Καθαρά τα ψάρια στον Παγασητικό!

«Τρώμε κανονικά», δήλωσε ο διευθυντής του εργαστηρίου της Κτηνιατρικής και πρύτανης του Π.Θ., Χαρ. Μπιλλίνης- Εντός των ημερών και οι επίσημες ανακοινώσεις

«Λύτρωση» για παράκτιους αλιείς και μια σειρά επαγγελματικών κλάδων που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την κατάσταση του Παγασητικού μετά τις διπλές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και την εναπόθεση χιλιάδων τόνων φερτής ύλης, συνιστά η έκδοση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων στα ψάρια από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Τρώμε κανονικά ψάρια» το σχόλιο του διευθυντή του εργαστηρίου και πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπου Μπιλλίνη για την ασφαλή, για τη δημόσια υγεία, κατανάλωση ψαριών.

Οι αναλύσεις ολοκληρώθηκαν και όπως διαπιστώθηκε δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση ψαριών που αλιεύονται από τον Παγασητικό. Τα επίσημα αποτελέσματα μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες από τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Δημήτρη Βαφείδη.

Δεν είναι τα μοναδικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Βαφείδη, βελτίωση φαίνεται να υπάρχει και στη στήλη του νερού, τα αποτελέσματα όμως θα ανακοινωθούν επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πρώτη στιγμή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ομάδα ειδικών επιστημόνων του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Βαφείδη, βγήκε στον Παγασητικό και ξεκίνησε έρευνα για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στο οικοσύστημα του κλειστού κόλπου.

Διαπίστωσε αλλαγή στο οικοσύστημα του Παγασητικού και συγκεκριμένα στο ίζημα, η σύνθεση του οποίου έχει αλλάξει. Παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού του αργίλου στον πυθμένα, κάτι που οφείλεται σε όλο αυτό το φερτό υλικό που κάθισε στον πυθμένα μετά τις πλημμύρες. Επίσης παρατηρήθηκε αισθητή μείωση στις κοινότητες των βενθικών οργανισμών. Ιδίως στις ανατολικές ακτές, από Βόλο προς Μηλίνα παρατηρήθηκε αισθητή μείωση των κοινοτήτων οργανισμών όπως αχινοί και μαλάκια, σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει και στο 95%.

Στο πλαίσιο των δειγματοληψιών συλλέχθηκαν και ψάρια τα οποία για πρώτη φορά στάλθηκαν προς ανάλυση στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η κατανάλωση ψαριών δεν ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Τα αποτελέσματα που αναμένεται να αναρτηθούν και επισήμως «λυτρώνουν» παράκτιους αλιείς που είδαν τις πωλήσεις των ψαριών να μειώνονται κατακόρυφα, καθώς καταναλωτές ήταν διστακτικοί.

Δεν είναι όμως οι μοναδικοί. Ανακούφιση και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης ψαριών που είδαν τους τζίρους τους να κάνουν «βουτιά» μολονότι τα ψάρια τους είναι από το Αιγαίο αλλά και για τσιπουράδικα και εστιατόρια που περιλαμβάνουν στο μενού τους ψάρι ή θαλασσινά τα οποία δεν εμπιστεύονταν οι καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η έρευνα στον Παγασητικό θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα η ερευνητική ομάδα του κ. Βαφείδη αναμένεται να βγει στον Παγασητικό και πάλι, πριν την περίοδο των γιορτών για να προχωρήσει σε νέες δειγματοληψίες.

 

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

www.taxydromos.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top