Κανόνας τρίτος: Ρουχισμός

Ακρογωνιαίος λίθος για τη σωστή έξοδό μας στο βουνό ή γενικότερα στη φύση είναι ο ρουχισμός.

Πέρα από μόδες, φίρμες και στιλιστικά «πρέπει», είναι πρωτίστως αναγκαίο να αναρωτηθούμε για τις πραγματικές μας ανάγκες, να πάρουμε γνώμες ειδικών ή έστω παλαιότερων στο χώρο, να εξετάσουμε πριν αγοράσουμε και να είμαστε φειδωλοί μπροστά στο μαγικό κόσμο της υπερπροσφοράς και υπερκατανάλωσης.

Οι εποχές και οι ανάγκες μας
Βασιστείτε στο ένστικτό σας και ιεραρχήστε τις ανάγκες σας. Σκεφτείτε τον παράγοντα εποχή και τις ιδιαιτερότητες της δραστηριότητας με την οποία θα ασχοληθείτε. Κυρίως θυμηθείτε τα εξής: ο ρουχισμός χρησιμοποιείται για λόγους μόνωσης του σώματος από τις κλιματολογικές συνθήκες (κρύο, υγρασία), αλλά βοηθά και στην αναπνοή του δέρματος με την αποβολή της περίσσειας θερμότητας και εφίδρωσης. Επίσης, θα πρέπει να επιτρέπει και την πλήρη ελευθερία των κινήσεων.

Κορμός: το παράδειγμα του κρεμμυδιού
Η φράση «ντυμένος σαν κρεμμύδι» είναι απόλυτα ακριβής και αντικατοπτρίζει το σωστό τρόπο αντιμετώπισης όλων των παραπάνω αναγκών του σώματος. Τα πολλά λεπτά στρώματα ρούχων (με τη σωστή σειρά και τη σωστή επιλογή υλικών) είναι προτιμότερα από λίγα και χοντρά καθώς διατηρούν ένα ζεστό στρώμα αέρα κοντά στο σώμα, επιτρέποντας παράλληλα την αναπνοή του δέρματος. Επίσης δίνουν τη δυνατότητα εύκολης ρύθμισης της θερμοκρασίας, αφαιρώντας ή προσθέτοντας «στρώσεις».

Πρώτη και δεύτερη στρώση – βαμβάκι
Σχετικά με τις «στρώσεις» που λέγαμε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η πρώτη στρώση (κατάσαρκα) πρέπει να είναι εφαρμοστή και απορροφητική της υγρασίας του σώματος (ιδρώτας). Ιδανικό υλικό είναι το βαμβάκι του οποίου οι ιδιότητες είναι ακριβώς αυτές: απορροφητικό, ανθεκτικό και δεν προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα. Χρησιμοποιείται κυρίως ως υλικό για εσώρουχα. Βαμβακερό μπορεί να είναι και το δεύτερο στρώμα ρούχων, καθώς είτε είναι πουκάμισο είτε «κολεγιακή» μπλούζα, αρκεί να είναι πιο χοντρής ύφανσης ώστε να κρατάει ζέστη, αλλά και αρκετά φαρδύ ώστε να αφήνει ελευθερία κινήσεων στα χέρια (κυρίως στα μανίκια). Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να είναι εσωτερική στρώση για το χειμώνα ή εξωτερική στρώση ρούχων για το καλοκαίρι.

Τρίτη στρώση – μαλλί
Ως τρίτο στρώμα ρούχων χρησιμοποιείται κυρίως το μαλλί. Ζακέτα ή πουλόβερ σε φαρδιά φόρμα, με κουμπιά ή φερμουάρ για να ανοίγουν κατά βούληση όταν κινούμαστε ώστε να γίνεται σωστή απαγωγή θερμότητας (να κυκλοφορεί ο αέρας ευκολότερα). Προσοχή, όμως, καθώς το μαλλί εκτός από τα προτερήματα (μόνωση, άκαυτο) έχει και ελαττώματα (βαραίνει όταν βρέχεται, στεγνώνει δύσκολα και «μπαίνει» όταν στεγνώσει βιαστικά).

Εξωτερική στρώση – αδιάβροχο συνθετικό
Τελευταία και εξωτερική στρώση θεωρούνται τα αδιάβροχά ή/και αντιανεμικά ρούχα. Σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο οι συνθετικές ίνες, με κύριο εκφραστή τον πολυεστέρα ή και εξωτικά υλικά τα οποία μετά από τόσα χρόνια έρευνας και πειραμάτων σε ειδικές ομάδες χρηστών (αμερικανικός στρατός, διάστημα κ.λπ.) έκαναν την είσοδό τους και στον καθημερινό τρόπο ένδυσης (τα ονόματα των υλικών είναι κατά κύριο λόγο και εμπορικές ονομασίες γι’ αυτό και αποφεύγουμε την αναφορά τους).
Ένα υλικό που οι παλαιότεροι το γνωρίζουν πολύ καλά και συγκεντρώνει όλα σχεδόν τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων υλικών είναι η τσόχα. Είναι ελαφριά, αρκετά ανθεκτική, απωθεί την υγρασία και αν περαστεί με κάποια κεριά ή γενικότερα μονωτικά προϊόντα (σιλικόνη) γίνονται πλήρως αδιάβροχα και αντιανεμικά.

Τα μυστικά του παντελονιού
Τέλος, όσον αφορά τα παντελόνια, πέρα από την ελευθερία κινήσεων που πρέπει να παρέχουν, πρέπει να στεγνώνουν γρήγορα και να αφήνουν το δέρμα να αναπνέει (προσανατολιζόμαστε προς τις συνθετικές ίνες). Καλό θα είναι να φοριούνται με τιράντες έτσι ώστε να μη «βγαίνει» η μέση αλλά και να μην τρίβεται η ζώνη τους στο δέρμα. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα γίνει και η τελική επιλογή. Ελαφρά βαμβακερά το καλοκαίρι ή σε θερμά κλίματα, ημιαδιάβροχα συνθετικά στη βροχή συνοδευόμενα από πλήρως αδιάβροχες γκέτες, πλήρως αδιάβροχα και με τη μορφή σαλοπέτας (μονοκόμματα μέχρι το στήθος) στο πολύ κρύο με χιόνι, το παντελόνι θα χρειαστεί περισσότερο ψάξιμο κατά την αγορά του. Και μια χρηστική πληροφορία σχετικά με το παντελόνι: αποφύγετε τις αναρίθμητες τσέπες και ειδικά τις τοποθετημένες χαμηλά. Πέρα του ότι είναι άβολες στην προσέγγιση, δυσκολεύουν στο βάδισμα (ειδικά στο τρέξιμο), ενώ τείνουν να «τραβούν» το παντελόνι κάτω, αν αυτό δεν φοριέται με τιράντες.

 

 

Του Γιώργου Μαστοράκη

 

 

Για τον εξοπλισμό σας επισκεφθείτε το www.e-about.gr

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top