτρέπει την γρήγορη επώμιση, κατά τη γρήγορη επώμιση την άμεση ευθυγράμμιση της νοητής γραμμής μέχρι το στόχαστρο στην άκρη της κάννης και από εκεί μέχρι τον κινούμενο στόχο. Στο πώς, λοιπόν, μπορούμε να επηρεάσουμε τον παράγοντα κοντάκι, αν το όπλο μας δεν διαθέτει εργοστασιακά τη δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης του, με τις ανάλογες φλάντζες, αλλά και σε άλλα καίρια μυστικά της σκόπευσης ας θυμηθούμε τις απόψεις δύο “δασκάλων”, του Γιάννη Λοβέρδου και ο Πάνου Τριβέλα, που δυστυχώς δεν ζουν πια…
Γιάννης Λοβέρδος: Προπονητής Εθνικής Ελλάδος σκοποβολής – σκοπευτής
Το κοντάκι του όπλου είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα για να έχουμε αποτελεσματικότερες βολές.
Έχοντας παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια πολλούς κυνηγούς και ακούγοντας τα σχόλιά τους γύρω από τις επιτυχίες τους, αλλά κυρίως τις αμφιβολίες για το τι φταίει στις αστοχίες, είναι λίγες οι φορές που αναφέρθηκαν στο κοντάκι του όπλου τους.
Τις περισσότερες φορές νομίζουν ότι οι επιτυχίες στις βολές τους είναι τα μήκη των καννών, τα φυσίγγια, τα τσοκ, το ζύγισμα ή ακόμη η ακριβή κατασκευή του όπλου τους και πολλά άλλα. Ναι, όλα παίζουν ρόλο σε αυτό τον ελάχιστο χρόνο που πρέπει να επωμίσουμε και να λειτουργήσουν όλα τέλεια για να πετύχουμε το στόχο. Όμως, αυτό που θα αξιοποιήσει όλα τα προαναφερθέντα είναι το κοντάκι που μας ταιριάζει.
Περιληπτικά θα αναφέρουμε ότι σηκώνοντας το όπλο και ακουμπώντας το κοντάκι στο ζυγωματικό, το μάτι πρέπει αυτομάτως να είναι ευθυγραμμισμένο στη ρίγα της κάννης και στο πεδίο του, να βλέπει όλο το στόχαστρο από τη βάση του, χωρίς ποτέ να εστιάζουμε σε αυτό. Η εστίαση γίνεται μόνο στο στόχο. Το ιδανικό κοντάκι είναι αυτό που επωμίζοντας, το κεφάλι μένει ακίνητο, χωρίς γυρίσματα προς τα δεξιά ή αριστερά ή προς τα εμπρός ή πίσω. Επίσης, το μήκος πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το όπλο να ανεβαίνει, χωρίς να υπάρχει ποτέ η πιθανότητα να σκαλώσει στα ρούχα μας. Το πίσω μέρος, επίσης, να εφάπτεται στην κοιλότητα του ώμου, σε όλη του την επιφάνεια.
Στη χώρα μας υπάρχουν έμπειροι σκοπευτές, οπλουργοί και οπλοπώλες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή ή και επιδιόρθωση του κοντακίου, το οποίο όμως πρέπει να μη θέλει μεγάλες αλλαγές, για να μπορεί να προσαρμοστεί επάνω μας.
Θα διαπιστώσετε ότι με ένα σωστό κοντάκι, προσαρμοσμένο στη διάπλαση του σώματός σας, θα αξιοποιήσετε τις ικανότητές σας και θα έχετε πολύ καλά και θετικά αποτελέσματα, με τις δυνατότητες που δίνουν τα σύγχρονα όπλα, τα τσοκ και τα καλά φυσίγγια.
Πάνος Τριβέλας: Βλητικός-μηχανολόγος ΕΜΠ)
Τα λειόκαννα όπλα, σε αντίθεση με τα ραβδωτά, δεν διαθέτουν κλισιοσκόπιο και λόγω αυτής της έλλειψης, το συγκεκριμένο ρόλο καλείται να παίξει το μάτι του σκοπευτή-κυνηγού. Γίνεται, λοιπόν, σαφές το πόσο μεγάλη σημασία έχει η θέση που θα τοποθετήσει το κοντάκι το κεφάλι και κατ’ επέκταση το μάτι του σκοπευτή, ώστε τελικά η γραμμή σκόπευσης να ταυτιστεί με τον άξονα κάννης. Το βασικό στοιχείο που εισάγει το κοντάκι στην υπόθεση της σκόπευσης είναι η κλίση του, δηλαδή η γωνία που σχηματίζει η επάνω πλευρά του με τη γραμμή σκόπευσης. Στα όπλα που διαθέτουν σωστά μελετημένα κοντάκια συντρέχουν δύο κρίσιμα για το τελικό αποτέλεσμα γεγονότα:
α) Η θέση τοποθέτησής τους διατηρείται σταθερή μετά από τη διαδικασία τής κάθε επώμισης.
β) Εάν και εφ’ όσον το όπλο έχει επωμισθεί σωστά, θα πρέπει να σκοπεύει ακριβώς το σημείο πάνω στο οποίο είναι εστιασμένα τα μάτια (διόφθαλμη σκόπευση) του σκοπευτή, χωρίς να πρέπει να γίνουν οποιουδήποτε τύπου διορθωτικές κινήσεις.
Έχετε πάντα υπόψη σας ότι το κοντάκι “σκοτώνει” και οι κάννες απλά “ρίχνουν”.