Ηχηρό μήνυμα βιώσιμης κινητικότητας έστειλε η Λάρισα

Η βιώσιμη κινητικότητα βρήκε χθες την απόλυτη έκφρασή της στην πόλη της Λάρισας. Πεζοί, ποδηλάτες, άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρικά αμαξίδια, απόλαυσαν άνετους περιπάτους και συμμετείχαν σε δράσεις που αναπτύχθηκαν σε μια περιοχή του ευρύτερου κέντρου της, στην οποία είχε αποκλειστεί η είσοδος στην κίνηση οχημάτων, πλην του αστικού λεωφορείου.

«Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» η χθεσινή στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» και ως είθισται ο Δήμος Λάρισας, πιστός στον θεσμό που προωθεί τη δημιουργία πιο ανθρώπινων πόλεων και την ανάπτυξη της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητά τους, πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων σε διάφορα σημεία με στόχο την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικού ήθους.
Ειδικά μια πόλη σαν τη Λάρισα, που υλοποιεί σε μεγάλη έκτασή της υποδομές που θα εδραιώσουν τη βιώσιμη κινητικότητα και συγκεκριμένα τα έργα ΣΒΑΚ, ο γνωστός Ευρωπαϊκός θεσμός αναδείχθηκε σε κάθε πτυχή του και το μήνυμά του βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Αναλυτικότερα:

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ
Ηχηρό μήνυμα για ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς εμπόδια στην πόλη, σε άτομα με κινητικά προβλήματα και σε άτομα με αναπηρικά αμαξίδια, έδωσαν χθες μέλη του αναπηρικού κινήματος της Λάρισας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Λαρισαίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, για έναν πολιτιστικό περίπατο με ξενάγηση στα ιστορικά μνημεία του κέντρου. Μέλη της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας Αναπήρων Πολιτών, της Ενωσης Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κι άλλων φορέων, ήταν παρόντα στο εγχείρημα που ξεκίνησε από την Πλατεία Αγαμ. Μπλάνα (πλατεία Ωδείου, πάνω από το Parking) για να καταλήξει στο Α’ Αρχαίο Θέατρο.
Την ξενάγηση έκανε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ενώ συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης και Πολεοδομίας Ντ. Διαμάντος, ο σύμβουλος του δημάρχου Λαρισαίων Περ. Καμάρης κ.α.
«Όλα τα έργα του ΣΒΑΚ στη Λάρισα περιλαμβάνουν υποδομές για την απρόσκοπτη κίνηση των ΑμεΑ και αυτό αποτελεί βασική αρχή της φιλοσοφίας του… Στον πυρήνα του ΣΒΑΚ είναι η αποτροπή της χρήσης του αυτοκινήτου και η απόδοση του δημόσιου χώρου στον πεζό, στους γονείς με τα παιδιά, στα άτομα με κινητικά προβλήματα…» δήλωσε χθες στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης, και σημείωσε επίσης ότι μέσα στον Οκτώβριο θα παραδοθεί στον Δήμο Λαρισαίων, η μελέτη που είχε αναθέσει για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια και θα προχωρήσει εν συνεχεία, η εκτέλεση του έργου.
Για τη χθεσινή δράση η κ. Σδρόλια ανάφερε: «Την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο με ελεύθερη κίνηση για πεζούς και άτομα με κινητικά προβλήματα στους δρόμους του κέντρου, είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ιστορικά μνημεία όπως ήταν παλιά και να δούμε καλύτερα τον ρόλο τους…».

«ΦΡΑΓΜΑΤΑ» ΣΕ 8 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Οκτώ οδικά «φράγματα» που απαγόρευαν την κίνηση οχημάτων προς το κέντρο της Λάρισας, τοποθετήθηκαν χθες σε οδούς της πόλης, από το πρωί μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, από την Τροχαία Λάρισας, στο πλαίσιο της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο και σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων.
Ετσι πραγματοποιήθηκε αγώνας πινγκ -πονγκ στη μέση της οδού Κύπρου, αγώνες με ξυλορακέτες στην Κεντρική πλατεία, ενώ ποδηλάτες, πεζοί και άτομα με αμαξίδια κυκλοφορούσαν ελεύθερα σε όλο το εύρος των δρόμων σε Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Παναγούλη κ.α. και συγκεκριμένα σε μια περιοχή εντός της περιμέτρου των οδών: Παναγούλη – Κύπρου – Αμαλίας – Βενιζέλου – Ολύμπου – Γεωργιάδου – Κενταύρων – Μανωλάκη – Κύπρου -Παπαναστασίου – Μανδηλαρά – Παναγούλη.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Ποικίλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κεντρική πλατεία Λάρισας και στην πλατεία Ταχυδρομείου, στο πλαίσιο διάχυσης του μηνύματος του Δήμου Λαρισαίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Αλλάζουμε την καθημερινότητα και τις ζωές μας. Μένουμε Υγιείς».
Μεταξύ αυτών ήταν και οι εξής: Ποδηλασία Αλληλεγγύης -ΙΕΚ Δήμητρα -Για κάθε χιλιόμετρο στατικής ποδηλασίας , ένα ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών. Από το παράρτημα Λάρισας του Ερυθρού Σταυρού, κυνήγι θησαυρού -Δράση AID
επιδαπέδιο σκάκι , ομάδα Θεάτρου φόρουμ Κλόουν Λάρισας, την ΚΟΙΝΣΕΠ Edu Europe- “Οι σεληνάνθρωποι” με εικόνες ενσυναίσθησης για την αναπηρία και την κινητικότητα, «Πράσινες διαδρομές» στους πολύχρωμους σταθμούς της Δημιουργικής Πόρτας”- ΚΔΑΠ Δημιουργική πόρτα», καθαρισμός πινακίδων σήμανσης από το 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, το 2ο και το 5ο Σύστημα Προσκόπων Παπαναστασίου, Μεγ. Αλεξάνδρου και Κύπρου, περίπατος στην πόλη από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Λάρισας και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας κ.α.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

www.eleftheria.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top