Επισκεφθείτε ένα αγρόκτημα και ανακαλύψτε τον κόσμο της καλλιέργειας. Ανακαλύψτε την ιστορία πίσω από το φαγητό μας και πώς η καλλιέργεια επηρεάζει την καθημερινότητά μας.
Σχεδιάστε αγροτουριστικές εξορμήσεις, κάθε εποχή (όχι μόνο άνοιξη ή καλοκαίρι). Υπάρχουν, πλέον, πολλά επισκέψιμα αγροκτήματα και μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται δίπλα μας ή είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Μονάδες που εκτός από την παραγωγή εξαιρετικών, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προσφέρουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, βιωματικής εμπειρίας, φιλοξενίας και αναψυχής.
Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για να χορτάσετε φύση. Κάθε εποχή!
Άνοιξη: Τα αγροκτήματα είναι στα γιορτινά τους!
…Βρεθήκαμε στην Κομοτηνή, για μια βόλτα στους ανθισμένους βιο- βοτανόκηπους του Κώστα & της Αγγελικής. Παρακολουθήσαμε εργαστήρια, συλλέξαμε φρέσκα βότανα, μάθαμε πως να τα αποξηράνουμε σωστά και δοκιμάζουμε τα βιολογικά, υγιεινά και αρωματικά τους βοτανικά ροφήματα.
Καλοκαίρι: Τα αγροκτήματα είναι στα φορτωμένα με θρεπτικούς καρπούς!
Για τους κοσμοπολίτες, στη Σαντορίνη, ο Πέτρος μάς ξεναγεί στο άνυδρο τοματάκι του και μετά συνέχεια με εργαστήρια. Αποξήρανση και γευσιγνωσία, στο υπόσκαφο εργαστήριο, ακριβώς κάτω από το κτήμα! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη σε αμπελώνες και καλό κρασί σε κάποια κοντινή κάβα.
Για τους πιο εναλλακτικούς, στην Κρήτη, ο Μανώλης κι οι Μελίτακες, καλλιεργούν βιολογικά λαχανικά, ελιές, μας φιλοξενούν, μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί.
Παρακολουθούμε βιωματικά εργαστήρια για το βιολογικό και φυσικό τρόπο παραγωγής, την κομποστοποίηση και άλλες καλλιεργητικές μεθόδους.
Φθινόπωρο: Εποχή για τρύγο και γλυκούς καρπούς!
Στη Δράμα ο Χρήστος από το“Ρόδινο”, στη Σκύδρα ο Φώτης από τα Αγροκτήματα οικογένειας Μπουκινά και στην Κόρινθο ο Πάνος από το κτήμα Δρύπες – Παναγιωτης Γιαννάκαινας, μάς περιμένουν για να μαζέψουμε μαζί τους βιολογικά ρόδια, λωτούς, μήλα και άλλα φρούτα που οι οπωρώνες τους παράγουν σταδιακά από την άνοιξη…
Συμμετέχουμε στις εργασίες του δενδρώνα και μαθαίνουμε για τις ανάγκες των δένδρων. Μπορούμε επίσης να υιοθετήσουμε το δέντρο μας και κάθε χρόνο να περιμένουμε τη μικρή σοδειά μας.
Χειμώνας: Ποιος είπε πως τα αγροκτήματα δεν είναι ανοιχτά και παραγωγικά;
Εκδρομή στην Αργολίδα στα βιολογικά περιβόλια και λαχανόκηπους της Δήμητρας Τσακίρη, Γης Έργα. Πίνουμε χυμούς, σκαλίζουμε το έδαφος, φυτεύουμε λαχανικά και μαζεύουμε φρέσκα μαρούλια και λάχανα.
Αμέσως μετά περνάμε κι από την φάρμα της Σοφίας για να αρμέξουμε τις κατσίκες και να κάνουμε μια βόλτα στο λιβάδι μαζί με τα μικρά κατσικάκια και προβατάκια. Να δοκιμάσουμε το γάλα και να δούμε και πως γίνεται το τυρί.
Αν πάλι θέλουμε να επισκεφθούμε έναν βιολογικό ελαιώνα, πηγαίνουμε στο Rhizoma olive farms. Ο Τάσος μάς περιμένει να μαζέψουμε ελιές, να δούμε τη διαδικασία στο λιοτρίβι, άλλα και να δοκιμάσουμε το φρέσκο λάδι..
To rhizoma olive farms είναι μια οικογενειακή επιχείρηση 60 χρόνων και 3 γενιών ελαιοκαλλιεργητών. Δημιουργήθηκε από τους ιδιοκτήτες του ελαιώνα, Τάσο Ανέστη και Φωτεινή Ανέστη και περιλαμβάνει σχεδόν 100 στρέμματα ελιών πολλών ηλικιών.
Γιατί επισκέψιμα ανοιχτά αγροκτήματα;
Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι ζούμε σε μεγαλουπόλεις ή περιφερειακές πόλεις, εντελώς αποσυνδεδεμένοι από τους αγρότες – επαγγελματίες που φροντίζουν για την παραγωγή της τροφής μας. Συνήθως αγνοούμε πλήρως το εύρος των εργασιών που εκτελεί ένας αγρότης και τον κόπο που δαπανά για την παραγωγή της τροφής. Πολλοί δεν συνειδητοποιούμε ότι παράλληλα με την παραγωγή υψηλής ποιότητας θρεπτικών τροφίμων, οι αγρότες διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των κοινοτήτων της υπαίθρου.
Στη φάρμα Ζαργάνης στην Εύβοια, ο επισκέπτης θα δει και θα ενημερωθεί για όλες τις δραστηριότητές. Θα μάθει τα είδη και τον τρόπο καλλιέργειάς τους, θα ενημερωθεί για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν (μικροοργανισμούς ΕΜ, μέταλλα θαλάσσης
Από την άλλη, οι περισσότερες αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο είναι οικογενειακές, μικρού ή μικρομεσαίου μεγέθους και δεν διαθέτουν τους πόρους και τα εργαλεία να προσεγγίσουν άμεσα τους καταναλωτές στις πόλεις, να τους ενημερώσουν για την δουλειά τους και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Επίσκεψη σε αγρόκτημα
Η επίσκεψη σε ένα παραγωγικό αγρόκτημα αφορά όλες τις ηλικίες, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία για όλους να ανακαλύψουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ασχολείσαι με την γεωργία, παράγοντας τα τρόφιμά μας και φροντίζοντας την ύπαιθρο.
Το κατάλληλο αγρόκτημα, στην κατάλληλη εποχή προσφέρει μοναδικές εικόνες κι εμπειρίες, που αποτυπώνονται κι επηρεάζουν την μετέπειτα συμπεριφορά μας και ως καταναλωτές στην πόλη. Προσφέρουν εκτός από διατροφή σε πραγματικό χρόνο και τόπο και τροφή για σκέψη και ευκαιρία για επαφή με την φύση και το αγρο-οικοσύστημα.
Πολλοί κάτοικοι της πόλης, άλλα και επισκέπτες – τουρίστες αναζητούν πλέον ανάλογες εμπειρίες και πληροφορίες. Προτάσεις αγροτουρισμού προσφέρονται οργανωμένα, στα πλαίσια της προσέγγισης ενός νέου τουριστικού μοντέλου, αυτό του βιώσιμου αγροδιατροφικού προορισμού. Εκδρομές σε μια περιοχή με πολιτισμικό, αρχαιολογικό και φυσικό – περιβαλλοντικό πλούτο, μπορούν να συνδυαστούν με μια βόλτα σε ένα κοντινό ανοιχτό αγρόκτημα.
Είναι μια υπέροχη οικογενειακή δραστηριότητα, μια κυριακάτικη εκδρομική πρόταση, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική για παιδιά και ενήλικες.
Για περισσότερες επιλογές και πληροφορίες για τα επισκέψιμα αγροκτήματα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κοινότητας openfarm.
Κείμενο: Παναγιώτης Παπαδόπουλος & Σπύρος Δοξιάδης