Κίνδυνος από τους λαγοκέφαλους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει τόσο για την αλιεία όσο και για τους λουόμενους στην Κρήτη η εμφάνιση λαγοκέφαλων. Πρόκειται για ένα είδος τοξικού για το περιβάλλον ψαριού το οποίο μπορεί να βρεθεί σε πολύ ρηχά νερά με κίνδυνο να επιτεθεί σε ανθρώπους και να προκαλέσει ακόμη και ακρωτηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το neakriti.gr, ο λαγοκέφαλος είναι «κόκκινο πανί» για τους ψαράδες, καθώς τους δημιουργεί πρόβλημα και καλούν το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να ενημερώσουν τους λουόμενους για την ασφάλειά τους και παράλληλα να βρουν τρόπους να το περιορίσουν, γιατί εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές των ίδιων, είναι ήδη τεράστιες οι ζημιές και σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε αντίθεση με το λεοντόψαρο, που δεν προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον και είναι και ένα είδος που τρώγεται και είναι μάλιστα και πάρα πολύ νόστιμος ως μεζές, ο λαγοκέφαλος μόνο καταστροφές μπορεί να επιφέρει τόσο στη θάλασσα όσο και στους επαγγελματίες ψαράδες.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς το συγκεκριμένο είδος ψαριού φέρει τετροδοτοξίνη, η οποία προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό, που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσέψ, που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Πολλαπλασιάζονται διαρκώς – Πόσο επικίνδυνοι είναι;

Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες αντιμετωπίζουν πλέον πολύ μεγάλο πρόβλημα με την παρουσία των λαγοκέφαλων, καθώς είναι ένα από τα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες και είναι επικίνδυνα τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Έχουν προκαλέσει πολλά ατυχήματα

Όπως δηλώνει ο πρόεδρός αλιέων στο νομό Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, «έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά. Και μπορεί να εμφανιστούν στους 20 πόντους νερό. Μέχρι τον αστράγαλο του λουόμενου μπορεί να βγει… Θυμάστε την περίπτωση με το παιδάκι στη Σητεία, που το δάγκωσε πριν από 1,5 χρόνο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση; Είχαμε και στην Κάλυμνο άλλο επεισόδιο… Έχουν γίνει 6-8 ατυχήματα. Και είναι αυτά που έχουν γίνει γνωστά. Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερα, αλλά τα κρύβουν για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό υποτίθεται».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου καλεί τους λουόμενους «να προσέχουν πάρα πολύ πού κολυμπάνε. Και όταν βλέπουν ψάρια που δεν τα γνωρίζουν, ας αποφεύγουν να κολυμπήσουν, μέχρι το ψάρι να φύγει από κοντά τους.

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top