Η Τήλος είναι το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων

Σε πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων θα μετατραπεί η Τήλος μέσω του καινοτόμου προγράμματος “Just Go Zero Tilos” που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο νησί.

Τα εγκαίνια του προγράμματος που έχει υλοποιηθεί από την εταιρεία Polygreen σε συνεργασία με τον δήμο Τήλου, πραγματοποιήθηκαν χθες με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, του υπουργού Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσου και του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκου.
Στην παρουσίαση του προγράμματος βρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη, κ. Μάνος Κόνσολας, κ. Βασίλης Υψηλάντης καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Το πρώτο μέρος στην Ελλάδα χωρίς κάδους και ΧΥΤΑ
Η Τήλος αποτελεί πλέον το πρώτο μέρος στην Ελλάδα χωρίς κάδους σκουπιδιών και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), καθώς στους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους του νησιού δεν υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών αλλά μόνο κάδοι για ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
Επιπλέον, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Just Go Zero Tilos”, καθαρίστηκε και μετατράπηκε σε Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας. Πλέον κάθε σκουπίδι που συλλέγεται  στο νησί μετατρέπεται σε υλικό που ανακυκλώνεται ή επαναχρησιμοποιείται.
Η συλλογή των αποβλήτων γίνεται με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα του “Just Go Zero Tilos” που περνούν από κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση της Τήλου για να συλλέξουν και να ζυγίσουν τα απόβλητα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας (3Κ), πρώην Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας – 3Κ
Αφού ολοκληρωθεί η συλλογή των απορριμμάτων, ακολουθεί η μεταφορά τους στο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας ώστε να ταξινομηθούν, να διαχωριστούν περαιτέρω και να οδηγηθούν για αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση.

Κώστας Σκρέκας: Να στηρίξουμε τα νησιά μας
«Πρέπει να στηρίξουμε και να φροντίσουμε να παραμείνουν στον τόπο τους οι νησιώτες μας, σ’ αυτά τα απομακρυσμένα και ακριτικά νησιά. Αυτά τα νησιά, εμείς ως κυβέρνηση τα στηρίζουμε και θέλω με την ευκαιρία να μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού γι’ αυτό το οποίο έχετε πετύχει εδώ. Καταφέραμε το 2022 στην Ελλάδα, σε ένα απομακρυσμένο νησί να πετύχουμε τους στόχους μας» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άκης Σκέρτσος: Η Τήλος στέλνει μήνυμα πρωτοπορίας σε όλο τον κόσμο
«Είναι πολύ μεγάλη και γνήσια η συγκίνηση που νιώσαμε ως επισκέπτες εδώ. Μας την μεταφέρατε εσείς και νομίζω πως αυτό είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας που έχει γίνει και σας έχει φέρει όλους πιο κοντά σε έναν στόχο που είναι πρωτοποριακός και πάει πολύ πιο μπροστά τη χώρα μας. Η Τήλος σήμερα στέλνει μηνύματα προς όλη την Ελλάδα, όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
Αυτό που έχετε κάνει είναι μοναδικό και έχει προκύψει από τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και μιας ιδιωτικής εταιρείας που φέρνει μια σημαντική καινοτομία και τεχνογνωσία. Μας δείχνετε πώς μπορούν αυτά τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων να λειτουργήσουν στην πράξη. Χωρίς την εκπαίδευση των κατοίκων όπως έχει γίνει εδώ, πόρτα-πόρτα και στα σχολεία αυτά τα συστήματα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Γιώργος Χατζημάρκος: H Τήλος παγκόσμιο πρότυπο
«Σήμερα στην Τήλο γιορτάζουμε την ικανότητά μας να βάζουμε υψηλούς στόχους, να τους υπηρετούμε και να τους πετυχαίνουμε. Αυτό το μικρό νησί αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στην Ευρώπη.
Σ’ αυτή την εξίσωση, ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι οι ίδιοι οι δημότες που λειτούργησαν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και πιστέυω έτσι θα συνεχίσουν» ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Δήμαρχος Τήλου-Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους κατοίκους της Τήλου
«Η Τήλος, ένα ξεχασμένο νησί άγονης γραμμής, πέτυχε να βγει από την αφάνεια και έχει κατορθώσει σήμερα να θεωρείται όχι μόνο ένας ευδιάκριτος τουριστικός προορισμός αλλά και ένα νησί που πρωτοπορεί στο μεταναστευτικό και το περιβάλλον.
Σήμερα, με το πρόγραμμα που υλοποιούμε με την Polygreen επιχειρούμε να μετατρέψουμε την Τήλο σε νησί μηδενικών αποβλήτων, να φτάσουμε στο σημείο όπου τα σκουπίδια από βάρος θα αποκτήσουν αξία.
Ευχαριστώ τους κατοίκους που αγκαλιάζουν και στηρίζουν το πρόγραμμα» ανέφερε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Τήλου, κα Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο κ. Θανάσης Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής της Polygreen
«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ για να μοιραστώ αυτό το όραμα. Η οικογένειά μου έχει παράδοση στην Ελλάδα εδώ και μισό αιώνα γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα. Εγώ ως αυτόνομη μονάδα, αφού δραστηριοποιήθηκα στο εξωτερικό ήθελα να γυρίσω στην πατρίδα μου και να πραγματοποιήσω αυτό το όραμα: να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς απόβλητα» τόνισε.

 

 

www.rodiaki.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο