Με καθυστέρηση η ενημέρωση για λαγούς με… GPS

Δυσφορία ανάμεσα στους κυνηγούς προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας, η οποία ανέφερε πως όσοι κυνηγοί θηρεύσουν λαγό που φέρει επάνω του συσκευή GPS, θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα την Υπηρεσία, ώστε να εξάγει επιστημονικά συμπεράσματα, όπως και χρήσιμες πληροφορίες, για τη βιωσιμότητα των απελευθερωμένων λαγών.

Το σκεπτικό πίσω από την τοποθέτηση των GPS στους λαγούς, βρίσκει σύμφωνους τους κυνηγούς, ωστόσο, το χρονικό σημείο που έγινε η ανακοίνωση, προκάλεσε αντιδράσεις. Και αυτό επειδή, αρκετοί κυνηγοί έχουν ήδη θηρεύσει λαγούς που ενδεχομένως να έφεραν πομπό, εξού και εκφράζεται η θέση, πως η Υπηρεσία Θήρας έπρεπε να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER ο πρόεδρος των Ενωμένων Κυνηγών Κύπρου, Νικόλας Προδρόμου, «η απόφαση της Υπηρεσίας Θήρας είναι για ερευνητικούς σκοπούς, ωστόσο, είναι κάτι που έπρεπε να το δηλώσει εκ των προτέρων για να το γνωρίζουν οι κυνηγοί και να παραδίδουν τους πομπούς. Δεν γίνεται να έρχεται εκ των υστέρων η Υπηρεσία Θήρας, μετά που έχει αρχίσει το κυνήγι και έχει ήδη έχει περάσει η μισή περίοδος. Επαναλαμβάνω ότι είναι σωστή η σκέψη αυτής της απόφασης, γιατί δίνεται η δυνατότητα να διεξάγονται έρευνες για τη βιωσιμότητα του λαγού, το πώς τρέφετε, πώς δρα, πώς ενεργεί ο λαγός και γενικά τις κατευθύνσεις του. Το λάθος όμως, είναι η χρονική στιγμή που γίνεται αυτό, καθώς δεν λήφθηκε η απόφαση από την αρχή της κυνηγετικής περιόδου».

Επιπρόσθετα, ο κ. Προδρόμου, εξέφρασε την άποψη, δεδομένου πως έχει παρέλθει ένας μήνας από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, πιθανόν είτε να θηρεύτηκαν ήδη κάποιοι λαγοί με πομπούς, αλλά να μην το αντιλήφθηκαν οι κυνηγοί, είτε να έγινε αντιληπτό, ωστόσο να έβγαλαν και να πέταξαν την συσκευή.

Παρά τη διαφωνία των κυνηγών ως προς την καθυστέρηση που υπήρξε για την ενημέρωση, ο πρόεδρος των Ενωμένων Κυνηγών Κύπρου, σημείωσε πως το μέτρο αυτό θα συμβάλει ως τα προς τα δεδομένα που θα διαμορφώνονται για το θήραμα, καθώς και για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο λαγός στη φύση μέσω του συγκεκριμένου πομπού. «Είναι κάποια στοιχεία που είναι πάρα πολύ σημαντικά, για να καταφέρουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη του θηράματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι κάτι που γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Από την πλευρά της η Υπηρεσία Θήρας, δια μέσου του εκπροσώπου Τύπου της, Πέτρου Αναγιωτού, εξήγησε ότι οι συσκευές GPS, τοποθετήθηκαν σε κάποιο πολύ μικρό αριθμό λαγών που αφέθηκαν ελεύθεροι σε κάποιες περιοχές, για σκοπούς επιστημονικής έρευνας. «Αυτό που καλούμε τον κόσμο, είναι εάν κάποιος κτυπήσει ένα τέτοιο λαγό, να μας ενημερώσει και να μας παραδώσει τη συσκευή».

Ερωτηθείς για τον λόγο που δεν έγινε η ενημέρωση πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, ο κ. Αναγιωτός εξήγησε ότι, «συνήθως οι κυνηγοί, έχουν υπόψη τους όταν δουν κάτι περίεργο στο θήραμα, όπως για παράδειγμα ενώτιο ή πομπό GPS, να μας ενημερώσουν. Επειδή όμως ήρθαν στην αντίληψή μας κάποιες πληροφορίες ότι κάποιοι θήρευσαν λαγούς με σήμανση και δεν τα δήλωσαν, αποφασίσαμε να κάνουμε μια υπενθύμιση τους κυνηγούς, ότι πρέπει να δηλώνουν στη Θήρα τα θηράματα που λαμβάνουν και έχουν κάποιο σήμα ή πομπό. Το GPS, μας δίνει πληροφορίες για την επιβίωση, τη βιωσιμότητα και τη διακίνηση των λαγών».

Βραχνάς η λαθροθηρία

Μεγάλη απογοήτευση προκαλούν την ίδια ώρα ανάμεσα στους κυνηγούς, τα περιστατικά λαθροθηρίας που σημειώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τους ίδιους ωστόσο, να ρίχνουν τα καρφιά τους στην Υπηρεσία Θήρας. «Η λαθροθηρία του ενδημικού θηράματος οργιάζει, αλλά η Υπηρεσία Θήρας είναι απών και αναλώνει τον χρόνο της με το να ασχολείται με διάφορους ακτιβιστές. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι η λαθροθηρία εντός απαγορευμένων περιοχών κυρίως τα βράδια, αλλά βλέπουμε με ιδιαίτερη ανησυχία την Υπηρεσία να ασχολείται με μικροπαραβάσεις και με τα εύκολα πρόστιμα, που για εμάς είναι ασήμαντα», ανέφερε ο πρόεδρος των κυνηγών.

Στο μεταξύ, όσον αφορά το ενδημικό θήραμα, αυτό φαίνεται να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο. Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «είναι από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση, αντιθέτως με τα όσα υποστηρίζει η Υπηρεσία Θήρας. Μιλώντας με χιλιάδες κυνηγούς από τη μέρα που άρχισε η κυνηγετική περίοδος, το ενδημικό θήραμα είναι πολύ μειωμένο σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Ωστόσο, η Υπηρεσία αντί να επικεντρωθεί σε αυτό το γεγονός και να υπάρξουν κάποια προγράμματα σωστής διαχείρισης, ασχολείται με άλλα πράγματα. Δεν γίνεται να μην υπάρχει διαχειριστικό πρόγραμμα εν έτη 2023, ενώ την ίδια ώρα να βλέπουμε κάθε χρόνο τη μείωση θηράματος να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Αναφορικά με τις δηλώσεις κυνηγών μέσω της εφαρμογής Άρτεμης για τον αριθμό θηραμάτων τους, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους κυνηγούς. «Ο λόγος, έγκειται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο επέβαλε η Θήρα στους κυνηγούς αυτή την απόφαση, προειδοποιώντας με πρόστιμο κιόλας όσους δεν το πράξουν, αντί να ενημερώσει πρώτα το κοινό. Έτσι, οι περισσότεροι κυνηγοί δεν δηλώνουν τα θηράματά τους».

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top