Ήταν στραβό το «κλίμα» το ‘φαγαν και οι φωτιές…

Του Λευτέρη Κακαβούλη

 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έφερε τη κλιματική αλλαγή με τα συνακόλουθα όπως είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι γίγα πυρκαγιές που κατακαίνε τεράστιες δασικές εκτάσεις σε όλο τον πλανήτη. Αυτή η πραγματικότητα επιβάλει σε όλους αλλαγή συμπεριφοράς. Ότι κάναμε εχθές δεν είναι αρκετό σήμερα. Το δε αύριο του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία και προσπάθεια. Για τη πρόληψη, φύλαξη και διατήρηση των δασών μας, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, πολίτες και πολιτεία, κράτος και φορείς.

Με στόχο την πρόληψη, η πολιτεία χρειάζεται να κάνει περισσότερα έργα. Να βελτιώσει την υλικοτεχνική υποδομή πρόληψης και καταστολής. Να αλλάξει και να βελτιώσει την υπάρχουσα νομοθεσία που ρίχνει στα μαλακά τους «αυτοφοράκηδες», τους αμελείς, τους ανεύθυνους, κτλ. που ευθύνονται για την έναρξη των περισσότερων πυρκαγιών. Ακόμη, να αλλάξει και να βελτιώσει την υπάρχουσα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία το δασαρχείο απαγορεύει το κλάδεμα ή την κοπή ενός πεύκου ως «ιερή αγελάδα». Ένα πεύκο μπορεί να εφάπτεται σε οικοδομή και να γίνει αιτία να καεί το σπίτι. Ένα άλλο πεύκο μπορεί να βρίσκεται στο μέσο κάποιου δημόσιου δρόμου αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος. Παρακολουθώντας τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών, πολίτες (παρουσία δασικών αρχών) έκοβαν με αλυσοπρίονα τα πεύκα που εφαπτόντουσαν σε σπίτια για να τα σώσουν από τη φωτιά, ο κόσμος αναρωτιέται: γιατί δεν γίνονται οι παρεμβάσεις αυτές πριν, σε επίπεδο πρόληψης;
Oι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Τι δεν καταλαβαίνουμε; Γιατί το δασαρχείο απαγορεύει το καθάρισμα των δασών από τα γέρικα και επικίνδυνα πεύκα; Γιατί παραμελεί τις αντιπυρικές ζώνες ενώ οι πρόσφατες πυρκαγιές έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και εκατομμύρια πεύκα, περιουσίες, χλωρίδα, πανίδα και τις καρδιές εκατομμυρίων των ανθρώπων. Γιατί;

Τί είδους διαχείριση των δασών είναι αυτή; Ποια επιστήμη υποστηρίζει την πιθανότητα να καούν εκατομμύρια πεύκα σε ενδεχόμενη πυρκαγιά αντί για την εφαρμογή μιας πολιτικής πρόληψης; Όμως, για να είμαστε δίκαιοι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι, πολιτεία, κράτος, φορείς και πολίτες. Οι τελευταίοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το δικό μας μέρος της ευθύνης.

Τα κριτήρια της ευθύνης μας υπάρχουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας που ακολουθούν και στην σελίδα (https://www.civilprotection.gr/el) . Με μια σύντομη ανάγνωση ο κάθε ένας θα καταλάβει σε πιο βαθμό ανταποκρίνεται και συμβάλει ως υπεύθυνος και ευαίσθητος πολίτης και σε πια υπολείπετε. Συμπληρωματικά χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας ότι όσο κι αν θέλουμε τη δύσκολη στιγμή να βρίσκεται ένα πυροσβεστικό μέσο πάνω από τα συμφέροντά μας, δυστυχώς δεν είναι εφικτό να υπάρξει ένα για το κάθε έναν. Συνεπώς χρειάζεται και οι πολίτες να αλλάξουμε συμπεριφορά, να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες στο φυσικό περιβάλλον. Στο κάτω κάτω της γραφής είναι αυτό που μας δίνει ζωή βρε αδερφέ!

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο
 Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
 Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
 Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
 Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
 Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
 Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
 Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
 Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
 Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
 Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
 Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
 Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
 Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
 Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
 Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
 Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
 Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.

 Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
 Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
 Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
 Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
–   την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
–   την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
–   το είδος της βλάστησης που καίγεται.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας
 Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
 Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
 Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
 Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
 Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
 Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
 Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
 Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
 Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά
 Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
 Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
 Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
 Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
 Αν παραμείνετε στο σπίτι:
–  Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
–  Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
–  Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
–  Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
–  Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
–  Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
–  Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
–  Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
 Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
 Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

 

Δείτε το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ για προστασία από δασικές πυρκαγιές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=2cG2mEjk7FU&t=2s&ab_channel=%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο